Sezóna požárů: Zápisky z požární hlásky v divočině

Sezóna požárů: Zápisky z požární hlásky v divočině https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517793/bmid_sezona-pozaru-zapisky-z-pozarni-hla-64830906be3b6.jpg 5 8 2

Na horských vrcholech řídce osídleného severoamerického Západu dodnes funguje síť požárních hlásek sloužících k včasnému odhalení požárů. Autor knihy se každoročně vrací na třítisícový Apache Peak na jihu Nového Mexika, aby tam od dubna do srpna strážil horskou a pouštní krajinu pod sebou - jedná se o oblast, kde dochází k vůbec nejčastějšímu výskytu suchých bouří na území Spojených států. Kniha nabízí zasvěcený pohled na problematiku požárů, včetně historických a společenských souvislostí. Vysvětluje, v čem spočívá přirozená ekologická funkce ohně, a ukazuje, jak v současnosti dochází k přehodnocování přístupu k boji proti tomuto živlu. Především je ale poetickým vyprávěním o životě uprostřed neprostupných lesů a horských štítů, o přírodě a o samotě. Autor tak vědomě navazuje na řadu svých slavných předchůdců, spisovatelů a současně příležitostných požárních hláskařů, mimo jiné beatniků Garyho Snydera a Jacka Kerouaca, kteří v osamění na horských vrcholcích naslouchali múzám, ale i svým vnitřním běsům a strachu.... celý text

Literatura světová Příroda, zvířata Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Fire Season: Field Notes from a Wilderness Lookout , 2011


více info...

Přidat komentář

magnolia
09.08.2023

Mohlo to být o něco víc zábavnější, dobré by byly fotky. No nechytlo mě to tak abych dočetla do konce, ale téma rozhodně zajímavé.

pajaroh
10.07.2023 5 z 5

Přes autorovo ego dosahující výše Snow Peak je to velmi dobrá kniha plná zajímavých informací o funkci požární hlídky i obecně fungování ochrany lesů v USA, osobních pohledů na hory, samotu, civilizaci. Na rozdíl od mnohokrát zmiňovaného a citovaného Kerouaca na mě autor působí mnohem vyrovnaněji - v hlavě i v životě. Nevyhýbá se ani kontroverním tématům jako je úloha vlků v krajině, chov dobytka, umělé vysazování ryb, indiánská historie a zaujímá jasný postoj.
O tom, že mě kniha zaujala, svědčí i množství map, informací i videí, které jsem si o zmiňovaných místech vyhledala. Také musím pochválit závěrečný seznam literatury, který je inspirující.
A ano, sedíc pracovně celé dny za počítačem jsem autorovi až nepěkně záviděla.


Autorovy knížky

2023  95%Sezóna požárů: Zápisky z požární hlásky v divočině

Kniha Sezóna požárů: Zápisky z požární hlásky v divočině je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst20x
Chci si koupit4x