Sexualita a sexuální identita - Sociální povaha přirozenosti

Sexualita a sexuální identita - Sociální povaha přirozenosti https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282145/mid_sexualita-a-sexualni-identita-8dS-282145.png 4 20 5

Nakolik je naše sexualita a sexuální identita přirozená a nakolik je ovlivněna kulturou, ve které žijeme? Nakolik jsme v tomto ohledu sami sebou, a nakolik se podřizujeme očekáváním společnosti i svého partnera? Kniha seznamuje čtenáře nejen se základními pojmy moderní sociologie, ale především se sociologickým pohledem na sexualitu vycházejícím z tezí sociálního konstruktivismu. Přibližuje čtenáři problematiku pohlaví a genderu, zabývá se tématy, jako jsou intersexualita, transgender, asexualita, homosexualita, vztahem sexuality a moci či problematikou sexuálních práv a sexuálních deviací. Přičemž si vždy klade otázku, nakolik jsou tyto jevy historicky proměnlivé. Přináší aktuální poznatky ze sociologických výzkumů a ukazuje, jak se proměňovaly sexuální scénáře, jimiž se členové společnosti řídí.... celý text

Přidat komentář

Chesterton
18.10.2022

Autor poskytuje liberální pohled na křehkost lidské živočišnosti, která se bez nutné kultivace a opory v řádu rozumu, stává chaosem, kde právo jednotlivce výrazně předbíhá zodpovědnost. Pohled sociologa směřuje k nutnosti otevřené komunikace.

hu_87
10.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Kniha na tolika stránkách v podstatě opakuje tyto myšlenky (tj. sexualita není nic absolutního, prostředí utváří naší sex. identitu, nevěra je relativní), zajímavější kapitoly byly o historickém konceptu sexuální role a identity. Potom autor rozebírá různé identity - queer identity, asexualitu, intersexualitu, samozřejmě heterosexualitu/homosexualitu, bisexualitu. Ale třeba také pedofilii a organizaci ČEPEK.
Samozřejmostí je autorův poměrně liberální pohled na věc, takže se nepřímo pouští v několika odstavcích i do Okamury a jeho sdělení asi z roku 2015.
Většina knížky pro mě byla známou věcí, ale naproti tomu autor knihu napsal velmi čtivě a srozumitelně. Vzhledem k názvu knížky jsem čekala, že druhá polovina knížky bude něco jako seznam dnešních módních identit jako je sapiosexualita a tyhle věci - i když možná bych se dozvěděla že je název i pro to když má někdo zalíbení v hezkých ponožkách... Ale naštěstí to není takovýto seznam, takže ti, co nejsou až tak liberální, si můžou oddychnout :)


alkazemka
26.05.2020 4 z 5

Vůbec netuším, z jakého podnětu jsem si tuhle knížku před časem pořídila. Už nějakou chvíli čekala na svou příležitost ukázat, co v ní je. Nakonec se dočkala a využila ji plně.
Název by mohl být na první dojem mírně zavádějící, pokud bychom nevěnovali dostatek pozornosti i podtitulu "Sociální povaha přirozenosti". Ale já jsem věnovala, takže se žádné nemilé překvapení nekonalo, naopak jsem dostala, co jsem očekávala a dokonce ještě i něco navíc.
Je to knížka o nás. Živočiších. A o tom, jak své přirozené touhy mnohdy směřujeme a formujeme tak, abychom zapadli do té správné společenské škatulky. A ačkoliv zařazena do kategorie literatura naučná, porozuměla jsem. Uf!

"Sexualita prostě není jedna, má mnoho příčin a mnoho důvodů, a to jak partnerská, tak mimopartnerská. Je to forma komunikace. Je zdrojem reprodukce, slasti, posílení vztahu."

Alethea_k
25.12.2018 5 z 5

Jako zdroj do odborné práce ideální. Pokud něco narychlo potřebujete nebo se chcete něco dozvědět, vše pochopíte na první dobrou. I přes kvanta informací (pokud se o problematiku nezajímáte) je vše napsáno jasně, stručně a přehledně. Autor si nehraje na "geniálního člověka", který používá pouze cizí slova.

StrYke
27.12.2017 4 z 5

Kniha je psána hezky a poutavě, ale někdy jsem se s názory autora neztotožňoval.

Štítky knihy

homosexualita sexualita sociologie transsexualita, změna pohlaví LGBT, queer, LGBT+ sexuální identita

Autorovy další knížky

Martin Fafejta
česká, 1968
2016  89%Sexualita a sexuální identita - Sociální povaha přirozenosti
2004  93%Úvod do sociologie pohlaví a sexuality
2023  0%Trampoty s pohlavím: Sociální a právní aspekty života intersex lidí

Kniha Sexualita a sexuální identita - Sociální povaha přirozenosti je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst27x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x