Severinova cesta do temnot

Severinova cesta do temnot https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78577/severinova-cesta-do-temnot-78577.jpg 4 24 8

Románem "Severins Gang in die Finsternis (Ein Prager Gespensterroman)" zahajuje Leppin pražským motivem tematiku reálného města, jež se pak bude opakovat ve většině jeho prózy a poezie. Jméno Severina, snílka a rozervance, je vypůjčeno od protagonisty románu "Venus im Pelz" Leopolda von Sacher-Masocha. V postavě Nikolause Leppin ztvárnil Gustava Meyrinka, se kterým se často stýkal. Proč "gespensterroman"? - Hlavní náplní tohoto nejznámějšího Leppinova díla je opět erotika, ale spolu s ní rozporuplné nálady duše, tajné záhady. Severin je hnán běsy, které má v sobě. Temnota, do níž putuje, není jen temnotou nočních ulic, je temnotou v něm samém: stavy bezmocnosti, neurčitých nálad a vědomí - pocity sžírající novoromantické duše v Praze.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Concordia
Originální název:

Severins Gang in die Finsternis , 1914


více info...

Přidat komentář

wimpzk
11.09.2023 5 z 5

Kdo z germanofilů německy mluvících zemí by neznal krále pražských dekadentů počátku 20. století Paula Leppina. Mezi českými germanofily je P. Leppin samozřejmě také známé jméno, leč tento je až na dvě výjimky odkázán na díla vydaná v originále. Těmito výjimkami jsou: Daniel Ježíš a Severinova cesta do temnot. Proč deficit vydávání překladů děl tohoto výjimečného autora trvá i více než 30 let od sametové revoluce, toť záhada, již se mi dosud nepodařilo objasnit. Snad se ještě dožiji toho, že nějaký osvícený a nadšený nakladatel někdy v budoucnu opráší tohoto u nás pozapomenutelného spisovatele a podnítí vydání i dalších překladů jeho děl. Do té doby nezbývá než přelouskávat originály.

Kniha rozsahem nevelká, avšak co do obsahu a čtenářského zážitku významná. Leppin umí velmi dobře popsat jak postavy, tak i kulisy děje, tedy starou Prahu. Příběh je temný, svíravý, beznadějný. Než se čtenář naděje, příběh je u konce. A obdivovatelé G. Meyrinka si také přijdou na své...Mistrná próza

Mianiola
13.08.2022 4 z 5

Velmi zajímavě, atmosféricky napsaná kniha. Autor opravdu hojně využívá takových popisů, které čtenáři konstantně jitří smysly - všechno, "co se šustne", barvitě popisuje, vizuální vjemy, zvuky, všechno; někdy by se mohlo zdát, že až na úkor děje samotného - možná, že kdyby knížka nebyla tak útlá, člověk by se časem začal nudit, ale takto to bylo, řekla bych, tak akorát a mně se vlastně ve výsledku moc líbila, bylo to zase něco z trochu jiného soudku.


nhlstprn
10.12.2019 4 z 5

spoiler alert: Severin zabil Havrana, jen tak. A to se neodpouští!

MARSgirl
13.09.2019 5 z 5

Po letech konečně další orgastická kniha, která dokáže evokovat temná pokušení a potěšení tak, jak to uměl jen Oscar v Obrazu Doriana Graye a Huysmans v Naruby. Tady navíc s ultra bonusem v tom, že se to celé odehrává v Praze. Moc nebezpečný!

eliska2669
05.11.2018

Pořád jsem čekala na nějaké vyvrcholení, ale žádné nepřišlo, nikdo ani nešel do žádných temnot. Pláču, fakt.

ZuzanaMrh
28.09.2017 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Nevím proč, ale připomínalo mi to Pasáka od Kische.

Johner
06.09.2015 5 z 5

Krásné a dekadentně temné. Pro jednu z postav posloužil jako předloha Leppinův přítel Gustav Meyrink.

nokid
08.08.2011 odpad!

Slabé. I když graficky celkem dobré.

Štítky knihy

dekadence novoromantismus středoevropská literatura

Autorovy další knížky

Paul Leppin
německá, 1878 - 1945
1992  79%Severinova cesta do temnot
1993  80%Daniel Ježíš
2007  0%Blaugast: A Novel of Decline
2016  100%Others' Paradise: Tales of Old Prague
1901  0%Die Thüren des Lebens

Kniha Severinova cesta do temnot je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce11x
Chystám se číst13x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x