Sestry

Sestry https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259465/mid_sestry-ZGo-259465.jpg 3 43 15

Kdyby se vás někdo zeptal, jaká je vaše sestra, co byste odpověděli? Je hodná, nebo zlá? Úplně jiná než vy? Podobně protikladné jsou i hrdinky románu Sestry od americké autorky Curtis Sittenfeldové. Jedna racionální, druhá iracionální, jedna tuctově konvenční, druhá odvážně volnomyšlenkářská, jedna úzkostlivě opatrná, druhá nezodpovědně ztřeštěná, to jsou sestry Kate a Violet, a přestože jsou to jednovaječná dvojčata, jsou jako den a noc. Kdysi měly něco společného, schopnost předvídat budoucnost, jejich okolí je však za to nemilosrdně odsoudilo k životu na okraji. To jejich cesty na začátku dospělosti rozdělilo. Kate vede běžný život matky dvou malých dětí, ale každou chvíli v něm probleskují temné ozvěny minulosti, zato její sestra Violet věří, že má „vyšší poslání“. Po překvapivém, třebaže slabém zemětřesení oznámí Violet médiím, že St. Louis brzo zasáhne ničivé zemětřesení. Její zpráva spustí mediální lavinu a odstartuje řetěz událostí, které vyústí v zemětřesení, jaké nikdo nečekal. Psychologická sonda do vztahu dvou sester, které se pokoušejí každá po svém vyrovnat s traumatickými zážitky z dětství, nepostrádá spád, vtip a ironii, o překvapivé zvraty není nouze. I na konci zůstává mnoho otázek pro čtenáře nezodpovězeno: Mají sestry skutečný dar vidět do budoucnosti, nebo jen výjimečně vyvinutý pozorovací talent a empatii? Je to dar, či prokletí? Máme se spoléhat na racionální úsudek, nebo je lepší věřit šestému smyslu? Kdo ví? Jak tvrdí jedna ze sester, lidé mají tendenci věřit pouze tomu, čemu sami věřit chtějí... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kristián Entertainment
Originální název:

Sisterland , 2013


více info...

Přidat komentář

smejkalova.m
12.09.2019 4 z 5

Taková oddechovka, která nenadchne ale ani neurazí. Bylo to možná trochu víc překombinované, hlavně ten konec ale četlo se to dobře.

Jirinamac
09.09.2019 1 z 5

Knížka mě moc nebavila a stále jsem jí prokládala četbou jiných knih. Pak mě končila výpůjční doba v knihovně a nedočtenou vracím. Ale námět mě docela zajímal, bohužel je psaná dost nezáživně a zdlouhavě.


evelýny
25.04.2018 2 z 5

Psychologicky na mě příběh docela zapůsobil. Ale to zpracování, to bylo fakt nezáživné. Přesto na mě z konce knihy dýchla mně dobře známá nostalgie.

hankahin
22.05.2017 2 z 5

Příliš zdlouhavé, nečetlo se mi to dobře.

yanis
20.02.2017 3 z 5

Bohužel průměr. Neustálá snaha hlavní hrdinky být průměrem, šedou myší, nevybočovat, zapadnout a neustále si na něco stěžovat. Mrzelo mě, že větší prostor nebyl dán druhému dvojčeti Vi, to by bylo jiný čtení a emoce. Konec z mého pohledu naprosto ubohý a maloměstský. Čekala jsem větší pecku.

Simii45
20.02.2017 3 z 5

Dala se číst,ale nic převratného to nebylo.. Konec byl úplně zabitý

kikies
29.09.2016 2 z 5

Prostě ne! Na knihu jsem se těšila, měla jsem určitá očekávání a bohužel se dostavilo jen zklamání. Obálka je podivná, vůbec mi k obsahu nesedí, spíš mě celou dobu mátla. A od tématu sesterství jsem očekávala víc, rozhodně se tedy dá mnohem lépe uchopit, než tady tento pokus (nebo jak to nazvat) .... Je to divné, ufňukané, nedospělé (ač o dospělých ženách), zbytečně rozvláčné, čiší z toho neschopnost hrdinek srovnat se se svým životem, a brát věci tak, jak jsou, nedejbože se poprat s následky svého jednání. Pokud by to psala šestnáctiletá o svých vrstevnicích, tak možná, ale takhle vážně ne...!

bookcase
21.09.2016 3 z 5

Moc zdlouhavé, po polovině jsem to vzdala, jen přelouskala. A přitom to vypadalo tak slibně. Ale jak už tady někdo psal, pořád se tam omílalo jedno a totéž dokola.

Kessetra
16.08.2016 3 z 5

Je to taková nenáročná oddechovka pro ženy. Mně se četla velmi dobře. Někomu by mohly vadit detailní popisy toho, jak se hlavní postava stará o děti, nakupuje... pravda, toho mohlo být míň, nicméně děj to příliš nenarušovalo. Vyústění bylo nakonec docela zajímavé.
Nejvíc bych knize spíš vytkla obálku, která je podle mě matoucí. Na první pohled bych řekla, že to bude nějaký příběh o dvou mladých holkách určený pro náctileté, ale kdepak, hlavní postava je máma od dvou dětí.

Anna 13
05.08.2016 3 z 5

Pamatuji si jak byla kniha ještě před pár měsíci populární. Všude byly reklamy a recenze, byla vychvalovaná a teď vím, že je strašně přeceněná...
Není to úplně špatné počtení, ale děj se opravdu rozjede až na posledních padesáti stránkách, nedojde k tomu, k čemu si všichni při čtení myslíme, že dojde a prostě je to tak strašně obyčejné, že kdyby tam nebylo spousty těch mateřských problémů, knihu bych asi nedočetla.
Dost mi tam vadilo nekonečné vracení se do minulosti, protože přesně tento styl psaní mi nesedí...

Je to průměrná kniha, která ve vás nic moc nezanechá...

Terka15
17.07.2016 2 z 5

Dvě hvězdy za prvních 250 stránek, které se četly hezky. Zbytek knihy (trvalo mi necelý půl rok než jsem ji dočetla) bych vytrhla a zahodila nebo vsunula list s textem: POZOR teď budete číst co se stane se slabomyslnou, znuděnou a hloupou matkou v domácnosti, která si vzala blba. Velké zklamání ... do teď přemýšlím proč se kniha jmenuje Sestry když toto pouto tam hraje jen vedlejší roli.

konzervářka
30.03.2016 5 z 5

Dobré , čtivé, zajímavý příběh , spíše pro ženy , co už mají děti .

darion
21.01.2016 3 z 5

Není to žádná závratná pecka, ale četla se dobře. Uznávám, že opravdu čtivé to začne být až od 16. října, kdy příběh tak nějak dozraje k zápletce. Znovu bych ji nečetla, ale úplně bez zamyšlení po dočtení jsem také nezůstala.

Danago
19.12.2015 4 z 5

Mně se knížka líbila. Určitě není pro věkovou kategorii mladí dospělí, spíše je to pro střední generaci, pro ty kteří děti již mají a spíš se dokáží do hrdinky vžít. Dokáži pochopit, že mladé dívce knížka nic neřekne. Mně se četla velice dobře dokonce i v těchto dnech vánočních příprav sem je měla za 3 dny přečtenou a to sem stihla ještě péct cukroví, stejně sem knížku douho do noci nemohla odložit. Takže podle mě stojí za přečtení.

Siraelxy
27.09.2015 3 z 5

Čekala jsem od ní víc. Je to jedna z těch knih, kterou přečtete, řeknete si: No jo. A už nikdy se do ní nepodíváte. Čte se docela dobře, takže ji dávám 3 hvězdy. Více na: www.siraelxy.blogspot,cz

Autorovy další knížky

Curtis Sittenfeld
americká, 1975
2018  52%Pýcha, předsudek a seznamka
2015  59%Sestry
2007  67%Přípravka
2008  80%Muž mých snů
2014  85%American wife