Šest rudých jeřábů

Šest rudých jeřábů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499510/bmid_sest-rudych-jerabu-ukK-499510.jpg 5 54 21

Šest rudých jeřábů série

1. díl

Šiori, jediná princezna Kiaty, má tajemství. V jejích žilách koluje zakázaná magie. Obvykle ji dobře skrývá, ale ráno v den zásnubního obřadu se Šiory přestane ovládat. Její chyba se zprvu zdá být šťastnou náhodou, která předejde nechtěné svatbě, ale zároveň upoutá pozornost Raikamy, její nevlastní matky. Raikama má vlastní temnou magii a mladou princeznu vyžene, promění její bratry v jeřáby a varuje Šiori, že o tom nesmí nikomu říct, protože s každým slovem, které jí unikne ze rtů, jeden z jejích bratrů zemře. Šiori, bez hlasu a sama, pátrá po svých bratrech a na své cestě odhalí spiknutí, jehož cílem je ovládnout trůn - spiknutí, které je ještě zvrácenější a proradnější, lstivější a složitější než Raikamina zrada. Jedině Šiori může dát království do pořádku, ale aby to dokázala, musí důvěřovat právě tomu chlapci, za kterého tak tvrdě bojovala, aby si ho nevzala. A musí přijmout magii, kterou se celý život učila zadržovat - bez ohledu na to, co ji to bude stát.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

Six Crimson Cranes , 2021


více info...

Přidat komentář

DreamerX9
07.03.2024 5 z 5

Možný Spoiler!

Tohle se tak krásně četlo, skutečně pohádkově. Po nějaké době je to konečně kniha kde není vervané násilí, kruté scény apod.
Kniha má neskutečné kouzlo a autorka ohromující fantazii.
Ačkoliv jde o příběh podobný tomu který dobře známe jde o verzi kterou bych ocenila raději než tu která je u nás ve filmové verzi.

Děj byl čtivý a vše do sebe krásně zapadlo. Líbila se mi Shiori lehce nemotorná, křehká a přesto tak houževnatá. Samozřejmě i vedlejší postavy a princ Takkan byl prostě okouzlující následník s úctou a laskavostí.
Souhlasím že na dějovou linku byli nabalené i další které otevírali dveře do pokračování ale samotnému dějí až tak nepřekáželi. Za mě konec velmi překvapivý a stačil by mi konec takový jaký byl než autorka rozhodla že naší hrdinku čeká ještě další cesta ale co už sem s tím dalším kouzlem a mnoho dračího štěstí!

Matri
23.02.2024 5 z 5

„Když jsme se poznali, já jsem byla tou zlodějkou, jenže to on ukradl mé srdce."

Krásny YA fantasy príbeh - retelling klasickej rozprávky, ktorý na Slovensku poznáme ako Sedem zhavranených bratov, avšak v originálnom ázijskom šate.
Príbeh ma bavil snáď od prvej stránky a nepustil až do poslednej. Nechýba v ňom mágia, draci, priateľstvo, zrada, intrigy, veľké dobrodružstvá a samozrejme láska :)
Priznávam, že spočiatku som nemala zo Shiori moc dobré pocity - správala sa až moc detinsky, trošku rozmaznane a nezodpovedne. Avšak, ako postupoval príbeh, menila sa aj Shiori - dospievala a stávala sa z nej silná žena, odhodlaná zachrániť bratov za každú cenu.
Romantická linka sa vyvíjala pozvoľna, ale k mojej moc moc veľkej spokojnosti :))
A hoci koniec zostal horko-sladký, Shiori čaká ďalšie veľké dobrodružstvo tentokrát v podmorskej ríši drakov!

Nakladateľstvo #ocelot na svojich stránkach NAŠŤASTIE uvádza pokračovanie (bohužiaľ až na marec 2025), takže sa mám na čo tešiť!!! ;-)
Okrem toho, mám pocit, že sa niečo rysuje aj v Pandore, takže žeby som sa dočkala aj slovenskej verzie!? :)
Vrelo z celého srdca odporúčam!!!

„Co tě to napadlo? Vždyť tě mohl zabít.“

„Bylo velmi pravděpodobné, že zemřu,“ připustil, když popadl dech.
„Ale jisté to nebylo.“

Měla jsem chuť ho obejmout. „Jsi hlupák – ale odvážný hlupák.“

„Jestli mi odteď budeš říkat takhle místo třetiřadý 'barbarský šlechtic', pak to stálo za to.“


mina_harker
17.01.2024 3 z 5

Knížka byla moc fajn, kdo je velký milovník fantasy, může si přidat hvězdičku navíc. Jen mi nesedla inspirace pohádkou Sedmero krkavců - škoda, že si autorka nevymyslela zcela originální příběh.

Mojepočteníčko
09.12.2023 4 z 5

Už jsem vám říkala, jak moc miluju příběhy, ze kterých dýchá asijská historie, kultura, tradice a mytologie :) ?

Shiori je kiatská princezna, která ovládá magii a svoje schopnosti se snaží skrývat. Díky nepovedenému zásnubnímu obřadu však pravda vyjde částečně najevo, což přiláká pozornost její nevlastní matky Reikamy.

V návalu hněvu sešle Reikama na Shiori kletbu a její bratry promění v jeřáby. Pokud je chce najít a vysvobodit, aniž by některý z nich zemřel, nesmí promluvit jedno jediné slůvko.

Princezna se proto vydává na cestu bez jakýchkoli prostředků a jejím jediným pomocníkem je papírový ptáček, kterého sama složila a přivedla k životu

Tohle je pohádka od prvního do posledního písmenka. Navíc mi námětem silně připomínala našich Sedmero krkavců. Shiori je přesně taková, jaké mají odvážné princezny v pohádkových příbězích být - chytrá, svéhlavá, statečná i chybující. Nechybí magie, kouzla, nadpřirozené bytosti, mýtické postavy (Boze, ano! Byl tam DRAK :) !!! ) nebo démoni.

Nezklamu ani milovníky sourozeneckých pout, milostných linek, dobrodružství a napínavých momentů.

Občas jsem narazila na drobné nesrovnalosti, ale všechno je a bylo, díky skvělému příběhu, hned odpuštěno

Doporučuji!

cestina_s_linus
11.09.2023 5 z 5

Zajímavý příběh, který mi dost připomínal pohádku: sedmero havranů. Jeřáby jsou exotičtější... Oproti jiným fantasy knihám je tento titul mnohem více pohádkovější.
Trošku mě překvapilo, kolik vedlejších příběhů autorka dokázala nabalit na ten hlavní. Když už si člověk myslel, že je vše vyřešené a dočkáme se zlomení kletby, tak z ničeho nic se hlavní hrdince postavil do cesty další problém, se kterým se musela vypořádat. Byť se tento scénář několikrát opakoval, tak to ve výsledku čtenářský dojem nekazí.
Už se moc těším na další díl, protože cítím v kostech, že se dráček bude snažit dostat princezně pod sukni.

TaLu
14.08.2023 4 z 5

Příběh je více pohádkový než jsem ve fantasy žánru zvyklá. Prokletí, dobrodružná cesta v utajení, soudržnost sourozenců, kteří to opravdu nemají lehké. U nás máme sedm havranů, toto je více exotické. Zajímalo by mě, jak prokletá princezna vlastně vypadala. Třeba bude někdy film. Překvapující rozzuzlení ohledně macechy. Druhý díl v podmořské říši s draky si určitě přečtu.

Veve721
15.07.2023 5 z 5

Na vydání této knížky jsem čekala až příliš dlouho. Už několik měsíců je ohlášené slovenské vydání, které jsem nedočkavě vyhlížela, ale ještě stále se na trh nedostalo. Proto mě tolik překvapilo, když mě nakladatelství Ocelot oslovilo s nabídkou recenzního výtisku. Jak mi mohlo uniknout, že tato fantasy duologie vyjde i u nás?!

Aktuálně nalezneme mezi knižními novinkami hned několik příběhů, které jsou inspirovány asijskou mytologií. V čem je tedy toto dílko odlišné? Nejoriginálnějším aspektem je ten, že se jedná o retelling. Překvapivě však nejde o převyprávění asijské legendy, ale o Grimmovskou pohádku okořeněnou asijskými prvky. "Sedmero krkavců" jde stále výrazně cítit, zatímco špetka východní mystiky a popisů přírody posouvá příběh o level výš. A taky nesmím zapomenout na mluvícího papírového jeřábka Kiki...

Úžasný mix folklorních prvků s asijskou mytologií! V některých pasážích je sice cítit, že autorka není Asiatka, ale Američanka, přesto se až na pár drobných (kulturních) odchylek poprala s tématem skvěle. Dokonale sladila odlišné komponenty v celek, který v takovéto kombinaci výborně funguje. Jde o vzorový příklad toho, jak napsat dobrý retelling, kde je stále výrazně patrná původní inspirace, zároveň je ale dostatečně originální, aby vás nenudil. První díl můžu rozhodně doporučit a nedočkavě vyhlížím pokračování!

lucky_ideas
09.07.2023

Draci, magie, super romantická linka a nádech Asie, to vše skrývá kniha Šest rudých jeřábů, jež je jakousi variací příběhu Sedmero krkavců.

Šest rudých jeřábů je velmi čtivý příběh, který si nepotrpí na dlouhé a přecpané popisy, takže vás chytne a nepustí. Najdete zde plno akce a zvratů, ale příběh rozhodně nepůsobí překombinovaně.

Shiory a Takkan, byli sympatičtí hlavní postavy, kterým jsem držela palce. Rozvoj Shiory se mi opravdu líbil.

Jedná se o skvělou YA knihu s velmi dobře promyšleným a originálním dějem.

Urychleně potřebuji další díl!!

Akléda_
09.07.2023 3 z 5

Koukám že půjdu dost proti proudu, ale bohužel, mě tohle nijak závratně úžasné nepřišlo. Nutno říct, že jsem váhala, zda se do knížky pustím, po debatě s kamarádkou, která mě na čtení dost nalákala, jsem si řekla, že nakonec jo. Přečtení sice nelituji, ale kdybych knížku minula, asi by mě to tolik nemrzelo. Musím ale uznat, že námět a celý ten příběh je fakt super. Je to tak trochu variace na Sedmero krkavců, které já jsem teda nikdy nemusela, ale tady mě to bavilo. Pouto Shiori a jejích bratrů bylo vykresleno moc hezky, na rozdíl od romantické linky. Já vám nevím, ale prostě jsem jim to nějak nevěřila, hlavně teda ze strany Shiori. Jako postavy samotné byly fajn, ale když byly spolu tak tam ta jiskra prostě nebyla. Četlo se to docela dobře, bavily mě ty pírka na začátku každé kapitoly. Stejně tak mě bavilo to originální prostředí, se kterým se já osobně tolik nesetkávám. To všechno bylo moc fajn, ale bohužel mě knížka nijak nevtáhla a já tak plula spíše po povrchu, než že bych to prožívala s hlavními hrdiny. A bohužel musím teda říct i to, že jsem dost věcí odhadla a nemohlo to být kvůli tomu, že bych znala Sedmero krkavců, jelikož ty jsem kvůli své nevoli nikdy nečetla ani neviděla. Za mě je tedy finální pocit lehce nadprůměrný díky prostředí a originalitě, jinak by to ale bylo dost typické YA čtení.

Charmedka
09.07.2023 5 z 5

V knize je vyprávěna spousta příběhů a vlastně i pohádek, které celý ten svět ještě rozšiřují a ač se může zdát, že je tím pádem hlavní linka plná omáčky kolem a zbytečně natahována, tak tomu tak vůbec není. Ani na chvilku jsem se nenudila, užila jsem si každé vyprávění.

Samozřejmě nechybí ani milostná linka, která je ovšem hodně jemná a vlastně příběh nijak neruší, netlačí na pilu. Od prvního setkání je strašně miloučká, taková až naivní a vážně pohádková. Moc mě bavil vztah Shiori a Takkana, který vlastně ani pořádně vztahem nebyl.

Tohle se opravdu povedlo, mrzelo mě pokaždé, když jsem musela knihu zavřít. Překvapilo mě i celkové rouzlení, příběh není prvoplánový a určitě budete číst s napětím.

Local_Bunny
02.07.2023 4 z 5

Já osobně mám moc ráda Sedmero krkavců, takže tento asijský retelling jsem si prostě musela přečíst. Navíc je ta knížka neskutečně nádherná
Atmosféra je skvělá a hned mě pohltila. Autorka umí krásně zpracovat popisy a já neměla sebemenší problém si cokoliv představit. Hodně se mi také líbilo, že si zde postavy neustále vypráví nějaké příběhy, které souvisí s různými mýty.
Hlavní hrdinka Shiori je příjemná a projde si obrovským vývojem. Celý příběh jsem ji fandila a obdivovala odvahu, kterou v sobě princeznička z paláce objevila. Trošku jsem na začátku myslela, že postava Seryu bude mnohem důležitější, ale ve výsledku se poté už moc neobjevil, což mě mrzí, jelikož jsem si ho ihned oblíbila. Možná v pokračování? Romantická zápletka je dost slow burn a postavy se poznávají, což je něco přesně pro mě, když už to musí být. Nečekejte žádnou insta love, spíše od nenávisti k přátelství a lásce.
Prostředek knihy mi už místy přišel možná zbytečně zdlouhavý. Začátek a konec jsou nicméně vážně boží. Nejvíce mě bavil ten počet zvratů, které se začaly vynořovat a Shiori si začala celý příběh skládat tak, jak byl. Mě osobně celé rozuzlení překvapilo, i když bych si konec asi představovala jinak. Nicméně doufám, že se u nás kniha dočká dalších dílů, jelikož ve výsledku se mi příběh moc líbil a jsem zvědavá, co nás čeká dál.
-
za knihu v rámci #spoluprace moc děkuji @megaknihy_cz

NatyKnor01
02.07.2023 5 z 5

"Šest rudých jeřábů" je kniha napsaná Elizabeth Lim. Je to příběh o šestnáctileté dívce jménem Shiori, která je poslední v rodinné linii čarodějů a má schopnost přeměňovat se v draka. V královském paláci je však získávání takových schopností zakázáno, a tak se Shiori musí utajit. Když se předpoví, že vládnoucí princezna zemře, Shiori se rozhodne využít své schopnosti a zachránit ji. Začíná tak dobrodružství plné intrik, magie a nebezpečí.
"Kniha 'Šest rudých jeřábů' od Elizabeth Lim mě opravdu zaujala. Příběh hlavní hrdinky Shiori, která musí ukrýt svou schopnost přeměny v draka, je poutavý a plný nečekaných zvratů. Elizabeth Lim se v knize umělecky pohybuje mezi magickým světem, královskými intrikami a romantikou. Propletenost čarodějnictví, dobrodružství a dramatických momentů mě držela v napětí až do poslední stránky. Postavy jsou dobře vykreslené, s hlubokými emocemi a věrným zachycením jejich vývoje. Autorka také vyniká ve svém popisu krásných a fascinujících prostředí, kde se příběh odehrává.

Jedinou drobnou výhradu mám k tempu knihy

KikiBookSpirit
30.06.2023 5 z 5

Tohle je jedna z knížek, co čtenáře vtáhne a nepustí, nutí ho číst dál a dál a je těžké se od ní odtrhnout. Je tam hodně akce, hodně nečekaných zvratů, výborné postavy, tempo je nemilosrdně rychlé, nenechá čtenáře spočinout ani vydechnout a i když jste si řekli, že už půjdete něco dělat, tak nakonec stejně rozečtete další kapitolu a pak další.

Enthu
28.06.2023 5 z 5

Po přečtení anotace je jisté, že se jedná o retelling na Sedmero krkavců, který se ale odehrává v asijské zemi a místo krkavců jsou jeřábi. A jako bonus jsou tam i draci. Líbilo se mi, že tak v knize objevují asijské prvky, jelikož na takový retelling jsem nenarazila a na druhou stranu je to příjemná změna od častých retellingů na Krásku a Zvíře.

Zprvu jsem čekala, že se prokletí odehraje hned po pár stránkách, ale tak to vůbec nebylo. Místo toho jsem se seznamovala se Shiorinou povahou, s jejími bratry, a dokonce i se Seryuem. Vůbec mě to nezklamalo, naopak jsem byla příjemně překvapená a bavilo mě o tom číst. Shiori jsem si tak brzy dokázala oblíbit a začala jsem to s ní všechno prožívat.

Upřímně to, co pak Shiori po zakletí čekalo, bylo šílené. Kolik toho musela vytrpět, hlavně, co se týče přípravy lnu. Za to má můj naprostý obdiv, protože já bych u toho určitě vydala nějaký zvuk. A to nemluvím o posledních sto stránkách, kde snad byla jedna akce za druhou, že si ani neoddechla. Chtěla bych vidět výrazy lidí, až zjistí, že tomu, komu ubližovali, byla princezna.

Mohu prozradit, že nějaká ta romantická linka tam bude. Ta je k tomu tak hezký zpracovaná, že jsem si říkala, zda se mi to třeba nezdá, ale nedálo. Není tam nijak na sílů a je to spíše taková ta pomalá láska. Sice nehraje tam důležitou roli, ale věřím, že ti, kteří mají rádi romantiku, si zde přijdou na své.

Velkým plusem je, že Šest rudých jeřábů obsahuje mapu. Mapa je naprosto krásná a do detailů vyobrazená, dokonce tam jsou jeřábi, kteří nesou Shiori. Při čtení jsem ji dost využívala a sledovala jsem přitom Shiorinu cestu, a že toho hodně procestovala. Též se mi líbilo, že jsem se seznámila i s pár jejich bájemi, hlavně ohledně Emuri'en.

Pokud máte rádi retellingy nebo Sedmero krkavců, pak věřím, že ta kniha bude to pravé pro vás. Stejně tak, jestliže nejraději čtete o zemích podobajících se Asii a fantasy, tak Šest rudých jeřábů je to pravé pro vás.

#spoluprace MegaKnihy, Nakladatelství Ocelot

Kikina182
27.06.2023 5 z 5

Šest rudých jeřábů je sice retelling na jednu z klasických pohádek bratří Grimmů, ale to knize ani v nejmenším neubírá na originálnosti. Naopak. Kombinace klasické pohádky a asijské mytologie je perfektní kombinace, která funguje a moc se mi zamlouvá. Navíc je vše krásně vysvětleno, jelikož je kniha plná popisů, díky kterým je člověk vždy v obraze, ale zároveň může i nasát atmosféru celého příběhu. Já už se moc těším na druhý díl a rozhodně doporučuji.

Annabelle
25.06.2023 5 z 5

Princezně Shiori koluje v krvi zakázaná magie, což se bohužel dlouho neudrží v tajnosti. Princeznina nevlastní matka, sama mocná čarodějka, princeznu vyžene a jejích šest bratrů promění v jeřáby. Navíc ještě Shiori prokleje a pokud princezna promluví, za každé vyslovené slovo zemře jeden z bratrů. Tak začíná příběh magie, lásky, boje o trůn a souboj s osudem o život šesti princů.

Šest rudých jeřábů je velmi zajímavý retellling pohádky Sedmero krkavců nebo spíše pohádky Šestero labutí, který autorka zasadila do neobvyklého prostředí Číny a z chudé dívky udělala nebojácnou princeznu oplývající zakázanou magií a vzpírající se domluvenému sňatku. Shiori si v příběhu skutečně projde mnoha hroznými událostmi a bude váhat, kdo je vlastně její přítel a kdo nepřítel. Naštěstí jí pomáhají nejen její bratři a dračí chlapec Seryu, ale také malá papírová společnice Kiki, kterou Šiori oživila pomoci své magie a která příběhu dodává vtip a ironii.

Šest rudých jeřábu řadím mezi nejlepší retellingy, které jsem kdy četla. Moc se mi líbilo prostředí, ve kterém se celý příběh odehrává, oceňuji také velmi netradiční postavy a magické bytosti a lehce naznačený milostný trojúhelník. Závěr příběhu byl pro mě nečekaný, protože kniha vás nutí přemýšlet pouze o jednom možném nepříteli, ale ukáže se, že nakonec není nic takového, jak se zdá. Jelikož byl konec otevřený, tak netrpělivě čekám na druhý díl, který snad brzo vyjde.

Lostinfantasy
21.06.2023 5 z 5

Šest rudých jeřábů

Šest rudých jeřábů je retelling na Sedmero krkavců/Šestero labutí, které upřímně moc neznám, takže nemůžu porovnat. Sama autorka řekla, že se inspirovala příběhem The Wild Swans.
Každopádně celá kniha má nádherně pohádkový nádech, který vás hned vtáhne do příběhu a nepustí.

Shiori ovládá zakázanou magii, kvůli které nakonec skončí prokletá ona, i jejích šest bratrů, kteří se promění v jeřáby. Její prokletí spočívá v tom, že jí nikdo nepozná a pokud promluví, tak za každé vyslovené slovo zemře jeden její bratr. Aby kletbu prolomila, tak se vydává na nebezpečnou cestu spolu s její společnicí Kiki, obživlým origami jeřábem, která je skvěle drzá a může komunikovat s jejími bratry a ostatními zvířaty.

Hrozně moc se mi tu líbila romantická linka, protože si museli vytvořit pouto beze slov a vytvořili si ho opravdu silné. Normálně miluju enemies to lovers, ale tady ta romantika byla taková hrozně milá a něžná, že se mi líbilo i tohle podání. Takkan je úžasný a bavilo mě, jak s Shiori dokázal komunikovat a vždy jí věřil.

Mám ráda, když se postavy v knihách vyvíjí a tady byl u hlavní postavy ten vývoj fakt neskutečný.

Není to klasická fantasy, ale je tu hodně vidět ten vliv čínské a japonské mytologie, který tomu dodával nádhernou atmosféru a moc se mi to líbilo. Taky je to plné spousty lákavého jídla, což já prostě v knížkách můžu!
Příběh mě pohltil hned od začátku a za mě neměl ani jedno hluché místo.
Za mě opravdu doporučuji, protože to je nádherný příběh

Knihu jsem dostala k recenzi ve spolupráci s Megaknihy a nakladatelstvím Ocelot.

tyrkysoveknihy
20.06.2023 5 z 5

Fanouškem pohádky Sedmero krkavců/Šestero labutí jsem odnepaměti. Vždycky jsem měla ráda statečnost hlavní hrdinky a pouto s jejími bratry. No, kniha Šest rudých jeřábů mi tohle a ještě mnohem víc dopřála taky.

Shiori je hrdinka, která musí překonat samu sebe, aby zachránila svých šest bratrů. V žilách jí koluje magie, skončí prokletá, takže pokud řekne byť jediné slovo, její bratři jeden po druhém zemřou, a je vyhoštěna z královského města. Je sama, bez hlasu, s mísou z vlašského ořechu na hlavě, a v části země, kam nikdy nechtěla jít nahoře na severu, blízko domova svého snoubence. Potřebuje se o sebe postarat, najít své bratry a také způsob, jak zlomit prokletí a zachránit je před proměnou v jeřábi.

Shiori si projde super vývojem. Na začátku je vám představena poněkud rozmazlená a velmi impulzivní princezna, která má vše, co si dokáže představit. Spolu s tím jak musí překonávat útrapy kletby a života ve kterém je prakticky nikdo - jen jedna dívka, o které říkají, že se stýká s démony a která musí dělat těžkou manuální práci - postupně dospívá. Začne přemýšlet o svých činech a jejich následcích. Nakonec z ní opravdu vyroste inspirativní mladá žena. Už to není lehkomyslná princezna.

Také jsem si tu zamilovala romantickou zápletku. Když Shiori potká Takkana, nevidí jí pořádně do tváře, kvůli misce se jí nemůže ani podívat do očí a ona ani neví, že je to muž, kterého si tajně přeje mrtvého, protože si nechce vzít za muže nějakého barbara ze severu. Je naprosto odhodlaná se tomuto manželství vyhnout. Takkan mi opravdu přirostl k srdci. Je laskavý, rád vypráví příběhy a zpívá a chce najít lásku a štěstí. Je to VELKÝ sladouš. Navíc má úžasnou mladší sestru, která byla v příběhu takovým svěžím vánkem. Je vtipná a taková uličnická. Její láska k ovoci, které u nás známe nejčastěji jako kaki a koláčům z něj mi připomněla toto ovoce v budoucnu vyzkoušet (v příběhu je celkově hodně jídla). Shiori, její bratři, Takkan a jeho sestry si mě prostě získali.

Přijde mi důležité, abych vám řekla, jak moc se mi líbilo, jak se autorka vypořádala s tím, že Shiori většinu knihy nesmí mluvit - aneb Shiori komunikuje se svým origami ptáčkem Kiki, kterého oživila na začátku příběhu. Kiki jsem si naprosto zamilovala. Považuji ji za pohádkový, rozmarný, rozkošný a zábavný prvek příběhu. Když už mluvíme o romantice a mlčení Shiori, je důležité zmínit, že Takkan jí tak nějak rozuměl i beze slov . Jednoduše si vybudovali silné pouto. Dokonce to i zmiňují postavy kolem nich, které nechápou, jak Takkan ví, co chce Shiori říct. Bylo super, že jak se Shiori začala o Takkana zajímat, nemusela mu to ani říkat. Její činy jednoduše mluvily za ni. Mám pocit, že právě to jejich spojení ještě prohloubilo.

A nesmím zapomenout na vodní draky, kteří mění podobu. Seryuu, dračí princ se zelenými vlasy a rubínovýma očima, byl skvělým doplňkem příběhu. Vnesl do tohoto převyprávění svěží vítr, stejně jako Kiki. Myslím si, že druhá kniha se bude točit kolem nich a zavede nás do podmořského světa, takže se těším až potkáme dračího krále a jeho dvůr a dozvíme se o těchto dracích více.

Jediná věc, která byla trošku matoucí, byla ona kletba s miskou. Miska zakrývá Shiori oči, přesto přes ni nějak vidí a nikdo to vlastně nezpochybňuje. Nikdo nevyjadřuje obavy ohledně toho jak Shiori vidí své okolí. Jasně, mají tam magii, ale ta je vzácná, takže bych očekávala trochu víc vysvětlení, jak to všechno funguje. Hlavně je zajímavé, jak si Shiori minimálně jednou zakryje hlavu a potažmo misku šátkem, aby nepřitahovala pozornost.

Celkově je Šest rudých jeřábů opravdu neodložitelný a dobře promyšlený pohádkový retelling. Zahřálo mě to u srdce a opravdu vám doporučuji si tuto knížku přečíst. Nemusíte ty původní pohádky znát a vlastně ani mít rádi na to, abyste si tento skvost užili naplno. Pokud je třeba neznáte, bude to pro vás o trochu víc nepředvídatelné, a pokud ano, budete stále překvapeni, jak to autorka celé pojala. Uchopila to podle mě dost zajímavě.

PS: Knížka má opravdu nejblíže k Šesteru labutí než k Sedmeru krkavců, ať už vezmeme verzi od Grimmů nebo od B. Němcové.

Přečteno a zrecenzováno ve spolupráci s nakladatelstvím Ocelot a Megaknihy.

lena.o.knihach
15.06.2023 5 z 5

Každý den se šest bratrů mění v jeřáby.
Dívka nesmí vydat ani hlásku, dokud nezlomí kletbu.
Nepřipomíná vám to něco?
Pokud myslíte Sedmero krkavců, nejste daleko.

Šest rudých jeřábů je převyprávěním pohádky Šestero labutí od bratří Grimmů. Přidejte k tomu ještě magii, draky, domluvený sňatek, to vše zasazené do asijského prostředí a dostanete nádherný srdceryvný retelling.

Princezně Shiori v žilách koluje zakázaná magie. Doposud ji dokázala skrývat, jenže pohár přeteče a všimne si toho její nevlastní matka Raikama. Ani šest bratrů nedokáže svou sestru ochránit a macecha na ně sešle kletbu.

Této knize nemůžu vytknout vůbec nic. Nejenže má dokonalou obálku, obsahuje i mapu a příběh vás vtáhne hned od prvního odstavce. Má i velice silné postavy, které jsem si moc oblíbila. Co určitě ale stojí za zmínku, je překrásný vztah mezi sourozenci, který mě pokaždé dojímal. Po každé hádce se udobří, handrkují se, podporují, brání jeden druhého, stojí při sobě za každou cenu a neváhali by položit i vlastní život, kdyby tím jiného mohli ochránit.

Ani romantická linka v knize nechybí a já jsem nadmíru spokojená. Pomalu se rozvíjela, byla moc milá a určitě nečekejte nic peprného.

Šest rudých jeřábů mě velmi příjemně překvapilo, spíš až šokovalo, protože jsem nečekala, že to bude jeden z nejlepších pohádkových retellingů vůbec. Moc doufám, že u nás vyjde i pokračování.

#spoluprace @megaknihy

_Brunetka_
11.06.2023 5 z 5

Tak tohle byla nefalšovaná bomba. Díky suprovému stylu psaní autorky jsem se do děje dostala téměř okamžitě, žádné zbytečné omáčky tu nic nebrzdily ani nedělaly nepořádek. Na vlně příběhu jsem vyloženě divoce ujížděla. Je tu třeba vyzdvihnout originální námět, který se sice opírá o pohádku Sedmero krkavců, ale nikde jsem neměla možnost něco takového vidět. Autorka se toho zhostila, jak nejlépe mohla svět šlapal skvěle, byl promyšlený, nějaké výjimečné prvky se tu objevily,žádné nedostatky jsem nenašla. Postavy jsem si oblíbila. Shiori si prošla znatelným vývojem a moc se mi líbilo, jakým člověkem se nakonec stala. Její bratři byli povedení. Takkan je zlatíčko a dokázal by snad ukradnout srdce každé z nás. Papírový ptáček Kiki neměla absolutní chybu. Romantickou linku bych označila za opravdu krásnou, pomalou a uvěřitelnou dokázala zvednout tepovou frekvenci i mně. O zvraty, šoky a momenty plné překvapení je tu postaráno, hlavně ke konci jsem právě ani nestíhala vycházet z údivu a na zadek jsem si sedla hned z několika věcí. Emoce se prostřídaly, slzička ukápla a smíchu bylo taky požehnaně. Jistým způsobem jsem si popřemýšlela, některé věci jsou tu napsány do hloubky. Konec mě dopálil jedině v tom smyslu, že je otevřený a já opravdu URGENTNĚ potřebuju vědět, co bude dál. Šest rudých jeřábů můžu doporučit všem, kteří mají rádi pohádky a příběhy, které vám v rukách ožívají.

Štítky knihy

mytologie

Autorovy knížky

Elizabeth Lim
americká
2023  91%Šest rudých jeřábů

Kniha Šest rudých jeřábů je v

Právě čtených2x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených7x
Knihotéce44x
Chystám se číst85x
Chci si koupit50x
dalších seznamech3x