Senilita Vladimíra P.

Senilita Vladimíra P. https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352472/bmid_senilita-vladimira-p-1hE-352472.jpg 4 4 2

Kousavá satira na současné Rusko a humorná variace na Orwellovu Farmu zvířat, v níž autor ukazuje, jak Vladimír Vladimírovič zkorumpoval svou zemi a oškubal její občany po stránce kulturní, duchovní a mravní. Odehrává se v blízké budoucnosti, kdy „pacient č. 1“ tráví svá pozdní léta na prezidentské dače a vzpomíná, jaké to bylo, když cinkal penězi a řinčel zbraněmi. Nemá tušení, že zaměstnanci ho bezostyšně okrádají a zneužívají. Jedinou čistou duší v jeho blízkosti je ošetřovatel Šeremetěv, ale i ten nakonec váhá, jak se zachovat, protože jeho synovci hrozí tvrdý žalář a on potřebuje peníze na úplatek. Kuchař se zmíní, jak to kolem Vladimíra Vladimíroviče chodí, a Šeremetěv stojí před zásadním morálním dilematem. V tomto bodě kniha upomíná na Dostojevského Idiota nebo Bratry Karamazovy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Senility of Vladimir P. , 2016


více info...

Přidat komentář

bruntal
03.10.2022 4 z 5

Řekl bych, že nadsázky tam moc nebylo. Škoda, že to takhle nedopadlo i v realitě.

Radovan_R
28.02.2019

Přišlo mi to spíš jako drsná realita, satira a humor je takového typu, jako třeba ve filmu Ztratili jsme Stalina - místy se čtenář zasměje, ale spíš z toho mrazí.
Z těch vtipných částí bych vybral tyto dvě:
Copak tu není nikdo, kdo by nekradl?, zakřičel.
Jasně že je. Ty! Jenom ty, Koljo.

... a pak přijedou sem na daču a člověk, kterej se stará o jejich manžela a tátu - ten jedinej člověk, kterej jim může stát v cestě - , si neřekne o nic. To je tak neruský. Vsadím se, že mají kabelky nacpaný prachama, protože jsou přesvědčený, že ti něco budou muset dát.


Štítky knihy

satira

Autorovy knížky

2017  70%Senilita Vladimíra P.