Sen o šicím stroji

Sen o šicím stroji https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519366/bmid_sen-o-sicim-stroji-REt-519366.jpg 4 70 17

Na počátku minulého století žila v jednom italském městečku mladá švadlena, která docházela do bohatých rodin, aby tam šila a opravovala oblečení a prádlo. Sama se naučila číst a psát, zamilovala se do opery a milostných románů, ale jejím největším snem byl šicí stroj. Úžasný vynález, který by jí zajistil dobrý život a nezávislost. Musí se ale spokojit s tím, že šije na strojích, které mají v bohatých domech, kam dochází. A zatímco svým zákaznicím mlčky bere míry a šije šaty, vyslechne vzrušující příběhy, které si dámy šeptem sdělují, pozná jejich sny a touhy i rodinná tajemství, která měla zůstat navěky utajena. Když se ale nakonec stane hrdinkou svého vlastního příběhu, musí rychle dospět a ze všech sil bránit svou svobodu ve světě ovládaném mocnými a bohatými.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Il sogno della macchina da cucire , 2018


více info...

Přidat komentář

broskev28
30.03.2024 4 z 5

Historický příběh o šití a švadlenách, ve kterém si uvědomíme, jak moc se – naštěstí - časy změnily, alespoň v Evropě, jak těžký život měli ti nejníže postavení. Překlad mi připadal čtivý a podařený, osudy jednotlivých velmi postav zajímavé (třeba Miss, nebo rodina Proverových). A ať jsem hledala jakkoli, nenašla jsem jméno hlavní hrdinky, možná jsem ho přehlédla? Ona pojmenovává téměř všechny ostatní postavy, ale ji jménem neosloví nikdo, zvláštní . . .
Předmluva autorky je jakousi nápovědou k samotnému příběhu a mně se moc líbí komentář Evaho73 – kniha jako taková dobová pohlednice. Zdánlivě žádné velké drama, ale vždyť jde o to nejdůležitější: o život každého z nás, o to, jak důstojně a hlavně s kým jej prožijeme. Určitě našim čtenářkám doporučím!

adela4822
04.02.2024 2 z 5

Kniha má určitě zajímavé téma. Vybrala jsem si ji především kvůli názvu a hezké obálce, nicméně po dočtení jsem měla pocit, že to, co bylo slibováno na přebalu, bylo lepší, než to, co v knížce opravdu bylo. Ten boj za svobodu a nezávislost hlavní hrdinky byl vlastně strašně zhuštěně podán na pár posledních stránkách, což mě mrzí.
Ale určitě jsou v knize otevřena důležitá témata z historie, třídní společnost, postavení žen a tak dále.


markej
03.02.2024 5 z 5

Musím přiznat, že tuhle knížku jsem ani neplánovala číst, protože s tou jižní literaturou si příliš nerozumím, ale když jsem ji objevila v knihovně, řekla jsem si, že to zkusím, neboť recenze, jež jsem četla, byly dosti příznivé. A nakonec mě tenhle román vskutku velmi mile překvapil.

Přenášíme se do Itálie počátku 20. století a sledujeme příběh švadleny, která šije i pro střední a vyšší vrstvu, nepatří tedy mezi ty nejchudší.

Jednotlivá kapitola vždy popisuje jeden uzavřenější příběh, ty příběhy na sebe navzájem navazují a vykreslují velice zajímavý a mnohdy překvapivý obrázek toho, jak se na italském maloměstě žilo na počátku minulého století.

Dozvěděla jsem se ledacos nového, pohltila mě i atmosféra příběhu, a byť mi v příběhu trochu chyběla ta pomyslná třešnička na dortu, hodnotím velmi vysoko a doporučuju...

Hodnocení: 4,5 * z 5 *

Ivanule
03.01.2024 4 z 5

Příběh mě na jednu stranu zaujal, ale abych pravdu řekla, něco mi v něm chybělo, možná více z toho života švadlenky u rodin,ty příběhy, které měli být tajemstvím...nevím...ale jinak velice zajímavé téma

Mosofa
21.11.2023 5 z 5

Bylo to lehce prvoplánové a předvídatelné, ale hezky napsané, navíc zasazené do skvělých kulis. Nemůžu knize srážet hvězdy jen proto, že jde o oddechové čtení. Určitě si přečtu i další autorčiny počiny.

Ivulka432
21.11.2023 3 z 5

Příběh byl hezký, ale přišlo mi, že autorka "neumí psát" - opakuje se a zkrátka text neplynul lehce a "nejel jako správně namazaný stroj", ale drhnul, na mě i nekonečně dlouhé kapitoly. Za mě - 3 * za příběh.

okeey
09.11.2023 5 z 5

Tento příběh není jen o šicích strojích, látkách a švadlenách, ale také o lidských osudech, společenských poměrech či určité formy nezávislosti a svobody v Itálii na počátku 20. století.
Kniha se četla svižně a lehce, byť některé události, situace vůbec lehké nebyly. Sedla mi do nálady a líbí se mi, že není zaměřená jen na šití jako takové, ale rozvíjí spoustu dalších témat, jak už jsem zmiňovala výše.
Příběhu nemám co vytknout, čtení jsem si užila a začala si více vážit věcí, které jsou zdánlivou samozřejmostí. Doporučuji.

Evaho73
07.11.2023 4 z 5

Sen o šijacom stroji možno vďaka použitému štýlu literárneho jazyka definovať ako akúsi pohľadnicu z inej doby.
Tento román s jemnými tónmi rozpráva o ženách, ktoré sa od seba veľmi líšia spoločenskou triedou, ambíciami i možnosťami, ktoré naopak spája rovnaký boj. Ich túžba byť nezávislá a naplnená napriek úzkoprsej mentalite tej doby dokázala dať tomuto príbehu šmrnc.
Celkovo Sen o šijacom stroji hodnotím ako fascinujúcu, odľahčenú a miestami satirickú knihu, ktorá dokáže zaujať, ale i naučiť nás nikdy sa nevzdávať a bojovať za svoju nezávislosť.

dagmar7365
07.11.2023 4 z 5

Postupem času se u mě asi vyvinula určitá slabost pro italské autory, protože Sen o šicím stroji není nijak hlubokomyslné vyprávění chudé švadlenky, kterak se protloukala životem, jaké nástrahy na ni čekaly a ...nebudu spoilerovat.
Ale přesto se mi to líbilo, bylo to velmi čtivé, poučné o tehdejších poměrech a společenském uspořádání v Itálii, plné zajímavostí ze světa jehel a nití a já si to velmi užila.

lucky_ideas
05.11.2023 5 z 5

Při čtení několika prvních stránek mě příběh chytil a nepustil. Ačkoli se může zdát, že je kniha krátká (má něco přes 200 stran), tak bych rozsah stoprocentně nenavyšovala, jelikož by celý děj ztratil své skvěle tempo.

Líbilo se mi jakým nenuceným způsobem kniha odkrývala význam a jakýsi úděl švadlen po válce.
Mnohokrát jsem si vzpomněla na babičku, která byla dámskou krejčovou a několikrát jsme se o příběhu pobavily, takže už vím, že další nadšenou čtenářkou této knihy bude právě moje babička.

Celý příběh je dojemnou reflexí symboliky šicího stroje, který představuje svobodu a určitou formu pokroku. Zatím jsem nic s podobnou tématikou nečetla, takže nemám moc s čím porovnávat, ale jistě vím, že Sen o šicím stroji bude patřit k těm knihám, které s radostí doporučuji.

ANDY28
04.11.2023 5 z 5

Říkala jsem si další román o módě, látkách a střizích, ale tohle je také o úžasných lidských příbězích a mí kolegové čekají na pokračování mého vyprávění (každý den jsem jim řekla kousek a dost, protože jsem potřebovala přečíst další kus, abych mohla pokračovat)

jitka7326
02.11.2023 5 z 5

Neměla jsem žádná očekávání a knížka mě mile překvapila. Ne všechny události byly veselé přesto jsem fandili hodince aby vše dopadlo jak má.Konec mi přišel trochu překotný

Zuzulinka
29.10.2023 5 z 5

Nádhera! Četla jsem jedním dechem!

Kokoska92
26.10.2023 4 z 5

Ať se stane, co se má stát. Jsme suché listy vydané napospas větru.

Milé a oddechové čtení, které ale docela věrně zachycuje atmosféru Itálie na počátku 20. století. Autorka se podle mě snažila ukázat těžký život chudých lidí, kteří se museli a musí živit vlastníma rukama. Svým příběhem také vzdává hold všem švadlenkám, které vykonávají velmi kreativní, ale zároveň náročnou práci. Odteď, pokaždé když se mi dostane do rukou konfekční oblečení, vzpomenu si, jaké úsilí stálo za jeho vznikem.

Majka1979
10.10.2023 5 z 5

Tak niečo takéto som ešte nečítala. Štýl určite áno, ale príbeh má veľmi milo prekvapil.
Príbeh mladej krajčírky, ktorá sa po smrti najskôr svojich najbližších a neskôr aj babičky, ktorá ju do tohto remesla zasvätila, prediera životom sama. Našťastie ju stihla naučiť všetko a boli dostatočne známe ako výborné a spoľahlivé.
Preto po čase, keď si ju zavolá pani, u ktorej už predtým šili, jej život sa začne uberať iným smerom.
A čo všetko sa ako taká krajčírka dozvie? Co všetko zažije a ako to ovplyvní jej život a prácu?
Určite odporúčam prečítať si tento naozaj pútavý a veľmi pekný príbeh :)

Renike
20.09.2023 4 z 5

Krásný, romantický, trošku pochmurný příběh jedné švadleny. Neměla jsem od knihy žádné očekávání, ale mile mě román a styl vyprávění překvapil. Kniha krátká, na jeden den, četlo se hezky.

iveta3689
26.08.2023 4 z 5

Romantický příběh, krásně napsaný. I když ne vše dopadne dobře, je to tak mile napsané, že se to hezky čte.

Štítky knihy

italská literatura Itálie švadleny, krejčí

Autorovy další knížky

Bianca Pitzorno
italská, 1942
2023  83%Sen o šicím stroji
1994  100%Vesmírná odyssea
1994  90%Záhady sedmi moří
2018  60%Domček na strome

Kniha Sen o šicím stroji je v

Právě čtených3x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce123x
Chystám se číst143x
Chci si koupit33x
dalších seznamech3x