Červené zlato

Červené zlato https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485369/bmid_cervene-zlato-27w-485369.jpg 3 9 3

Po kulinárskej krimi Diabolský plod, ktorú kníhkupectvo Martinus zaradilo medzi knihy roka 2021, sa šéfkuchár-vyšetrovateľ Xavier Kieffer vracia s novým prípadom. Na honosnej večeri v Paríži má slávny suši majster očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Príčina smrti: otrava rybím mäsom. Luxemburský kuchár Xavier Kieffer má pochybnosti o tom, že by išlo len o nešťastnú náhodu, a tak sa pustí do pátrania. Stopy ho privedú na zaujímavé miesta – z prepychového života parížskeho starostu cez úplne nový svet japonskej kuchyne až do rybárskej lode talianskych lovcov tuniakov. Pri vyšetrovaní na vlastnú päsť zistí, že niektoré ryby sú drahšie než zlato, a dokonca cennejšie ako ľudský život.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , mamaš
Originální název:

Rotes Gold , 2012


více info...

Přidat komentář

georginaa
18.03.2024 2 z 5

Především musím říct, že nápad zvláštního vyšetřování smrti nejlepšího specialisty na suši byl celkem zajímavý. Jenže co se týká této gastronomie, nejsem fanynka suši a z těch takových rádoby pochoutek mi bylo hodně mdlo, slušně řečeno. Takže nemám potřebu to ani ochutnat a dost mě i vzalo, co se týče zakázaného rybolovu. Takový masakr to člověka zvedne ze židle a nedostane to už nikdy z hlavy, já tedy ne.
Plno pasáží mělo francouzská slova, která jsem nebyla schopna ani přečíst, natož si pamatovat, popis uliček a barů, restaurací, to mě opravdu míjelo ani jsem neměla představu kde se co nachází i když to bylo až moc popisované. Tím mě to odrazovalo dosti od čtení a nebýt toho, že jsem opravdu chtěla zjistit, kdo zabil takového mistra jedovatou rybou, asi bych tuto knihu ani nedočetla.

čef
16.02.2024 5 z 5

Příběh mrtvých Japonců se autorovi povedl vyšperkovat několika zajímavým vedlejšími motivy. Jednak jde o gurmánské pochoutky, popisy Lucemburska a hlavně tristní situací v lovu ryb zejména tuňáků. Tím jsem byl opravdu zhnusen, neboť jsem ani netušil, jak je situace, hlavně ve Středomoří, vážná. Doufám, že popis chovu ryb je zcela vymyšlen, jinak s rybami končím. Pátrání je také pořádně napínavé, což není určitě na škodu a bude se nejen proto hodně líbit.


lusila
15.11.2022 3 z 5

Dosť nudné čítanie, ak nemáte radi suši a "vysoká" gastronómia nie je váš koníček. Zaujal ma až doslov o tuniakovi.

Štítky knihy

vraždy detektivní a krimi romány gastronomie suši kuchaři a šéfkuchaři

Autorovy další knížky

Tom Hillenbrand
německá, 1972
2023  69%Ďábelské ovoce
2021  64%Červené zlato
2022  50%Ukradnutá úroda

Kniha Červené zlato je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce61x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x