Sedmé dítě

Sedmé dítě https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345056/mid_sedme-dite-hyn-345056.png 3 65 30

Těchto sedm narozených dětí má společné dvě věci: všechny přišly na svět v porodnici B ve státní nemocnici v Kodani, a všechny byly dány k adopci. V následujících měsících ženy ze známého sirotčince Kongslund pro všechny našly nové rodiny z různých částí Dánska. Dětí vyrůstají, aniž by cokoli věděly o své minulosti. O mnoho let později dostane pochybný novinář z ještě pochybnějších novin anonymní dopis. Dopis naznačuje, že jedno ze sedmi dětí skrývá tajemství a někdo udělá vše pro to, aby toto tajemství zůstalo neodhaleno. Příběh je zveřejněn a následky jsou velké. Je možné, že v posledních padesáti letech prestižní sirotčinec zakrýval milostné aféry bohatých a slavných Dánů. Jak dopadne skandál z nejvyšších kruhů? Sedm adoptovaných dětí, které už jsou dospělé, hledá tajemství svého původu. A všichni se zoufale snaží zjistit, který z nich je to sedmé dítě s tajemstvím. Toto je příběh o tom, jaké tajemství to je - a o vztazích mezi sedmi dětmi, jejichž životy se po desetiletích zase spojily. A také o systému sociální péče v Dánsku od 60. let až do současnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

Det syvende barn , 2011


více info...

Přidat komentář

JajaPaja
23.02.2023 2 z 5

Miluji tlusté knihy ale u této jsem bohužel nevydržela přesto dávám 2 hvězdy za zajímavý námět

rodak
06.03.2022 5 z 5

Je to krásný dlouhý román. Je potřeba číst po větších částech. Není to thriller, není to detektivka no i když. Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četl.


Yaruschka
11.03.2021 5 z 5

Páni, to byla literární nálož par excellence!!! 840 stránek knižního orgasmu a to jakože přímo z Dánska. ♥️
Velký komplikovaný román, u jehož čtení je potřeba klid, čas, velikánskou trpělivost a hlavně chuť dostat se na pár dní mimo realitu dnešních dnů. Mozek musí po celou dobu jet na 100%, jinak jsi totálně mimo mísu a už to nikdy nerozmotáš :))
Klobouk dolů, Erik Valeur umí psát ♥️ a určitě je to jedna z těch TOP knih, co jsem kdy přečetla.....nenudila jsem se ani minutu...a vůbec nerozumím tak nízkému hodnocení tady na DK......

andrea7191
17.02.2021

Nedočetla jsem..... Nevadí mi, když je kniha tlustá, naopak se těším na to, že bude vymakaná a děj neskončí chvíli po tom, co začne, ale tohle jsem nedala. Možná jsem mohla vydržet déle a ono by se to rozjelo. Nicméně kniha odložena a možná se k ní někdy vrátím a dám jí druhou šanci.

jiri77
31.01.2021 4 z 5

Hodně dobrý společensko - psychologický román s přídavkem krimi. Kniha se opravdu musí číst pomalu a pozorně ,není to klasická severská krimi. Chvílemi jsem se ztrácel v postavách ,ale naštěstí je na začátku knihy seznam všech postav ,co k oživení paměti určitě pomůže. Kniha mě bavila a splnila mé očekávání ,a en počet stran,nebyla nakonec taková hrůza.

Ira13
25.10.2020 2 z 5

Kniha mě nezaujala a dost jsem s ní bojovala. Kdyby byla poloviční, stačilo by. Jednu hvězdu přidávám za vyšetřování novináře, kdy kniha začala nabírat na tempu a pak zas nic.
Fantazírování nebo pravda Marie? No občas jsem dost tápala. Zvláštní styl psaní. Škoda, dost jsem se na ni těšila

katasokolov
27.09.2020 3 z 5

Velice zajímavá kniha o adopčním systému v Dánsku, zejména v 60. letech 20. století. Kniha je opravdu dlouhá a chce se to hodně prokousávat začátkem, ale po druhé polovině se pěkně rozjede a ve finále člověk dostane přesně to, co chtěl (finální rozuzlení stojí opravdu za to)!!! Detailně jsou popsány nejenom praktiky, které provázejí celý proces adopcí a vůbec i vzdání se dítěte pravými rodiči, ale také pocity jednotlivých dětí, které tímto sítem procházejí, a které ve většině případu cítí, ze jim něco v životě chybí a s tou prázdnotou se každý pak pere sám.

Daduška
06.07.2020 4 z 5

Kniha je opravdu bichle a její čtení vyžaduje trpělivost. Při čtení jsem náhle zjistila, že jsem na straně 350, a vůbec nevím, která bije. Opravdu jsem se musela vracet na úvodní seznam postav, protože jsem se chvílemi ztrácela. Příběh má ale neopakovatelnou atmosféru, kvůli které stojí za to číst. Ani teď na konci jsem úplně nepochopila motivaci hlavní postavy a o co jí vlastně šlo, ale čtení mě úplně pohltilo. Asi bych to nepovažovala za čistokrevnou krimi, i když detektivní motiv pátrání zde je také obsažen, spíš jde o román střihnutý thrillerem s krimi prvky. Určitě mi zůstane ještě dlouho v hlavě-

Dudek25
09.06.2020 1 z 5

Za mě zbytečně bohužel vyhozené peníze

VendaS20
09.04.2020 2 z 5

Knihu jsem četla dlouhou dobu, do čtení první části jsem se musela nutit, byla nezáživná, hodně postav, ve kterých jsem se ztrácela. Druhá půlka už byla zajímavější a čtení šlo lépe ale stále to nebylo "ono". Námět je zajímavý, zpracování zdlouhavé, některé pasáže mohl autor vynechat, zbytečně natahovali děj a vlastně byly o ničem. Nejvíce mi vadilo to věčné udržování napětí a naznačování, že tento okamžik je důležitý, že teď přišel zlom. Pokud mě děj neustále drží v napětí, očekávám nečekané, šokující, ohromující rozuzlení a když nepřijde, jsem zklamaná. Navíc závěr byl pro mne částečně otevřený, nedal mi odpovědi na všechny otázky. Kniha není úplně špatná ale mohla být zpracovaná lépe.

Allla9
05.11.2019 3 z 5

Dočetla jsem. Přiznávám, že s obtížemi.

katy238
13.09.2019 5 z 5

Obsáhlý příběh, který splétá dohromady rozdílné osudy, které začaly na jednom místě - v sirotčinci u moře. Příběh místy může působit rozvláčně a nelogicky, ale vše má svůj smysl a každý dostane, co si zaslouží. Kniha však není psána pro masy a je nutné příběh číst beze spěchu a přemýšlet nad ním. Sprint ve čtení od této knihy není možné očekávat, ale pokud jste ochotní ve čtení zpomalit, bude pro vás Sedmé dítě zajímavým a temným zážitkem.

asterixka
28.05.2019 3 z 5

Zajímavé a dobře zpracované téma na velmi, ale opravdu velmi mnoho stranách... lepší tři hvězdy.

allyce
11.04.2019 1 z 5

Jednu hvězdu dávám za námět a tuto knihu nedoporučuji.

NADEI
18.03.2019 odpad!

Po přečtení 300 stránky jsem to vzdala, neměla jsem sílu se prokousávat dál.

machn
23.12.2018

Moc jsem se na knihu těšila,knihy vždy docitam do konce,ale tuhle jsem vzdala ,neda se číst

bezprezdivky
08.07.2018 4 z 5

Krásná kniha, hlavní linií je snaha o odhalení skandálů vlivných politiků, ale rozbíhá se to mnoha směry. Má takový Irvingovský styl.

Danilla
06.07.2018 4 z 5

Na začátku mně zarazilo mnoho postav, nicméně se v nich dalo docela rychle zorientovat. Velice se mi líbila zápletka, i když jak píší čtenáři níže, kniha mohla být o dost ktaší, kdyby autor vynechal bludné představy jednoho ze sedmi dětí.
Kdo je sedmé dítě jsem tušila a konec knihy byl bravurní, jak do sebe vše krásně zapadlo.
I když se mi kniha velice líbila, dávám čtyři hvězdy, protože pet hvězd si schovávám pro opravdu top knihy.

petra7942
25.06.2018 3 z 5

Popis knihy mě zaujal...ovšem při čtení už to bylo horší...nemohla jsem se začíst,postavy se mi ze začátku pletly...měla jsem co dělat,abych knihu dočetla do konce...

knihamouder
02.02.2018 4 z 5

Dánský novinář Erik Valeur vám představí velmi hutný psychologický román nabitý politickými machinacemi. Zabloudíte do adopčních propletenců, dotknete se ožehavého tématu imigrace a terorismu, nahlédnete do světa článků a reportáží a navštívíte ministerstvo, ale také obyčejné rodiny, kde budete mít možnost, vyslechnout si neobvyklé životní příběhy.

Knihu doporučuji čtenářům, kteří se nezaleknou počtu stránek, čtenářům, kterým nevadí poklidné čtení bez krveprolití a adrenalinových zážitků a čtenářům, kteří ocení autorův nápaditý projev.

K poznání povede daleká cesta, ale věřte, že samotnou výpravu po dosažení cíle zhodnotíte jako nezaměnitelný zážitek.

Štítky knihy

Dánsko tajemství adopce severská krimi krimi kriminální thrillery

Autorovy knížky

Erik Valeur
dánská, 1956
2017  66%Sedmé dítě