Sedm kolem Tomáše

Sedm kolem Tomáše https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159837/sedm-kolem-tomase-v2u-159837.jpg 4 14 6

Vyprávění o příbězích dětí-pionýrů a jejich vedoucího Tomáše, které se seběhly kolem krádeže cenného obrazu, pátrání po něm a nalezení pachatele. Pro čtenáře od 11 let. První vydání.

Přidat komentář

cori
19.06.2022 3 z 5

V činžovním domě Arbesova 10, Praha 5 - Smíchov žije shodou okolností několik spolužáků ze šesté třídy: Adam, trojčata Přemysl, Nezamysl, Mnata, Andula, cikán Pipka a Madlenka z Moravy. Poté, co Adamovým rodičům někdo vydávající se za zaměstnance Národní galerie ukradne rodinný obraz zvaný Mísa jahod od ceněného malíře Navrátila a rodiče to z pohodlnosti a rezignace neohlásí na Bezpečnost, se parta dětí pod vedením vysokoškoláka, vzorného studenta a muzikanta Tomáše z horního patra pustí do pátrání, secvičí hudební vystoupení, přemluví Tomáše, aby celé třídě dělal pionýrského vedoucího, ten zorganizuje vybudování pionýrské klubovny z rozpadlé kůlny na školním dvoře a v létě brigádu v zahradnictví na květákových a cibulových plantážích. Zloděj je vypátrán po roce jen tak mimoděk a náhodou. Agitačka, aby se děti vzorně učily, brigádničily, dělaly radost rodičům a byly vzornými pionýry (tím touží být i cikán Pipka, ale kvůli špatnému prospěchu nemá nárok). Vše ilustruje i jejich pochod, který složil Tomáš a děti si ho zpívají při každé příležitosti: Sluncem, mlhou, deštěm děti v šiku jdou, do kroku notují si úsměv. Pod praporem nesou malou vlajku svou, odvahu, lásku, věrnost, úspěch. Děvčata, chlapci, kupředu jdem pomáhat měnit v skutečnost sen. Život je slavnost pro všechny z nás, boříme starou hráz.

Turlogh
19.02.2021 2 z 5

Celkem slabý děj, nějaké kamarádství tam sice je, ale celé je to psáno tak zvláštně, nedotaženě. Žádná akce, napětí, spíše jen takové suché vyprávění s přestávkami v ději i čase. O cikánech tam je psáno jen pozitivně z toho mála co se dá o tomto tématu říci, že mají hodně dětí, jsou rodinné typy a mají rádi hudbu. Negativa žádná, no kdoví, možná to byli takoví mezi cikány bílé vrány, jak se říká...Přelouskal jsem knihu s mírným přemáháním celou, ale jak píšu, žádný zázrak, jednou to stačilo. Chcete-li si přečíst něco o skutečném přátelství, doporučuji, sáhněte buď po Jestřábovi anebo po knížkách z období 30. a 40. let minulého století, vychválil jsem jich zde na databázi celou řadu. Mimochodem, tato knížka nemá s Jardou Foglarem společného takřka nic. Howgh.


Pebra
16.10.2020 5 z 5

Dětské knihy vydané před více jak padesáti lety nemůžeme hodnotit dnešníma očima. Kniha mě bavila před mnoha lety, když mi bylo devět a dostala jsem ji od táty za vysvědčení, dnes jsem ji četla s nostalgií, a emoce vzbudila skoro stejné. Příběh kluků a holek z jednoho smíchovského činžáku by se dnes takhle nemohl udát, a navíc by ani nešel tak svobodně popsat, vzhledem k menšině, o které se autorka zmiňuje - a velmi laskavě, to podotýkám. Přestože se týká krádeže obrazu a jeho znovunalezení, tak bohužel jen okrajově, mnohem víc se autorka rozepisuje o postupném přátelství mezi dětmi, stmelené společnými zážitky a prací... Kam se takové děti poděly? :)

babicka_amalka
16.02.2017 4 z 5

dětských "detektivek" moc nebyl - a i přes některé dobové úlety se knížka četla dobře; holt nelze se na knížky z té doby dívat pouze dnešním pohledem, ale pohledem tehdejších dětských čtenářů; a pro ně to nebylo vůbec špatné;

ajsigirl
26.02.2015 4 z 5

Úžasná knížka, příběh vás vtáhne a zaujme hned od začátku. Čte se krásně sama. Doporučuji pro všechny milovníka ,,foglar,, a podobně.

Harry
18.04.2013 3 z 5

Taková malá dětská detektivka točící se kolem obrazu a partě dětí soustředěných kolem Tomáše. Jako dítě jsem z toho nebyl nijak zvlášť nadšený.

Autorovy další knížky

Herma Svozilová-Johnová
česká, 1914 - 2009
2009  90%Clařina válka
1957  80%Básnický almanach 1956
1963  63%Kdo byl Kyrat?
1961  76%Sedm kolem Tomáše
2000  64%Hanácká sága