Sedm a půl kapitoly o mozku

Sedm a půl kapitoly o mozku https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484930/bmid_sedm-a-pul-kapitoly-o-mozku-xix-484930.jpg 4 13 6

Už vás někdy napadlo, k čemu vlastně máme mozek? Známá neurovědkyně Lisa Feldman Barrettová přináší nejnovější poznatky neurovědeckého výzkumu. V sedmi stručných kapitolách a jednom příběhu o vývoji mozku vrhá světlo na tento tajemný objekt, který máme uložený v lebce. Dozvíte se, jak se mozky vyvíjely, jakou mají stavbu (proč na té stavbě záleží) a jak váš mozek spolupracuje s jinými mozky, aby vytvářel všechny vaše zážitky. Kromě toho také zjistíte, jak jsou zastaralé oblíbené mýty o „ještěřím mozku“, boji mezi emocemi a myšlením i mezi genetikou a prostředím. Kniha Sedm a půl kapitoly o mozku pobaví jak nezasvěcené čtenáře, tak zkušené vědce, je plná překvapení, humoru a důležitých poznatků o lidské podstatě.... celý text

Přidat komentář

DreamerX9
11.03.2024 2 z 5

Knihu hodnotím jako průměr. Od každého trochu ale víceméně nic nového

Norri
28.07.2023 4 z 5

Populárně naučná kniha o té hroudě, kterou máme mezi ušima. Kniha nabízí nekonvenční pohled na to, co je hlavním účelem mozku, vysvětluje jak funguje a čím se řídí, a vyvrací některé zastaralé, ale velmi zažité, vědecké názory. Je to zajímavé, inspirativní a děsivé zároveň. Není to motivační kniha. Přesto nutí k zamyšlení, jestli pro příště nezkusím přemýšlet nad některými věcmi jinak. A proč je to děsivé? To když zjistíte, nakolik jsou spolehlivé závěry vašeho mozku.

Autorka se snaží celý ten složitý princip mozku a jeho základní procesy srozumitelně vysvětlit, ale není to nic jednoduchého. Abysme to alespoň zhruba pochopili, tak nemohou být použité bulvární zkratky. V první kapitole přiblíží základní důvod, proč vlastně mozek máme a co je jeho základní funkce. S každou další kapitolou pak přidává detaily a aspekty jeho principů. Naštěstí je celá kniha napsaná s vtipem a nadhledem, takže se dobře čte. Určitě se k ní ještě vrátím.


IHT
05.06.2023 3 z 5

Na Lise Barrettove je neco, co mi nesedi... Mozna to neni jeji chyba, ale moje, nicmene musim (nerad) priznat, ze me jeji knihy zpocatku zaujmou, ale to zaujeti mi nevydrzi.
V teto knize mi prisly kapitoly postupne mene a mene zajimave (pritom uvodni trojjediny mozek je luxusni a naprosto s nim souhlasim!) a ta posledni me skoro iritovala. Hlavne tedy v podcenovani zvirat. Zcela chapu, ze Lisa zkouma lidsky mozek a ma to vsechno dobre podlozene fakty a orientuje se v cele neurologicke problematice. I proto/presto nechapu, jak muze "odsuzovat" (smahem, bych rekl) schopnosti zvirecich mozku, kterym se nevenuje. Vadi mi, jak dokaze na jedne strane vyvracet prezite nazory na fungovani lidskeho mozku a na druhe strane pausalne z(ne)hodnotit zvireci schopnosti, jejichz vyzkumu se nevenuje... Tim se podle me dost shodila...

bee88maja
11.03.2023 4 z 5

Mozek jak ten si s námi neustále hraje. A my mu tu hru věříme...

Za mne zajímavé čtení, uvědomění si, jak to nejspíš funguje, ovšem třeba je pravda úplně jinde. A je to ještě běh na dlouhou trať. Třeba jsme ještě ve fázi "planeta je deska". "Mozek nevytváří realitu". Trochu mi to navozuje paranoidní představy. Je to co vnímám fakt nebo je to jinak? A nebo nám tento vhled do krajin hrbolů mozkové krajiny pomůže lépe pochopit ty druhé mozkové krajiny, které vrásnily jiné zážitky a jiná prostředí.... :) ?

Relativismus je v tomto případě velmi na místě. Mrazivé.

kirmakX6on
04.12.2022 3 z 5

první čtyři kapitoly byly docela zajímavé, ve zbytku převažovalo autorčino všeobecné tlachání a filozofování. Příklad: autorka zmíní jeden výzkum o tom, jak i jen poslech příběhu ovlivní skoro celé tělo ..přidá k tomu pár obecně známých informací o škodlivosti chronického stresu (opravdu jen obecné informace) a autorka se od toho odpíchne a nabádá, že k sobě máme být zdvořilí, pokud nebudem, podílíme se tím na zvyšování stresu ve společnosti a snižujeme tím pak její ekonomickou výkonnost a zvyšujeme výdaje na zdravotnictví, tedy - nezdvořilostí k ostatním škodíme sami sobě. Ne že bych s ní nesouhlasil, ale knihu jsem si kupoval proto, abych se dozvěděl něco o mozku, nikoliv proto, abych se dozvěděl o politických přesvědčeních a názorech nějaké vědkyně. Tlachy autorky tvoří minimálně půlku textu. Stejně tak se mi příliš nelíbily autorčiny výpravy do jiných oborů, zvláště do psychologie nebo antropologie. Nic proti syntéze a mezioborovým souvislostem, ale opět -- autorka tak činí příliš plytce a obecně, takže vlastně neříká skoro nic, co by nebylo součástí běžného všeobecného přehledu (minimálně u lidí, kteří sledují zpravodajství z vědy). Proto, druhá část knihy mě vyloženě nudila. A i pokud jde o tu lepší, podstatně zajímavější první část, nečekejte kdovíjaké podrobnosti - jim se autorka vyhýbá a mám pocit, že nejen proto, aby byla "čtivá" (jak sama zmiňuje), ale i proto, aby neztrácela čas tím méně podstatným - totiž vědou - a měla čas na to (pro ni) jak se zdá podstatnější - totiž filozofování. Kniha byla nicméně dost levná a celkově tedy - asi se dá říct, že kvalita obsahu odpovídala ceně.

rada.klas
03.09.2022 4 z 5

Skvělá, v mnohém oči otevírající kniha.
Výhradu mám jen k překladu - jde vidět, že autorka je odbornice na danou problematiku, což je super, na druhou stranu ale text obsahuje spoustu doslovně přeložených vazeb a místy dost drhne. Knihu bych tedy doporučila spíš v anglickém vydání.

Autorovy další knížky

Lisa Feldman Barrett
americká, 1963
2022  83%Jak se tvoří emoce: Lidský mozek pracuje jinak, než jsme mysleli
2021  72%Sedm a půl kapitoly o mozku