Ohnivý květ

Ohnivý květ https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418337/bmid_ohnivy-kvet-lSz-418337.jpg 4 35 11

Seafire / Sestry mora série

1. díl >

Poutavý fantasy příběh kapitánky Kaledonie Styx, která se se svou dívčí posádkou plaví na lodi Mors Navis. Poté co její rodinu vyvraždil válečník Aric Athair a jeho krvežíznivá armáda, ocitla se Kaledonie sama uprostřed zrádných mořských vln. Stala se kapitánkou a posádku si sestavila z dívek a žen, které stejně jako ona přišly o všechno. Jejich cílem je přežít a pomstít se nepříteli, který se plaví na obávané lodi zvané Ohnivý květ. Podaří se jim to? První díl trilogie Seafire, která svou energií připomíná dravou sílu Wonder Woman, už nadchl tisíce čtenářek a čtenářů. Je to kniha pro všechny, kdo mají rádi pirátské příběhy a věří v sílu přátelství a sesterství.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab
Originální název:

Seafire , 2018


více info...

Přidat komentář

Angie.D
19.02.2023 4 z 5

Vôbec som netušila do čoho pri tejto knihe idem, ale dostala som niečo viac a niečo lepšie ako som očakávala.
Príbeh Caledonie je smutný, drsný, krutý, ale zároveň plný nádeje a odvahy a nezlomného priateľstva.
Milujem pirátske príbehy, ale nie toto nie je jeden z tých typických. Tieto "pirátky" bojujú proti zlu, bojujú za svoju pomstu a za lepší svet. Na príbehu som si užívala najviac preniesť sa na chvíľu do života na lodi, ktorý bol popísaný perfektne, a to že celý príbeh je postavený na sile žien.
Kniha podľa mňa pohltí a núti čítať stále ďalej. Neustále sa niečo dialo, nonstop nejaké napätie, nejaká akcia, nejaký boj. Niekomu to môže prísť príliš, mne to takto vyhovovalo. Ani chvíľku som sa nenudila.
Caledonia je síce na môj vkus až prílišná drňáčka, ale po tom čím si prešla, sa tomu veľmi nečudujem. Ona aj ďalšie členky posádky mi prirástli k srdcu, každá bola iná a niečím výnimočná a navzájom sa krásne dopĺňali.

Túto knihu by som žánrovo zaradila medzi dobrodružné príbehy. Je to síce YA a hlavné hrdinky sú vekovo okolo 17 rokov, ale neprekážalo mi to, práveže som vôbec nemala pocit, že by to bolo príliš detské. Myslím, že je to kľudne pre rôzne vekové kategórie. Akurát, ak očakávate od fantasy a dobrodružného príbehu, že v ňom musí byť zakomponovaná láska, tak si ušetrite sklamanie a siahnite po niečom inom :) Toto nie je zaláskovaný príbeh, nie sú tu sexuálne scény, dokonca aj bozkov je tu úplné minimum. A bolo to pre mňa príjemné osvieženie.

Prijala by som však trochu viac rozpísaný svet, v ktorom sa príbeh odohráva. Ako sa napríklad Aric dostal k takej moci, prečo im nikto z "vonkajšieho sveta" neprišiel za tie roky na pomoc, čo sa stalo "starému svetu" a podobne. Verím, že sa odpovede na tieto otázky dozviem v ďalších častiach.
A naozaj by sa v knihe zišla mapa ich sveta! :D

RoseDadas
16.03.2021 3 z 5

Složení postav mě bavilo, ale jak jich bylo hodně, nedostalo se každé z nich prostoru, který by si zasloužily, proto asi bylo pro mě dost obtížné si některou z nich více oblíbit. Je třeba mít ale na paměti, že se jedná o první díl, kde se vše teprve "rozehrává", tak snad pokračování půjde více do hloubky.


barbb8k
27.12.2020 3 z 5

Obálka této knihy mě zaujala hned na první pohled a když jsem si přečetla anotaci, věděla jsem, že ji musím číst.
Hodně dlouho jsem už nečetla knihu s pirátskou tématikou, takže toto byl další důvod, proč jsem si zrovna tuhle chtěla přečíst.

Děj se mi líbil už od začátku. Zvraty začaly přicházet dřív, než jsem si ze začátku myslela.

Všechny postavy jsem si oblíbila, ale něco mi tam chybělo. Žádnou jsem si nezamilovala úplně.
Kaledonie byla fajn postava, ale čekala jsem prostě od ní něco víc. Často se chovala zvláštně a většinou jsem její chování nechápala. Například jsem nepochopila jednu věc na konci. Prostě proč?!

Romantická linka byla hodně zvláštní. Ve tři sta stranách b pouze jeden kluk a toho jsem si skoro celou dobu představovala s jednou holkou, ale autorka ho na konci dala s jinou, což jsem taky vážně nepochopila.


Konec byl taky celkově dost zmatený a zrychlený. Během celé knihy se posádka snažila dostat na jedno místo, aby splnily jednu misi a ta byla na konci rozepsaná na pět stran.

andrejci
16.11.2020 4 z 5

Na tuhle knížku jsem se podle anotace těšila. Mělo to všechno co mě bavilo. A přece tam někde byla nějaká chyba. Chyběla tomu prostě jiskra. Svět byl skvěle vymyšlený. U některých postav už to bylo slabší. Bylo jich tam pár, které jsem si celkem oblíbila, ale nebyla tam žádná kterou bych si fakt oblíbila. Od kapitánky jsem prostě čekala víc. Někdy nebyl špatná. Bylo to s ní jako na vahách. Ale co pro mě byl kámen úrazu byl děj. Nemastný, neslaný. Samozřejmě tam bylo pár situací kdy se to trošku napjalo, ale napětí potom opadlo. Co mě moc bavilo byl konec. Doufám, že po takovém závěru vyjde i další díl. Knížka se četla celkem dobře, nemusela jsem se do čtení moc nutit, ale někdy jsem se musela vracet. Hodnotila bych tak 3, 5 hvězdy.
PS: Moc bych tam příště uvítala mapu. Zrovna k takovým knížkám by se hodila.

Nel-ly
04.09.2020 2 z 5

Nápad fajn, probedení fajn, v knize se toho vlastně docela dost děje, hlavní postava je fajn, má uvěřitelnou motivaci k tomu, co dělá, všechno je fajn... takže absolutně NECHÁPU, proč to byla TAKOVÁ NUDA.
Prostě nechápu, ale zpětně vím, že si nemůžu stěžovat na nedostatek děje a na fakt, že příběh i svět jsou vážně hezky vymyšlené. Jenže ta kniha mi přišla bez duše. Nebavila mě, bylo mi jedno, co se zrovna na vodě děje a absolutně mě nezajímalo, co se s postavama stane.

Zároveň mi přijde nepochopitelný, že kniha má na zádech "hashtag girl power", ale začně být zajímavá až tak posledních cca 70 stran a to jen díky jednomu klukovi. To je vážně smutný.

Ta šance napsat knihu pro mladé dívky a ukázat jim, že můžou cokoli... nejen být princezny, ale pirátky a bojovnice, je absolutně nevyužitá.

A autorka sice byla cool a in v zastoupení LGBT v YA fantasy, ale taky naprosto nevyužito.

Tahle kniha je pro mě jednoduše jedna velká promarněná příležitost.

P.S. štvalo mě jméno "Kaledonie Styx" nemůžu si pomoct, i když nevim, proč :D

itzBarbi
06.08.2020 5 z 5

Kniha se mi hrozně líbila a přečetla jsem jí za méně než den. Většina postav mi přirostla k srdci, ikdyž jsem si dlouho zvykala na jména. Moje nejoblíbenější knihy jsou ty, které se odehrávají na moři a jsou dobrodružné a napínavé. Obojí podle mého názoru kniha splňuje a tak se stala jednou z mých nejoblíbenějších knih.

Kasandra109
30.06.2020 3 z 5

Mě se knížka opravdu líbila:) měla dobrý nápad, postavy mi přirostly k srdci a příběh neměl žádná hluchá místa. Jediné, co mi vadilo byl svět, který nám vůbec nebyl nějak představen (ale doufám, že v příštích dílech to bude lepší:)).

Paja7
24.06.2020 2 z 5

Tak tady jsem si hodně dala na hubu... Jak ta knížka má pěknou obálku, tak má nudný děj.... Těšila jsem se na akční příběh jak hlavní hrdinka, "nepřemožitelná" Kaledonie, se vrhá za pomstou, ale zatím to byli jen samé nářky a velmi nudná dějová linie...
Možná mladší kategorii 12-15 let by se to mohlo líbit, ale já jsem si knihu vůbec neužila :/

kalinkacz
08.05.2020 2 z 5

Věc se má takhle.. Piráti a já, to nejde dohromady... Kdybych měla toto prostředí ráda a bavilo mě, tak bych možná knihu hodnotila jinak, ale takhle se mě příběh nedotkl... Hlavní hrdinka je fajn a pokud máte rádi v knihách silné ženské hrdinky, které jdou za pomstou a nevadí vím pirátské prostředí, tak tohle je pravděpodobně kniha pro vás... Mé hodnocení je tedy hodně osobní, jelikož já a tohle prostředí... Styl psaní byl ale rozhodně příjemný ...

OsolenéKnihy
04.05.2020 3 z 5

Nebýt pomalejšího a nijakého rozjezdu, hodnotím lépe než průměrně. Kniha měla svoje chyby, bylo zde pár nelogičností (jeden příklad za všechny je rozhodně vyléčení se z drogové závislosti za dva týdny), postavy i svět byly ploché a myslím, že by si zasloužily větší rozvinutí, protože zde na to potenciál byl. Na Kaledonii jsem si musela zvykat po dobu celé knihy, nakonec mi přece jen k srdci přirostla a do dalších dílů se kvůli podařenému závěru pustím, ale doporučuji trochu snížit očekávání, než se do knihy pustíte, protože má co nabídnout, ale je zbytečné od ní čekat příliš. Prostředí zde bylo zpracované dobře, ale na úkor zbytku světa, o kterém padlo jen pár zmínek.

danielosbourne
20.04.2020 3 z 5

Kdyby jste mi před touto knihou řekli, že budu číst knihu odehrávající se po celou dobu na lodi a o "pirátech" a bude se mi to líbit, tak bych vám nevěřil. Nemám rád piráty, nemám rád příběhy odehrávající se na lodích a neptejte se mě proč. Prostě to není pro mě atraktivní prostředí. Ohnivý květ pro mě tak byl výzvou a obstál velice dobře.
Na knize se mi hodně líbil svět, kde se příběh odehrával, i když jsme v tomto díle dostaly jen takový nástřel. Myslím, že se toho v mořích bude nacházet ještě hodně zajímavého a doufám, že se to v příštích dílech dozvíme.
Dále se mi poměrně líbily postavy, a to především proto, že je tu snaha o rozmanitost. Na palubě lodi nalezneme hluchoněmou dívku a najdeme zde i náznaky LGBT, ale opravdu jen jemně. Pokud nebudete čít pozorně, možná si ani nevšimnete, že některé dívky mají mezi sebou hlubší vztahy. Zároveň jsou postavy ale i mínusem, protože ty holky mi přijdou charakterově všechny stejné. Nejméně sympatická mi bohužel byla hlavní postava.
K dokonalosti této knihy bych ještě potřeboval nějakou mapku tohoto světa, protože by určitě byla zajímavá a hodila by se i nějaká mapka lodi, protože já se třeba v lodích nevyznám. Vím, že levobok je nalevo, pravobok napravo, ale když se řekne třeba "ráhno", tak vím, že to patří na loď, ale vůbec nevím, kde bych to měl hledat. No....třeba se nějaké té mapky dočkáme v příštích dílech. Já si je určitě budu chtít přečíst :).

Štítky knihy

piráti pro dívky

Autorovy další knížky

2020  73%Ohnivý květ
2021  81%Ocelový příboj
2023  83%Oko hurikánu

Kniha Ohnivý květ je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce76x
Chystám se číst50x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x