Schroder

Schroder https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245673/bmid_schroder-sla-245673.jpg 4 26 9

Na počátku příběhu Erika Schrodera je nevinná dětská lež motivovaná přáním lépe zapadnout do amerického prostředí, v němž se ocitl jako syn německého emigranta. Na konci příběhu je sedmidenní dobrodružný únos vlastní dcery, o niž se soudí s bývalou ženou. Tragickou, dramatickou i pohnutou historii svého života líčí Erik z vězení formou dopisu manželce, kterým se chce obhájit, ale především sám porozumět vlastnímu jednání, jež ho navzdory lásce k ženě i dceři dovedlo až za hranu zákona. Román současné americké autorky, která svým originálním, střídavě lyrickým, melancholickým i akčním stylem přesvědčivě vystihuje složitý vnitřní svět hlavního hrdiny, se krátce po vydání dočkal výjimečného ohlasu u kritiky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Schroder , 2013


více info...

Přidat komentář

terezarath
03.08.2022 4 z 5

Příběhově přinejmenším zajímavý román. Jasně, od začátku tak nějak tušíte, že to nemůže dopadnout dobře, ale příběh si stále alespoň částečně udržuje určité napětí. Co Vám silně napoví, že příběh nemá zrovna happyend je bezpochyby postava otce. Otec, který si myslí, že je skvělým otcem a víc než své dceři to potřebuje dokázat okolnímu světu. Naivní, egoistický, velmi nerodičovský typ. Jasný recept na kvalitní rodinnou katastrofu.

sikope
27.02.2021 4 z 5

Pomalu plynoucí děj a i když tušíte, že příběh nemůže dopadnout dobře, napínavé až do konce.


Arkagas
12.03.2020 5 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Schroder je román, jaký bych rozhodně nečekala. Tahle kniha mě naprosto dostala, a to doslova - přečetla jsem jí na jeden zátah za 4,5 hodiny a nebyla jsem schopná ji odložit.

Je to příběh otce od rodiny, který miluje svou ženu, a především svou dceru, pro kterou by udělal cokoliv. Když mu žena oznámí že jsou odloučení a nechce s ním už žít, zboří se mu svět. Neustále vzpomíná na jejich první setkání, na důležité okamžiky jejich života, na narození dcery a především na lásku mezi sebou.

Velkým problémem Ricka je to, že když byl mladý uprchlík, rozhodl se, že bude vystupovat pod jménem Kennedy a ne Schroder, jak zní jeho pravé jméno a tvrdil že je vzdáleně příbuzný s těmi slavnými Kennedyovými...tady se příběh zamotává a v momentě kdy je Rickovi nařízeno soudně vídat dceru jen jednou za 14 dní o víkendu, rozhodne se, že každou vteřinu, kterou se svou dcerou stráví si vryje hluboko do paměti. Jeho zoufalost je tak velká, až se rozhodne neplánovaně vyjet s dcerou na výlet a už se nevrátit.. Kniha je psána formou zpovědi manželce, kde Rick vzpomíná na vše krásné a omlouvá se za vše špatné.

Je to velmi hluboký vhled do fungování dnešních rodin a krásný pohled na lásku očima muže.

Za mě jedno z největších překvapení, které se mi letos do rukou dostaly.
Navíc, takhle knížka stála 19,-! Kč v LK.

10/10

juleska
20.08.2019 4 z 5

Já ji dala a jeden zátah. Čte se velmi lehce. I když téma lehké není. Mj. se mi líbilo vykreslení hlavní mužské postavy. V životě si s prominutím posere všechno, co může a ještě se diví, jak se mu to mohlo stát. Což jsem nedávno někde četla, že je u chlapů obvyklý postup ????

pegasek
03.06.2019 2 z 5

Kniha mi prijde prumerna,pribeh je o rozpadu manzelstvi a naslednem neplanovanem unosu vlastni dcery,od knihy jsem ocekvala vic-zaver pribehu mi prisel neukonceny

EL.ZA
18.04.2019 1 z 5

Nejdříve jsem se nemohla začíst a na stránce 253 jsem s tím sekla. Po pár dnech jsem knihu dočetla a celkem mě zaujala. Konec je ale takový nijaký. Knížku nechci v knihovně a posílám ji dál.

TakySimona
29.05.2016 4 z 5

Trošku přímočařejší příběh, než jaké obvykle vyhledávám, ale vůbec ne špatný. Plusové body mu určitě přidává ta stylizace do "výzkumné zprávy", analytický rozbor příčin mlčení a varování před tím, jak může dopadnout snaha o předirigované, přeplánované, ultrasterilní dětství našich potomků.
Vadily mi ale dvě věci. Dobové pozadí útěku hlavního hrdiny z tehdejší NDR je podáno tak předžvýkaně, že to musí být českým čtenářům generace paní spisovatelky až k smíchu. Ale dobře, my toho o amerických dějinách taky moc nevíme.
Druhá námitka je zásadnější, psychologická. Je příliš poznat, že příběh muže psala žena a nevyhnula se projekci. Konkrétně scény (a dialogy) okolo narození dítěte, by jistě ráda prožila (a slyšela) nejedna nastávající maminka, ale jestli existuje taková šťastná mezi čtenářkami zde na DK, ať mi napíše do zpráv a pošlu flašku dobrého vína jí&jejímu spolurodiči.
A obsah stran 252-256 je prostě póza, póza a zbytečná póza.

KKlara
11.04.2016 5 z 5

Neskutečná kniha. Samotný příběh je zajímavý, mě děj pohltil. Ale hlavně: jazyk knihy, popis pocitů - přenádherné. Klobouk dolů překladateli.

mfo
27.04.2015 4 z 5

Nevím, zda je vůbec možné psát o rozpadu vztahu, o rozvodu, a o sporu o dítě bez trochy patosu. Hrdina, který přišel o manželku i o dítě, může snadno propadnout světabolu a sebelítosti. Schroder však stojí uprostřed těchto svých životních katastrof a vše se kolem něj hroutí jakoby mimoděk. Zdá se být těměř jen pozorovatelem, který se vzpamatuje až v okamžiku, kdy stojí uprostřed zbořeniště a zjišťuje, že neví, jak dál. Jeho výpověď tak není ani tak obviněním manželky, kterou stále miluje, či krutého osudu, ale svědectvím muže, v jehož životě nezůstal kámen na kameni a on se teď snaží najít nový způsob, jak ho žít a uhájit svou nejdůležitější pozici - své otcovství. K mému překvapení autorka zvládla náročnou disciplínu - vybalancovat všechna emotivní témata tak, aby se čtenář necítil manipulován, ani citově vydírán. Tím však nechci říct, že kniha není trochu citově náročnější... velké plus za propracování mužského hrdiny ženskou autorkou. Čte se dobře... jednou pro změnu o otcích - fajn.