Sbírka Würth: Velká jména evropského umění našeho století

Sbírka Würth: Velká jména evropského umění našeho století https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521273/bmid_sbirka-wurth-velka-jmena-evropskeho-PJ6-521273.jpg 4 1 1

Výběr děl výtvarného umění 20. století ze soukromé umělecké sbírky, jejímž domovem je Museum Würth v německém Künzelsau. Text je zrcadlový v angličtině a češtině.

Přidat komentář

xulij01
26.08.2023 4 z 5

Německý miliardář Reinhold Würth se rozhodl založit uměleckou sbírku a zpřístupnit ji veřejnosti. Víceméně všechny položky sbírky ho nějakým způsobem oslovily, sám tvrdí, že ve sbírce není nic, co by se mu nelíbilo, takže se jedná o sbírku poměrně specifickou (některá známá jména tam mohou zcela chybět). Primárně knížka mapuje vybrané exponáty a jejich tvůrce. Veškeré texty jsou dvojjazyčné (jde o zrcadlový text v angličtině a češtině). Na začátku se dozvíme o původu sbírky, jejích cílech, je tam i rozhovor s Würthem. Písmo je poměrně malé, díku tomu se podařilo do textu vtělit dost informací. Vlastní reprodukce jsou barevné a kvalitní, tištěné na kvalitním papíře. Každému umělci je věnována zhruba jedna stránka (díky dvojjazyčnému textu tedy půl stránky).

Jediné, co bych knížce vytkl je, že reprodukce jsou někdy mezi texty a jindy zase až na konci textů (knížka je rozdělená do více kapitol). Ideální by bylo dodržet, že třeba bude text o daném umělci a hned za ním jeho vybraná díla nebo prvně texty o umělcích a na konci fotky děl. V knížce je to rozmístění nesourodé, takže se pak trochu hůře hledá dílo konkrétního autora. Celkově bych hodnotil 90 %.