Sbírka milostných dásní

Sbírka milostných dásní https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193477/sbirka-milostnych-dasni-193477.jpg 4 8 3

Kniha Pavla Sobka Sbírka milostných dásní je určena všem 7 miliardám srdcí, která se na Zemi neustále pachtí s láskou. Ve své poetické prvotině se reklamní textař Pavel Sobek odvážně pustil na křehkou půdu milostné poezie, aby si ji podmanil a dokázal v ní najít směr, jakým se nikdo před ním ještě nikdo nevydal. Na jediné řádce verše dokáže být něžný i brutální zároveň, ale přitom se nikdy nevzdává naděje, že opravdová láska existuje.... celý text

Přidat komentář

Elifuck
17.12.2019 2 z 5

Varování: Vnímání poezie je ukrutně osobní a špatně aplikovatelné na ostatní.
Na tenhle komentář se chystám stejně tak dlouho, jako mi tahle sbírka leží v žaludku (dlouho). Knihy jsem si všimla skrz (za mě) geniální název: parodující, přímý, vtipný, břitký. Kéž by i básně byly takové. Resp. ony asi takové i jsou, ale! Nejdou nikam dál. Ony vlastně často nejdou ani ke své vlastní pointě, natož významu, natož vtipu. Což mě hodně mrzí, protože humoru si v poezii cením snad i víc než humoru v beletrii.
Ze sbírky mám dva výrazné dojmy: a) snaha o přehnaně současný přístup a b) Mrs. "nice guy" postoj.
K a): vyznívá to pro mě často jaksi nadbytečně. Pokud si to někdo přečtě za dvacet let, bude z toho podle mě mít asi podobný dojem, jako člověk, který si dneska pustí Wham! z kazeťáku. Nikoho prostě nezajímá, z jakého archaického zařízení člověk posílá své milé zprávu o své zoufalosti. Ni-ko-ho.Tahle sbírka zestárla rychlostí tištění slov na stránky.
K b) Mrs. niceguy. Tohle je největší poslání téhle sbírky: nebuďte Mrs. nice guy. Nebuďtě, nikdo vám nedá - očividně. Zamilovaní můžete být jakkoliv chcete být, ale pokud byste psali básně tohohle typu, nedivte se, že vám časem přijde spíš předvolání k soudu.

Lenka1386
27.03.2017 5 z 5

Skvělá sbírka! Zamilovaná, vtipná, sebeironická, přečteno několikrát. Vřele doporučuji.


julythreemosen
14.05.2016 5 z 5

Nádherná!

Autorovy další knížky

Pavel Sobek
česká, 1973
2014  80%Sbírka milostných dásní
2016  70%Princové jsou na koksu
2003  80%Cestou - Básnický almanach Welesu
2020  80%Za nocí