Sběratelka příběhů

Sběratelka příběhů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514797/bmid_strazkyne-pribehu-648c3f4de734d.jpg 4 65 18

Už si nevzpomíná, čím její sbírka začala. Snad útržkem rozhovoru, jež zaslechla při mytí dřezu? Brzy (při utírání prachu či odmrazování ledničky) si všimla, že jí lidé vyprávějí své příběhy. Možná to tak dělali vždy, ale teď je to jiné, teď se k ní příběhy natahují a ona je shromažďuje u sebe...Když Janice začne uklízet u devadesátileté paní B., konečně potká někoho, kdo chce naopak slyšet její příběh. Janice má však jasno: je strážkyní příběhů a nemá svůj vlastní, který by mohla vyprávět. Alespoň ne takový, o nějž by se mohla podělit. Jenže paní B. není hloupá a tuší, že v Janice je skryto mnohem víc, než se na první pohled zdá...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Keeper of Stories , 2022


více info...

Přidat komentář

Mrňous1
18.04.2024 5 z 5

Další z knih, od kterých jsem nic nečekala a byla jsem velmi příjemné překvapená, krásné čtení, zajímavé postavy, chytlavý příběh, hluboké myšlenky. Ze začátku trochu těžkopádné, ale kdo vytrvá, bude odměněn.

KnihomolkaKatka
07.04.2024 5 z 5

Dojemná a zároveň smutná kniha, která chytne za srdce. Zároveň jsou v ní i momenty, které vás potěší, pohladí po duši, ale i situace, které mě osobně nějakým způsobem naštvaly. Nebo takhle - spíš mě štvala jedna konkrétní osoba. A to manžel Janice, který měl o sobě až moc velké mínění a přitom k tomu podle mě neměl důvod.
Je to příběh lidí o jejich osudech, radostech a starostech. Příběh o životech, o tom, jak se navzájem ovlivňujeme, pomáháme si, ale umíme druhým i pěkně ublížit. Začátek byl trošičku pomalejší, ale čím více jsem se příběhem (příběhy) prokousávala, tím více jsem se nemohla odtrhnout a těšila se na každou chvíli s Janice.
Janice jsem si oblíbila, stejně jako starou paní B., se kterou bych se chtěla seznámit i ve skutečnosti. Podle mě to je postava, která má co nabídnout. Autorka do knihy prostřednictvím příběhu Janice a paní B. vložila poselství, které činí knihu tak krásnou a svým způsobem i jedinečnou. Hodnotím 4,5*.


Tichéroky2023
27.03.2024

Co k tomu říci? Mám ráda příběhy, co vyprávějí uklízečky, hospodyně, pokojské. Po jiných knihách s podobným tématem jsem čekala asi více, ale i tak to byla příjemná plavba s koštětem, vysavačem a prachovkou za různými lidskými osudy a plejádou lidských figurek. Oni někteří zákazníci, co si objednávání úklidové služby stojí za popis. Závěr příběhu a osobní tajemství paní uklízečky Janice bylo docela síla, ale to se u těchto knih očekává.

Makaja
15.02.2024 3 z 5

Zaujala mě obálka, obsah už méně, takové "neurazí- nenadchne". Pro mě dost upovídané, ale nějak to neplynulo. Občas jsem se přistihla, že mi utíkají myšlenky jinam a neudržím úplně pozornost, proto tři hvězdičky.

AlexandraBane
20.01.2024 5 z 5

Milá knížka s nenáročným příběhem. Začátek byl pomalejší, ale ten konec byl naprosto úžasný.

janasim
24.10.2023 5 z 5

Na sběratelku jsem se těšila a zároveň i bála, protože reakce na ní moc nadšené nebyly. Mně se ale trefila do noty.
Myslím, že jejím posláním bylo upozornit nás na to, že každý máme svůj životní příběh, který nás formuje a o tom, kdo jsme a jaké jsou naše schopnosti nevypovídá vždy náš profesní status, vzhled nebo peníze.
Za mě svižná, příjemná kniha.

kolacky
10.10.2023 5 z 5

Moc příjemné překvapení. Trochu jsem se bála, protože knížka často nesplní očekávání, ale tady vyšlo na sto procent. Janici prostě musíte mít rádi a držíte jí palce až do konce.

A to nemluvím o sakra Deciovi!!!

alzbeta4340
08.10.2023 5 z 5

Nenápadná, milá kniha, která mě při čtení velice těšila. Příběh uklízečky Janice a jejích zákazníků zcela naplňuje výrok o tom, že všude je něco a každá rodina má své trable. Stejně tak, že spousta na první pohled obtížných situací se dá slušně zvládnout.

Acquenta
07.10.2023 3 z 5

Čtení bylo takové něžné, Jandice jsem měla od první chvíle ráda, hodná, skromná žena, která neměla lehké dětství. Hezký příběh :)

stesti.s.knihou
24.09.2023 3 z 5

Na Sběratelku příběhů jsem na instagramu četla dost chvály. Knížka má zajímavý nápad, rozhodně to není špatné čtení, ale do mých top knih tohoto roku se bohužel nezařadí.
Janicin život i práce jsou poněkud monotónní. Její manželství stojí za starou bačkoru a na práci uklízečky se spousta lidí divá skrze prsty. Janice si svůj život ale umí zpříjemnit - sbírá totiž příběhy lidí. Ať už svých klientů při úklidu, nebo různých náhodných útržků rozhovorů, které zaslechne. Jednoho dne však její osud zkříží paní B. Je to stará a protivná důchodkyně, která téměř přiměje Janice dát výpověď. To se ale změní ve chvíli, kdy se paní B. začne vyptávat na příběh Janicin. Postupně se tak dozvídáme, co skutečně stojí za její mlčenlivostí a nostalgií, proč žije v manželství, které ji nenaplňuje a hlavně - proč sbírá příběhy ostatních a snaží se zakrýt ten svůj.
Téma knihy je skvělé, avšak zpracování mě až tak nenadchlo. Příběh je milý, příjemný, oddechový, ale nic, co bych si potřebovala přečíst znovu. Nejvíc mě bavily pasáže se psem - kdo četl, ví :D
Knihu hodnotím 3/5 - jako oddechovka fajn, ale kniha ve mně nic moc nezanechala.

Vampucha
22.09.2023 4 z 5

Do téhle knížky jsem šla vlastně bez nějakých velkých očekávání. Jen mě zaujala anotace a obálka. Nakonec to bylo fajn oddechové čtení, napsané tak, že to chytlo a nepustilo.
Nenáročná knížka, o které se dá říct, že je to příběh o příbězích. Hlavní postava Janice je taková šedá nudná myška, která má ráda příběhy. Ve svých klientech, kterým uklízí jejich domy nachází nejen zaměstnavatele, ale v některých případech i dobré přátele. Jsou tam i klienti, kteří si od Janice drží odstup, je to skvělý kontrast.
Janice si o sobě myslí, že sama příběh nemá. Jak se odhalují příběhy ostatních, tak se vše hezky propojuje i s jejím osobním životem. Ve chvíli kdy do příběhu vstoupí paní B., nová klientka, kniha chytne mnohem lepší spád. Paní B., je devadesátiletá protivná dáma, která má hodně za ušima. Právě tato stará paní mě asi bavila nejvíc a dodává nejen celé knize šťávu, ale má velký vliv právě na Janice.
Líbilo se mi postupné poznávání jednotlivých lidí, jejich životů a starostí. I to, jak paní B. do Janice viděla a odhalovala i její vlastní příběh. Nejen ten z minulosti, ale vlastně i ten z přítomnosti. Nikdy to není tak, jak se na první pohled zdá. Nenechte se zmást tím, že je Janice pouze uklízečka. Ani paní B. není jen stará protivná ženská. Její minulost i příběh, který vypráví jsou moc zajímavé. A sama to se svou rodinou také nemá vůbec lehké.
Kniha je o vztazích v rodině, o přátelství, o pomoci druhým. A nakonec i o lásce.

kalinkacz
17.09.2023 4 z 5

Sběratelka příběhů je milé a dojemné čtení, které bude bavit všechny příznivce knih, ve kterých je více než jen jeden příběh.
Hlavní hrdinka tohoto románu je totiž skutečně sběratelkou příběhů, jako uklízečka si jich za svůj život vyslechla opravdu hodně - plnila svou práci a naslouchala. Teď je tu ale někdo, kdo chce slyšet její příběh.
Ze začátku jsem popravdě nebyla moc začtená, ale okolo poloviny mě příběh pohltil. Nebyl to sice nejlepší román, jaký jsem doposud četla, ale ten konec za to stál.
Krásné čtení, které ve vás probudí vaše emoce.

2509
04.09.2023 4 z 5

Začátek pomalý, konec dechberoucí.

Knižní střípky
02.09.2023 3 z 5

SBĚRATELKA PŘÍBĚHŮ v sobě skrývá v podstatě obyčejné vyprávění o životě. Místy je úsměvné, jindy zase smutné. Občas budete mít při čtení úsměv na tváři, jindy vám zase bude smutno. Je to pomalé vyprávění, nemůžu říci, že nudné, to ne, nicméně byť měla kniha v sobě vše, co mám ráda, nijak mě nenutila číst, neměla jsem problém od příběhu odejít. Děj mě nevtáhl, jak mohl. A myslím si, že ten potenciál tam byl. V knize bylo hodně hezkých okamžiků, ale tak nějak to po mně sklouzlo a nic hlubšího ve mně nezůstalo. Je možné, že nebyl ten správný čas.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Aiden888
25.08.2023 3 z 5

Knížka je moc hezká, milá, příjemná, relativně nenáročná na čtení, ale zároveň nemůžu říct, že by mi něco dala, nebo že bych se nemohla dočkat, jak to dopadne. Zkrátka takový průměr, který se dal výrazně zkrátit.

nada3314
25.08.2023 4 z 5

Tohle bylo tak jiné, tak krásné, ale zároveň smutné. Já jsem od přírody pozitivní člověk, takže jsem si z příběhu vzala velké poučení a mám radost, že jsem po knize sáhla a přečetla ji na jeden zátah.

Poslední dobou se na mě sypou knihy, ve kterých je hlavní role povolání uklízečky - tohle je už třetí v pořadí a čtvrtá na své přečtení právě čeká.

Obálka opět úchvatná, dokonalá a krásná. Ale i uvnitř je příběh velmi podařený. Celou dobu při čtení mě nenásilně nutil přemýšlet, nad svým životem. V knize je plno povedených citátů, které se autorce povedly zakomponovat do děje tak, že jsem z nich neměla rušivý pocit, právě naopak.

"Nevyprávějte příběhy hluchému"

"Co když v životě nejde o to mít nějaký příběh? Co když jde o to, aby člověk udělal aspoň jednu věc, za kterou se pak může s hrdostí ohlédnout?"

Hlavní hrdinka Janice Hope (naděje), jak už je i z názvu patrné, celý život sbírá příběhy a to především cizích lidí. Celou dobu jsem si kladla jednu otázku za druhou, proč to dělá? Proč nežije svůj život a proč má potřebu žít životy jiných Na všechny své otázky jsem odpovědi dostala a jsem nadšená. Krásné, příjemné čtení s velkým přesahem. Nebude to čtení pro všechny, ale těm kterým to sedne, mají jistotu, že dostanou neskutečný zážitek. Autorčin styl psaní mě baví a určitě bych byla moc ráda, kdyby něco dalšího napsala.

hana1070
10.07.2023 4 z 5

Sběratelka příběhů je půvabná kniha, která ukazuje, že literatura (a psi!) dokáží lidi sbližovat a že někdy mohou mít lidé, které přehlížíte, docela zajímavý příběh. Najdete tu pestrou směs dojemného, vtipného, smutného i veselého vyprávění, stejně tak i tajemství, odvahu a velké přátelství. A také naději, že pokud spolu lidé budou více mluvit, budou jejich vztahy a životy mnohem lepší, než čekali. Příjemná kniha pro ženy na letní čtení.

Majka1979
13.05.2023 4 z 5

Nemá svoj vlastný hviezdny príbeh, sleduje tie iné. Ako bežná upratovačka sa dostáva na miesta, kam by sa niekto iný nedostal. A tak niekedy je svedkom niečoho, čo by inak nevidela.
Príbehy ľudí, ktoré vidí, sleduje a možno aj tak trochu závidí, sú pre ňu úžasným zážitkom.
A čo ten jej príbeh? Naozaj v jej živote nie je nič? Nič, čo by stálo za zmienku?
Je to len klam. Aj jej život píše svoj vlastný príbeh a ten nie je vôbec nudný.
Prečítajte si tento príbeh, ktorý je naozaj zvláštny, ale číta sa úžasne. U mňa za jeden večer prečítaný. :)

Štítky knihy

humor tajemství romantika společnost společenské romány

Autorovy knížky

Sally Page
anglická
2023  74%Sběratelka příběhů

Kniha Sběratelka příběhů je v

Právě čtených4x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce115x
Chystám se číst169x
Chci si koupit41x
dalších seznamech2x