Sběratel očí

Sběratel očí https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36926/sberatel-oci-36926.jpg 4 54 54

Pohled na situaci, jaké je to být manželkou sériového vraha a zásadní otázku, jestli je rodina zodpovědná za jeho činy, nabízí prvotina amerického autora Billa Floyda, Sběratel očí. Před šesti lety nalezla Nina Mosleyová důkaz o tom, že její manžel Randy je hledaným sériovým vrahem, jehož obětem chyběly oči. Randy byl odsouzen k trestu smrti, Nina se rozvedla, změnila si jméno a přestěhovala se na opačné pobřeží. Nyní ji po letech nalezl otec jedné z obětí a předložil její pečlivě utajovaný život médiím. Leigh Wrenová se svým malým synem ztratila vše, co tak dlouho budovala. Nyní je nucena se ke všem vzpomínkám vrátit. Navíc je unesen její syn Hayden a ona se ocitá v podobné roli jako byli pozůstalí obětí jejího muže. Okolí se začne Nině vyhýbat, vynořuje se spousta nejrůznějších úvah, co údajně provedla nebo jak se měla ve svém vztahu zachovat. Přesto se nalezne pár jedinců, kteří jí vyjádří podporu. Největší pomoc získá tam, kde by ji vůbec nečekala. Příběh má dvě linie. Jedna se odehrává v současnosti a druhá je plná vzpomínek na život Leigh s Randym. Vrací se jí celý příběh okolo Randyho a rozebírá své tehdejší pocity, které by jinak nejraději z mysli úplně vytěsnila. Obě roviny jsou velmi napínavé a vzájemně se dobře doplňují. Co je na této knize zajímavé, je právě ona situace z pohledu ženy sériového vraha. Záležitosti, které Leigh dříve přišly zvláštní, dostávají po letech jiný význam. Znáte dobře své blízké? Je vůbec možné, aby žena nevěděla o činech svého muže? Je rodina zodpovědná za činy vraha ze svých řad? Spousta otázek, které vás budou nutit k zamyšlení. Bill Floyd vás nenechá vydechnout a velmi přesvědčivě vypráví. Díky dobře stavěnému napětí a hektickém tempu děje rozhodně patří kniha k těm, které přečtete „na jeden zátah“. Sběratel očí je velmi zdařilou prvotinou Billa Floyda, která byla nominována na cenu Edgar 2009. Pokud budou další knihy, které má autor připraveny k vydání, stejně dobré, získal James Patterson vážnou konkurenci. ... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Killer´s wife , 2006


více info...

Přidat komentář

Kortez
26.01.2020 4 z 5

Zajímavý námět, jinak průměrná detektivka o sériovém vrahovi a jeho manželce která o ničem nevěděla, nebo spíš nechtěla vědět.

putpuda
12.08.2019 3 z 5

Zakoupeno v levných knihách ;)
Začátek se zdál velice dobrý, ale stejně jsem se knihou prokousávala. Slibný námět, ale nudně zpracovaný.....


dia.riedl
10.07.2017 2 z 5

Knihu jsem četla na doporučení, sama bych se nad ní nejspíš nepozastavila.
Je dobře a čtivě napsaná, ovšem s malým počtem překlepů. První polovina mě bavila víc, bylo to zajímavé. Ale dopadení Randyho a následující soudní procesy pro mě už tak zajímavé nebyly. Protože mě kniha přestala bavit, nesoustředila jsem se a ztrácela jsem pojem o některých postavách. Nina mi od začátku nebyla úplně sympatická a její závěrečná akční scéna na mě neudělala takřka žádný dojem.
Celkově jsme čekala, že kniha bude lepší, že mě při čtení bude mrazit, budu napjatá, ale něco tomu bohužel chybělo.

Půca4
07.02.2017 4 z 5

Knížku jsem našla úplně náhodně a podle popisu mi přišla jako super nápad! Žádná klasika detektiv x pachatel, ale pohled manželky sériového vraha, která chtěla nový život. Přece jen .. asi jsem čekala víc. Začátek se vyvíjel slibně, ale pak se to tak nějak zkazilo právě do klasické detektivky. Pořád to není úplně na 3*. Trochu mě ale zaráží ten název, svým způsobem se moc nehodí, není to taková ta hlavní myšlenka knihy, nechala bych anglický název The Killer's wife do češtiny.

trudoš
04.01.2017 3 z 5

Líbil se mi ústřední nápad, který ukazuje trochu jiné oběti sériových vrahů - jejich manželky, milenky a blízké přátele. Stephen King kdysi v povídce Dobré manželství rozehrál podobné téma, ale skončil pouze u základního motivu. Naneštěstí ani spisovatel Bill Floyd nikam daleko nedošel a to nejzajímavější odehrál na několika málo stránkách v úvodu svého Sběratele očí. Pak už nasadil ostré tempo moderního thrilleru, ve kterém je napětí uměle vyvoláváno krvavými detaily. Plusem je krátký rozsah, jenž však nedává příliš možností na nějak komplikovanou hru a tak jde všechno trochu předvídatelně ráz na ráz. Co však zamrzelo nejvíc, je že všechny ty tanečky kolem manželky psychopata a jeho udání (což je nám ve flashbacích průběžně rekapitulováno, i když to čtenáři samo vyplyne z kontextu), nemá pro vlastní zápletku moc význam. Postavy navíc působí celkově dost obyčejně a jejich charaktery jsou tvořeny jak podle šablony. Oběť je oběť, vrah je vrah, detektiv je detektiv. Překvapení se nekoná.

sporran
19.11.2016 2 z 5

Poměrně vysoké hodnocení knihy mě motivovalo k přečtení. Nicméně na konci musím konstatovat, že to opravdu není můj oblíbený žánr. Přečetla jsem ji za jediný den a právě to dobré hodnocení mi nedalo ji odložit, pořád jsem čekala nějakou zajímavost. A nic. Na knize mi opravdu nepřijde nic zajímavého, běžný krimi příběh laciné produkce.

Etule
18.05.2016 4 z 5

Opravdu velice zajímavá kniha. Narazila jsem na ni náhodou, když jsem si šla do knihovny půjčit Sběratele očí od Fitzeka, ale v tu dobu jsem tak nějak zapomněla autora a nedošlo mi, že mohou být knihy s tímhle názvem dvě. :) Nicméně nelituji téhle malé mýlky, kniha za to určitě stála. :)

lenkavildomcova
20.09.2015 5 z 5

Mazec, psáno podle skutečnosti... Vůbec si nedokážu představit, že by se mi něco podobného stalo.

ovpana
19.06.2015 4 z 5

Zajímavá kniha i když podle komentářů jsem čekala více.

Evik30
08.01.2015 4 z 5

U téhle knihy přemýšlíte zda nebyla napsaná podle skutečné události. Děj je velmi přesvědčivý, strhující a plný napětí. U knihy máte pocit jako by vás vtáhla do děje. Jako kdybyste příběh prožívaly s hlavní protagonistkou této knihy. Bojíte se o uneseného chlapce a téměř do poslední chvíle nevíte kdo je jeho únosce. Přečetla jsem spoustu knih s podobnými tématiky a většina z nich byla autentických, proto mě tato kniha zaujala tím že pokud byla vymyšlená pak byla hodně přesvědčivá.

Moňa69
11.10.2013 5 z 5

Sada! Celkem mě zajímá, jestli je toto podle skutečných událostí, každopádně jako krimi hodně kvalitní a strhující. Sběratele očí jsem zhltla za jediné odpoledne a rozhodně doporučuji všem milovníkům tohoto žánru.

Delfi.necek
02.04.2012 4 z 5

Taky mě tato kniha dostala.... a musela jsem se z ní vzpamatovat.

mysterygirl
06.03.2012 4 z 5

mrazí z toho, a člověk na to musí dlouho myslet

ina77
06.03.2012 4 z 5

Dost zajímavá kniha určitě stojí za to si ji přečíst.Jsem zvědavá na další knihy, od tohoto autora!

Autorovy knížky

Bill Floyd
americká, 1968
2008  75%Sběratel očí