Saturn

Saturn https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193761/bmid_saturn-8NT-193761.jpg 3 5 3

Najnovší román Jacka Dehnela, ktorého Babuľa sa stretla s výrazným úspechom u našich čitateľov, prináša vzrušujúce rozprávanie o živote v tieni génia.V tejto netradičnej biografii autor ukazuje odvrátenú stránku geniálneho maliara: popri nespornom umeleckom talente v ňom vidí fanfaróna, človeka plného pýchy a žiadostivosti, ktorému jeho potomkovia nevedeli vzdorovať.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kalligram (SK)
Originální název:

Saturn. Czarne obrazy z życia mężczyzn z rodziny Goya , 2011


více info...

Přidat komentář

Egertová
30.01.2023 1 z 5

Naprosto depresivní čtení.

iveta3689
04.02.2022 3 z 5

Zvláštní román, spíš bez děje a hlavně o pocitech. Mísí se tu střípky událostí a vzpomínek a také dojmy z obrazů. Nejvíc na mě působil (ne)vztah mezi členy rodiny, to jak byli neustále všichni naštvaní a protivní.


puml
08.12.2021 4 z 5

Polský román, který popisuje stárnutí uznávaného ale (dle autora) věčně načuřeného malíře a soužití s jeho synem a vnukem. Popisy jednotlivých černých maleb byly asi nejlepší na celém románu. To, jak Dehnel svým jakoby nervním stylem dokáže jít do hloubi tématu a souznět se "špinavým", chlapáckým ale přitom expresivním stylem Goyovy malby, je skvělé. Navíc vystiženo na malém prostoru. Vlastně jsou to spíš takové básně v próze. To bylo na románu to nejsilnější. Jinak samotný děj románu a zvolený styl vyprávění mě spíš nudil. Trojice hlavních protagonistů je velmi schematická a drží se rolí, které jim autor přiřknul a navíc často jen zopakují to, co již bylo řečeno. Zvolený styl také není zrovna nejšťastnější volbou. Možná jako film nebo seriál by to bylo dobré. Má to takový filmový ráz, v tom jak se střídají ty pohledy na jednotlivé události a vlastně i pro ten poměrně dynamický děj. Opravdu dobrý román si ale přeci jen představuji trochu jinak, ne jako sled odvyprávěných scén ze života slavného malíře a jeho dvou potomků. Ale v rámci žánru historických románů o velkých umělcích to bude asi slušná práce. To ale nejsem schopen moc posoudit, není to totiž úplně můj cup of coffee. Čtyři hvězdy tak dávám hlavně za ty popisy maleb. Čekal jsem ale víc; celkově je to spíš lehké zklamání.

Štítky knihy

polská literatura Francisco Goya, 1746-1828

Autorovy další knížky

Jacek Dehnel
polská, 1980
2014  56%Saturn
2009  70%Babuľa

Kniha Saturn je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce23x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x