Satanášova sestra

Satanášova sestra https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371189/bmid_satanasova-sestra-Lxy-371189.jpg 4 11 5

Nově objevená novela od Iceberga Slima, průkopníka a nezpochybnitelného mistra afro-americké „literatury ulice“, muže, který hluboce ovlivnil kulturu rapu a hiphopu a který prodal pravděpodobně víc knih než jakýkoli jiný černošský americký spisovatel dvacátého století. Satanášova sestra je v  mnoha ohledech nejvyzrálejší ze Slimových románů. Zápletku zneklidňující expresivní knihy vycházející z podrobné znalosti prostředí pouličního zločinu tvoří duel na život a  na smrt mezi dvěma antihrdiny složitých charakterů: seržanta Russella Ruckera, detektiva z mravnostního oddělení losangeleské policie snažícího se vyčistit ulice od prostitutek a vymýtit policejní korupci, a Satanáše, protřelého ostříleného pasáka, který svou stáj prvotřídních štětek ovládá pomocí násilí a každodenních dávek heroinu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Shetani's Sister , 2015


více info...

Přidat komentář

LéňaM
23.01.2022 2 z 5

Od knihy jsem moc nečekala a tak jsem ani nebyla zklamana.
Žádný literární zážitek to nebyl, ale kniha se dobře četla a nenudila jsem se u ni.
Konec trošku uspechany, klidně bych tam dala ještě jednu kapitolku, která by vše uzavřela

PohadkyNovyVek
17.09.2021 2 z 5

Čtivej brak, osmdesátky v L.A. jak vyšitý. Nejdřív to pěkně ocejpá, ale nakonec to ztratí dech a poslední část už mě vůbec nebavila.
Iceberg Slim je v USA docela pojem, překvapilo mě, že se u nás dočkal jen jednoho překladu (kterej není vůbec špatnej! až na pár míst si s tímhle specifickým slangem poradil dobře).
Hlavním tahákem a devizou jsou Slimovi zkušenosti s pasáckou branží, mimo tyhle místa je to jen poměrně tuctová detektivka.


JP
05.04.2021 4 z 5

Během čtení jsem si asi nejčastěji vzpomněl na Bukowského, jenže 'Shetani's Sister' se odehrává víc v prostředí: ulice, pasák dávající čistej fet svým děvkám a konstantně pracující na tom udržet si jejich loajalitu a touhu, že ho potřebují, každej se snaží donekonečna ojebat každýho o peníze, postavení, nebo život, je to spíš o principech toho, jak to na ulici chodí a jak každej musí hájit svoji existenci. Ale není to tak, že by se v téhle špíně příběh tolik pachtil, jsou to pořád jen kulisy a kniha sleduje víceméně několik postav, okolo kterých se to pořád dokola, skoro až filmovou dynamikou, točí. Asi nejvíc mě ale zaujalo to, že je to vážně dobře napsaný samo o sobě, ne že bych od Roberta Becka neočekával po jeho životě pasáka něco třeskutýho... jen mě spíš zarazilo, že literárně je to dost dobře zpracovaný, i když je to ve výsledku jen thriller, který se víceméně narouboval na kostru jeho životních zkušeností. Některé detaily opravdu dávají pocítit tu autenticitu. Škoda, že je u nás absolutně neznámý, minimálně jeho autobiografie 'Pimp: Story of my Life' by v dnešní přefeminizované době stála z recese za překlad.

Heliku777
08.09.2019 5 z 5

Souhlasím s příspěvkem od konrad9388. Také nemusím knihy o feťácích a prostitutkách, ale tato se četla dobře. Kniha mi byla doporučená a já jí ráda doporučím dál.

konrad9388
29.06.2019 4 z 5

Ačkoli nemám rád knihy o feťácích, tak musím uznat, že je to velmi čtivé. Příběh slušně odsýpá, a nemám problém se v něm orientovat. Občas mi sice vadí poněkud přestylizované výrazy, ale asi se tak v této vrstvě lidí opravdu mluvilo (a možná i mluví).

Štítky knihy

drogy sex prostituce Los Angeles heroin

Autorovy knížky

Iceberg Slim (p)
americká, 1918 - 1992
2018  75%Satanášova sestra