Sanatorium raněných duší, aneb, Bylo-li by libido

Sanatorium raněných duší, aneb, Bylo-li by libido https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38842/sanatorium-ranenych-dusi-aneb-bylo-li-by-libido-38842.jpg 2 7 3

Hořká satira na freudovské téma s detektivní zápletkou. Tragikomický příběh ze současnosti o mezilidských vztazích, kdy se u proslulé Freudovy pohovky ocitají terapeuti i pacienti. Hlavní hrdinka Heda žije osaměle a stýská se jí po dospělých dětech, které si našly vlastní život. Pracuje v penzionu, který se však najednou změní na zařízení se zvláštním určením, na „sanatorium raněných duší“, kde se klienti zklamaní životem i láskou léčí freudovskými metodami. Personál bývalého penzionu je z úsporných důvodů zapojen do léčebného programu. Jak Heda brzy pochopí, jde spíš o podnikatelský záměr než o terapii. Klienti sanatoria tvoří kuriózní skupinu – od nerovného manželského páru přes modelku až po bytost, která změnila pohlaví. Když však Heda náhodně objeví, že mezi klienty je vrah, všechno dostane bouřlivý spád. ... celý text

Přidat komentář

sporran
29.07.2015 3 z 5

Lehké čtení na dovolenou. Možná tam byl zbytečně zamotaný ten kriminální motiv. Mohlo to být prostě jen o lidech, jejich povahách, zvláštnostech. Líbí se mi, že vše vypravuje jeden člověk. Ale přijde mi tam, že některé věci jsou nedotažené. Rozvine se tam nějaká myšlenka, nějaká možnost další dějové linky a ta se tam pak ztratí. I samotný freudovský přístup je tam bohužel pouze naoko. Taky mě zaujalo, že samotná vypravěčka Heda si píše své postřehy, ale už to pak nikde nevyužije. Takže na dovolenou dobré, vcelku lehké, zvláštní, ale zásadní přínos kniha nemá a ani jsem to dle předešlých komentářů nečekala.

orinka3
09.01.2014 4 z 5

Kniha spíše pro čtenáře ve věkové kategorii "-sát" - dobrá četba, žádná červená knihovna, tak nějak ze života jaký opravdu je..


RADOST
01.02.2013 3 z 5

Ani dobré, ani špatné; ani nudné, ani poutavé. Takže tři hvězdičky. V každém případě je to kniha ze života, ze současnosti a s dobrým námětem. Sledování osudů lidí, kteří se z různých důvodů sešli v sanatoriu, však plyne nudně stejně jak život hlavní představitelky. V poslední čtvrtině knihy konečně gradace. ale nakupí se u všech osob až moc děje, který je však jaksi odbytý.