Samurajové

Samurajové https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154175/bmid_samurajove-ouy-154175.jpg 5 6 1

Co se rozumí pod pojmem „cesta válečníka"? Jak samurajové dosáhli významného postavení? A proč bývali tak často na cestách? Odpovědi na tyto otázky přináší v dalším svazku z populárně-naučné řady CO-JAK-PROČ japanolog prof. Dr. Peter Pantzer. Samuraje v této knize nepředstavuje jen jako válečníky a bojovníky, nýbrž také ukazuje, jak vypadal všední den či rodinný život samurajské rodiny, jaké ideály samurajové vyznávali a jaké stopy po samurajích je možné nalézt v dnešním Japonsku. Knihu pro českého čtenáře upravil a doplnil řadou zajímavostí historik z univerzity Hradec Králové doc. PhDr. Jan Klíma.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Fraus
Originální název:

Samurai , 2006


více info...

Přidat komentář

Elsinor024
24.01.2019 5 z 5

Na tuhle knihu jsem přišla náhodou. Cvičila jsem a s hlavou úplně dole jsem si jí všimla na dně knihovny. Tohle taky doma máme?:)

Opravdu se mi líbí, jak je kniha udělaná. Číst si ji může dospělý i dítě. Autor vybral důležité informace a zajímavosti z historie a života samurajů, zpracoval je přehledně a čtivě, v dávce úplně přiměřené.
Dozvíme se, co znamenalo původně kamikaze, jak vznikla slova harakiri, rónin.
Vůbec jsem například netušila, že na přelomu 16. a 17. století v Japonsku téměř převládlo křesťanství, ke kterému se chovala jejich společnost zpočátku vstřícně a otevřeně. Až když v zemi vycházejícího slunce pochopili, že za křesťanské ideály je schovaná hlavně politika a ekonomické zájmy u všech států vyvážejících Kristovo učení, nastal prudký obrat zpátky k původnímu a osvědčenému buddhismu a šintoismu. A dobrovolná izolace trvající staletí.
Tahle velmi dobře zpracovaná kniha mne navnadila na další z edice "co jak proč".

Štítky knihy

samurajové japonské dějiny bojovníci

Autorovy knížky

Peter Pantzer
rakouská, 1942
2008  93%Samurajové

Kniha Samurajové je v

Přečtených8x
Knihotéce9x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x