Sám proti šílenství

Sám proti šílenství https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47054/sam-proti-silenstvi-47054.jpg 4 10 10

Osobní příběh amerického lékaře dr. Fergusona a jeho úspěchy při léčení choromyslných chirurgickými zákroky, hlavně však biochemickými přípravky.

Literatura naučná Biografie a memoáry Zdravotnictví
Vydáno: , Svobodné slovo - Melantrich
Originální název:

A Man Against Insanity , 1957


více info...

Přidat komentář

janka84
10.02.2024 4 z 5

Trochu těžkopádně napsaná, ale jinak velice zajímavá kniha.

ThePetinka
09.12.2013 1 z 5

Na světě docela určitě existuje velké množství krásných knih. Ráda bych řekla, že tohle je jedna z nich, nicméně nerada bych lhala. Příběh je sice hezký, ale velice vleklý a opravdu nudně vyprávěný. Je plný velkých slov, neuvěřitelných životních osudů a předpokládám, že by měl na člověka působit ohromujícím dojmem. Namísto toho však působí zcela opačně - uspává!
Ráda bych začala nějakými pozitivy, takže… kniha mi posloužila jako výborná podložka pod myš. Jednou jsem se u ní zasmála (myslím) a naučila jsem se používat výrazy hyperaktivní a hypoaktivní. No, to by byla pozitiva.
Negativ je bohužel hned celá řada. Jak už jsem řekla v úvodu, příběh by byl hezký. Vyprávění o panu doktorovi, o jeho pohnutém životě, závislosti na barbiturátech a o následném procitnutí, které se shodou okolností spojuje s jeho objevem zázračné kombinace léků - to všechno by mohlo být moc fajn, kdyby to někdo správně uchopil. Nicméně ráda bych upozornila, že tenhle autor není ten někdo.
Kniha přetéká lékařskými výrazy, kterým obyčejní lidé nerozumí, archaismy a všemožnými zastaralými slovními spojeními. Jazyk je prazvláštní, skoro bych ho srovnala s jazykem nějakého středověkého kodexu, ale na druhou stranu zase vidím všechna ta přirovnání a jasnou snahu o navázání kontaktu se čtenářem. Nicméně snaha je to jediné, co by se dalo ocenit, protože výsledek je nulový.
Pokud by se sledoval jen osud hlavního hrdiny, možná by to nakonec nedopadlo až tak hrozně, nicméně neustále odbočky k životu vypravěče… neustálé… spíš náhodné, to je to slovo. Tyhle náhodné, občasné a otravné odbočky mě ubíjely. Nebyli k ničemu, protože, přiznejme si, vypravěč nikoho nezajímal. Sám o sobě řekl jen pár slov a přesto stále, každých pět stran, projevoval svůj názor na to, jak je pan doktor úžasný, že překonal své špatné já, jaký o něj má teď strach, že se v někom zklamal a jak je rád, že se mu daří. Vesměs stále to samé.
Děj je dost podivně roztrhnutý, protože zajímavý je jen na konci knihy. A zajímavý by mohlo být v uvozovkách, jelikož je stejně dost nudný. Zajímavý jen jen v porovnání se zbytkem knihy. Co tedy říci závěrem? Inu, pokud vás opravdu zajímá osud dr. Fergusona, tak si tuhle knihu přečtěte. Jinak se jí obloukem vyhýbejte.


Autorovy další knížky

Paul de Kruif
americká, 1890 - 1971
1960  88%Bojovníci se smrtí
1935  98%Lovci mikrobů
1958  74%Sám proti šílenství
1967  90%Co vítr odvál
1947  90%Mužský hormon