S nadějí za oceán

S nadějí za oceán https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412364/bmid_s-nadeji-za-ocean-eZ9-412364.jpg 4 6 3

Publikace analyzuje fungování lodních společností v habsburské monarchii a současně mapuje fenoménu vystěhovalectví z Rakousko-Uherska v období masové migrace do USA na přelomu 19. a 20. století. Kniha se také věnuje soupeření vybraných společností o zákazníky, kteří se rozhodli emigrovat z předlitavské části monarchie do Severní Ameriky.... celý text

Přidat komentář

certchlup
10.03.2023 2 z 5

Kniha trpí všemi neduhy odborného textu, což se dá u dizertace čekat. Stejné informace a postřehy se v textu minimálně dvacetkrát zopakují, to samé platí o neskutečném množství statistických údajů. První hvězdička je za pracovitost, druhá za neotřelé a svým způsobem nové, nepříliš probádané téma.

elcapitano
07.12.2022 4 z 5

Téma knihy je v zásadě okrajové a bude poutavé pro omezený okruh čtenářů. Nicméně mne to zajímalo. Spousta zajímavých informací o fenoménu emigrace za oceán: jak to prakticky probíhalo, kolik to stálo, jak dlouho trvalo atd, to mne bavilo nejvíc. Dále jaký ohromný stimul byla emigrace pro rozvoj lodní dopravy a jak lodní společnosti zpětně akcelerovaly emigraci, to je opravdu zajímavý vztah.
Kniha je detailní a pro mne asi až příliš, se spoustou statistických údajů, které jsou spíše pro odbornou veřejnost (což já nejsem), ale ano, to se dá snadno přeskočit:).
Pěkná obrazová příloha. Nedávám plný počet, protože je to poměrně "strohé" čtení, byť by mohlo asi být obohaceno např. konkrétními lidskými osudy, mohlo by to trochu vonět dálkou a určitým dramatem...Chápu, je to v zásadě vědecké pojednání, nikoliv beletrie.


Plechy1
20.04.2021 5 z 5

Knihu jsem si půjčil, abych se dozvěděl něco nového o vystěhovalectví z habsburské monarchie a následné cestě do USA. Kniha se čte opravdu velmi dobře a tak jsem zkusil i druhou polovinu knihy o přístavech, ze kterých cestující vyplouvali, a soupeření společností o zákazníky. I když se nevyžívám v informacích o lodích samotných (tonáž, počet palub), tak zde byla vždy informace, kterou mě autor zaujal nebo i třeba líčení pasažérů o cestě do nového světa. Za mě mohu knihu jedině doporučit.

Štítky knihy

přelom 19. a 20. století Rakousko-Uhersko emigrace lodní doprava

Autorovy knížky

Martin Boček
česká, 1990
2019  77%S nadějí za oceán