S Ezopem o zvířátkách

S Ezopem o zvířátkách https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83489/s-ezopem-o-zviratkach-83489.jpg 4 3 1

Kdysi dávno žil slavný bajkař Ezop. Hlavními hrdiny jeho příběhů bývají nejčastěji zvířata, která se však chovají jako lidé, mají jejich dobré i špatné vlastnosti. Protože se lidé příliš od Ezopových dob nezměnili, jsou jeho bajky výstižné i dnes. Nejenže se při jejich čtení pobavíme, i když náš úsměv někdy může být i kyselý, ale dozvíme se i něco sami o sobě. A to je přece báječné, ne?... celý text

Přidat komentář

Osice
16.05.2021 5 z 5

V knihovně pro nás vybral Arnoštík (2,5 let), ale četla jsem s Barunkou (5 let). Kniha obsahuje 72 kraťoučkých bajek a my je zvládly přečíst za 2 dny:-)

Název trochu klame, ne všechny bajky jsou o zvířátkách, ale to nevadilo. Jsou velmi srozumitelné, i když jsem Barče musela občas něco dovysvětlit. Neměla problém s pochopením příběhu, spíš s tím co si z něj má odnést:-) Pro mě byla poselství krásně stručně zformulovaná. Např. „Pěkný oděv je jen slupka, rozumu nepřidá.“ (Královy opice), „Krása a užitek nekráčejí vždy ruku v ruce.“ (Sova a bysta), „Rozum leckdy zmůže víc než hrubá síla.“ (Straka a džbán s vodou) a „Kdo chce dosáhnout svého za každou cenu, bývá překvapen, jak je ta cena vysoká.“ (Kůň a jelen).

Při předčítání jsem se dcery hodně doptávala, nechávala jsem ji hádat, kam si myslí, že situace směřuje a vysvětlovala na jiných příkladech, které jsou jí bližší. Super obrázky napomáhají porozumění textu. … Osobně mě nejednou bajky překvapily směrem, kterým se ubíraly:-) Ke konci na mě však začala padat tíseň. Říkala jsem si, co musí jeden všechno předvídat, aby náhodou nedopadl, jako někteří hrdinové z knihy:-) Aktuální jsou teda dost.

Barča při čtení nezklamala a pobavila mě. Když po tom, co v bajce Orlova hostina orel sežral všechny ptáčky, prohlásila, že si teď může rozbalit ty dárky, které od nich předtím dostal:-) Ještě jsme se bavily třeba tím, že jsme vymýšlely způsoby, jakými by mohl zaútočit lev bez zubů a drápů. K tomu nás ponoukla bajka Lev a dívka.

Jedná se o mé první větší setkání s Ezopem a jsem nadšená. Musím se podívat, jak vypadají jeho bajky v jiných knihách. Ale trochu se bojím, abych nebyla zklamaná, protože se mi fakt hodně zamlouvalo toto zpracování. Úplně si dokáži představit, jak s touto knihou pracuji s dětmi a začíná se mi v hlavě pomaličku rodit podoba besedy na téma bajky:-) Za mě jasných pět a jedno velké doporučení.

Autorovy knížky

Zsolt Szabó
maďarská, 1978
2008  80%S Ezopem o zvířátkách

Kniha S Ezopem o zvířátkách je v

Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x