Rytíř Zlaté hvězdy

Rytíř Zlaté hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334290/bmid_rytir-zlate-hvezdy-x3y-334290.jpg 4 1 1

V prvním dílu se vrací mladý Sergej Tutarinov vyznamenán Zlatou hvězdou jako Hrdina Sov. svazu domů do starobylé kubaňské vesnice Usť-Něvinské, kde si chce u rodičů odpočinout a pak odjet na studia. Po návratu pozoruje nedostatky v hospodářství tří vesnických kolchozů, zaviněné buď nedbalostí nebo lehkomyslností a slabostí vedoucích lidí, kteří se ospravedlňují poválečnými poměry a nesnaží se chyby odstranit. Sergej sice váhá přijmont funkci předsedy okres. výkonného výboru, život rodného kraje mu však není lhostejný...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Brázda (zemědělské nakladatelství)
Originální název:

Кавалер Золотой звезды (Kavaler Zolotoj Zvezdy)


více info...

Přidat komentář

Adapa
08.05.2020 4 z 5

Román z prostředí prakticky dokonalé sovětské společnosti, takové té vysněné společnosti, jakou si v roce 1948 představovali komunisté, že zde budeme mít také brzy – krásné světlé zítřky.
Knížka vypráví o návratu válečného hrdiny Sergeje Tutarinova z druhé světové války. Vrací se na pár týdnů do své rodné kozácké vesnice na Kubáni, pak chce pokračovat ve studiích. Na venkově, ale vidí chyby při vedení kolchozů, nedostatečné nadšení a tak se postupně toho vše ujímá a začíná budovat lepší sovětský venkov.
Sergej se zamilovává do krásné dívky z mlékárny, na kterou ale nemá moc času, protože se stává vedoucím okresu a vypracovává plán pětiletky – elektrifikace rodné vsi. Postupně začíná plán rozšiřovat a chce elektrifikovat celý okres. A zde se přitom ukazuje ta vysněná společnost, ta dokonalost lidí v SSSR. Už zde nejsou žádní kulaci, už zde nejsou žádní záškodníci. Nikde se nepíše o Stalinových zločinech, popravách. Jsou zde kolchozníci, kteří škodí elektrifikaci, jsou proti Sergejovi, zatajují obilí apod. Ale je nám autorem vysvětlováno, že to jsou lidé v jádru dobří, jen nejsou dostatečně uvědomělí – proto je potřeba s nimi diskutovat, vysvětlovat jim o co jde, přesunout je na jiné pozice, když na své nestačí, dát jim šanci se napravit.
Román končí tím, že Sergej je zvolen poslancem za svůj okres – jeho vlastní otec, ale vysvětluje, že hlas mu dát nemůže, že alespoň symbolicky musí volit tatíčka Stalina namísto svého syna. Že Stalin v jejich okrese nekandiduje, je pro otce detail. Jako poslanec se Sergej přijíždí podívat na slavnostní otevření jím vybudované hydroelektrárny.
Rytíř zlaté hvězdy je jiný román než jsem dosud běžně četl. Knížku jsem měl několik desetiletí v knihovně po svém dědovi, který ji začátkem padesátých let dostal jako dárek i s věnováním. Svým způsobem je to podobné Šolochovu románu Rozrušená země, jen se zde nebojuje s kulaky, ale málo uvědomělými lidmi. Už podle stylu psaní je to typicky ruský vesnický román. Čte se to dobře i když je to plné ideologie a předem je jasné, že vše bude končit právě tím, že se podaří postavit vysněnou hydroelektrárnu.