Rybí koncert

Rybí koncert https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13449/bmid_rybi-koncert-9BB-13449.jpg 4 11 4

Jeden z autorových románů o Islandu, a to z přelomu století, je pojat jako vyprávění prostého chlapce z Reykjavíku, jehož pěstouni poskytují nocleh každému, kdo o to požádá. V příběhu ožívají zvláštnosti tehdejšího islandského života a lidové kultury.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Brekkukotsannáll , 1957


více info...

Přidat komentář

Ivaksa
06.07.2021 2 z 5

Oceňuji pěkný překlad, čeština jak víno. Příběh samotný je tak trochu o ničem,spíše je kniha zajímavá svou jinakostí, prostředím, atmosférou...

MOu598
09.05.2017 4 z 5

Četla jsem v září 2007. Dle mých poznámek:
Vzpomínky A. Hanssona, vychovávaného v chudých poměrech nevlastní babičkou a dědou na okraji hlavního města. Je vychováván též lidmi okolo , prostředím, je ovlivněn nejprve představami a pak skutečnostmi, které zjistí, o svém příbuzném, slavném operním pěvci.
Knížka končí.... a koncem starého světa.
Hodně zajímavých postřehů o lidech, době, prostředí. Jednoduše a přesvědčivě vykresleny postavy.
Hezké.
Příběh trochu připomíná Kameny mluví. Ale ty mají větší poezii, méně dokumentárnosti, jsou o venkově a celkově jsou hezčí.
Citát:
"Nauč se netěšit. Je to začátek umění přijmout trpělivě vše."
"To nejmenší, co může člověk udělat, je nechat každého žít, jak chce, pokud nebrání žít jiným, jak chtějí."


pajaroh
31.10.2016 4 z 5

Mé hodnocení je ovlivněno tím, že jsem si tuto knihu dovezla právě z Isladnu, který je tak specifický jako samotné vyprávění a popisovaný přístup postav k životu. Je důkazem toho, jak člověka ovlivňují při hodnocení zkušenosti a cesty - kdybych na tom místě nebyla, kniha by nejspíš nezískala více než 2 hvězdičky... Ale k věci: poetické vyprávění o starých časech na izolovaném Islandu není (i přes čtenou anglickou verzi) náročné, náročnější je samotné hlubší zamyšlení o osudech, volbách a snaha pochopit naznačené myšlení hlavních postav. Asi jako když se snažíte poslouchat ticho...

MichelleS
02.08.2016 4 z 5

Nevím proč jsem čekala vyprávění spíš melancholické a poetické, ale tahle knížka je překvapivě vtipná. Takovým tím nikoliv prvoplánovým, nikoliv vulgárním, ale inteligentním humorem a jemnou ironií. Nečekejte žádné napětí, snad jen - dozvíme se, jak ten slavný pěvec zpívá? Vcelku banální historky jsou cestou k seznámení s islandskou náturou a zvyky. Ty nejabsurdnější momenty jsou zabaleny do nejvzletnějších proslovů. A mezi tím schované jsou takové malé perličky zdravého rozumu a radosti ze života.
"To nejmenší, co může člověk udělat, je nechat každého žít, jak chce, pokud nebrání žít jiným, jak chtějí."

Štítky knihy

Island islandská literatura

Autorovy další knížky

Halldór Kiljan Laxness
islandská, 1902 - 1998
1941  81%Salka Valka
1959  83%Světlo světa
1949  82%Svobodný lid
1955  77%Islandský zvon
1988  85%Gerpla