Růže z Yorku - Láska a válka

Růže z Yorku - Láska a válka https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225163/bmid_ruze-z-yorku-laska-a-valka-225163.jpg 4 35 9

Růže z Yorku série

1. díl >

První část trilogie o životě Richarda III., kterého mnozí současníci neprávem považovali za netvora, popisuje část jeho života, než se z něj řízením osudu stal anglický král. Dočteme se o hluboké lásce Richarda, vévody z Gloucesteru, a lady Anne Nevilleové, které však podobně jako v případě Romea a Julie rozdělí rodinný svár. Po vypuknutí občanské války se Anne musela na rozkaz svého otce Richarda, hraběte z Warwicku, provdat za Eduarda z Lancasteru, ale poté, co Eduard padne v boji, mladí milenci doufají, že tentokrát už jim nebude v cestě nic stát. Jejich naděje se nenaplní, protože se objeví další obrovská překážka a hrozí, že je rozdělí navždycky... Příběh o lásce v bouřlivém období války růží, v době plné nebezpečí a úkladů, kdy ambice a touha po moci hrstky vyvolených určovaly osud celé Anglie.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Rose of York. Love and war , 2003


více info...

Přidat komentář

markulina711
15.04.2023 2 z 5

Worth podává jiný úhel pohledu na Richarda lll, kterého mají dějiny za netvora díky době a Tudorovcům poplatnému Shakespearovi. Doporučuji číst po předchozím studiu dějin a s rodokmenem Nevillů a Yorků po ruce. Jinak se čtenář v té záplavě Eduardů a Richardů ztratí. Worth si nedává práci s tím, aby jednotlivé historické postavy přiblížila a konkretizovala. Prostě se v ději nějak objeví a zmizí, jen s dovětkem, že je to bratranec z druhého kolene. Kdo čeká výpravné pojednání o vojenských manévrech, čtěte Igguldena, ten vás nadchne. Toto je spíš odlehčená romance, víc toho nenabízí.

VendulaB
19.10.2021 5 z 5

Výborně napsaný historický román popisující Válku dvou růží. Zajímavé je pochopitelně i dané téma uvedeného konfliktu samo o sobě, ale způsob zpracování a vyprávění příběhu činí z díla čtenářskou lahůdku.


Rozmarýna Rozm
29.12.2020 4 z 5

Opět mě historie přesvědčila, že pokud jde o moc, tak někteří lidé jsou schopni všeho - i vražd bratranců, které měli rádi.
Dávám jen čtyři hvězdy, romány z anglické historie od Alison Weir jsou napsány lépe a líbí se mi ještě více. Kniha se velmi dobře čte, ale občas jsem se zasekla a přemýšlela o kom je řeč. Nevím, jestli to nebylo překladem, ale místy jsem nechápala, o kterém Georgovi je řeč, jestli o vévodovi z Clarence nebo o arcibiskupovi z Yorku, obzvlášť když se se oba setkali ve společnosti jiných. Dále mi vadilo, že jednou se o člověku mluvilo jen jako o Nevilleovi (těch bylo několik), podruhé o Warwickovi a potřetí o Richardovi, a přitom se jednalo o jednu a tutéž osobu.

rampapa
07.01.2019 5 z 5

Nádherný příběh o lásce a rytirich.Knížku velmi doporučuji.

nikca0568
03.07.2016

Moje druhá historická kniha. Čte se to složitě a není to tak čtivé jak jsem čekala. Popisuje s to vše jakoby z dálky. Střídají se vypravěči. Není to špatné ale taky bych si ráda přečetla i knihu, která Richarda tolik neobhajuje.

niknikita
09.11.2015 5 z 5

Tohle čtení jsem si opravdu užila a to nepatřím k těm, kteří hltají historické romány. Jsem moc zvědavá na pokračování osudů Richarda III., kterého tak příjemně rehabilitovala Sandra Worth.

Kamiliana
24.10.2015 5 z 5

Nádhera. Pohledově i obsahově. Opravdu krásný výtisk. Nejvíce jsem ocenila podrobný rozbor bitvy u Barnetu, kde zahynul "můj oblíbenec" John Neville, lord Montagu. Kdo zná Válku růží, ví, že to není žádné hezké počtení... ale stojí za to. Výpisků mám na pět stran a těším se na další díl...

Ranuncul
10.04.2015 3 z 5

Mě se kniha obsahově docela líbila,akorát ten překlad byl takový kostrbatý.Rozhodně to byla šílená doba.

chimala
09.01.2015 1 z 5

Jsem neuvěřitelně zklamaná touto knihou. Přechozí dvě byly naprosto báječné. A na tuto jsem se těšila jak malé dítě od knižního veletrhu v Holešovicích, kde mi řekli, že kniha vyjde před Vánoci.
Kniha se mi špatně četla i díky, pro mě, hroznému překladu. Několikrát jsem se musela vracet a číst věty znovu, protože mi nedávaly žádný smysl.
Některé pasáže jsou prostě jen opsané z přechozích knih (např. život Johna s Isobel).
Celkově děj spíš pojednává o celé té době (Warwick, Eduard, George z Clarence..) než že by byla zaměřena přímo na Richarda z Gloucesteru.
Nechci odrazovat nikoho, kdo má anglické dějiny rád, ale jsou opravdu lepší knihy na témata anglické historie. Např. knihy od Alison Weir.
Další díl si stejně pořídím a budu doufat, že bude už zajímavější. Možná, že ne tak dobrý překlad byl jen způsobený tlakem na výdej knihy před Vánoci.