Rubín emíra bucharského

Rubín emíra bucharského https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137324/rubin-emira-bucharskeho-137324.jpg 4 4 4

Dobrodružný román z exotického prostředí Turkestánu. Jeho hrdina se stane náhodou členem archeologické expedice, narazí na stopy při převratu v Buchaře na podzim 1920 záhadně zmizelého pověstného rubínu, přispěje k jeho nalezení a navíc prospěje sovětské rozvědce v boji proti imperialistické tajné službě.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Rubin emira bucharskogo , 1964


více info...

Přidat komentář

Adapa
21.07.2022 4 z 5

Tak od knížky jsem čekal naprosto jiný děj, nevím proč, jsem si myslel, že to bude sovětská detektivka z 60. let minulého století.
Místo toho je podzim 1920 a dostáváme se společně s hlavním hrdinou Glebem do odlehlé Ferganské kotliny, kde teprve nedávno byla nastolena sovětská nadvláda. Sověti jsou opět skvělí lidé a ti zlí a nečestní jsou angličtí špiony, bělogvardějci, basmači a tentokrát zde je dokonce i japonská rozvědka.
Je potřeba se oprostit od ideologie, pak je to zajímavý román z exotického prostředí, kdy vidíme několik protisovětských skupin, které si jdou vzájemně po krku a u toho ještě intrikují proti sovětské moci. V závěru do sebe vše zapadne, včetně rubínu, který v podstatě v knížce nehraje žádnou roli až do posledních stran.
Rozhodně doporučuji k přečtení.

bondula
24.10.2014 3 z 5

Červenoarmejci idú do Ferganskej kotliny chrániť pospolitý ľud pred zlými basmačmi a bielogvardejcami. Dobrá Čeka, zlí anglickí špióni. Keď si človek zvykne na takúto optiku a odfiltruje propagandu, vychádza z toho celkom fajn špionážna detektívka z málo známeho prostredia strednej Ázie. No verím, že mladý Rus, filozofujúci či problém riešiť politicky, alebo morálne môže niekomu ísť pekne na nervy. Ako ukážka dobrodružnej literatúry tých časov je však Rubín emíra bucharského celkom podarená.


Autorovy knížky

Mark Isaakovič Kazanin
ruská, 1899 - 1972
1966  70%Rubín emíra bucharského