Komentáře knihy Ohař & liška

raptors
předevčírem

Příběh skvělý. Sice než jsem se probojovala začátkem, tak to trvalo, ale jinak napínavý rychlý děj.

Knihomancie
01.09.2026

Ohař a liška je hodně jednoduchá fantasy, krátká, s jedinou dějovou linkou. I proto se velmi snadno a rychle čte. Kdyby byla mezi mými prvními YA fantasy, nejspíš bych hodnotila výš (i když má příběh náběh směrem NA, vzhledem k věku postav).
Děj běží svižně, ovšem spíš pro nedostatek prostoru a nemilosrdné osekání veškerých emocí. U klíčových a dramatických momentů zoufale chybělo rozepsání, kvůli tomu velká část knihy prostě vyznívá ploše. Celé je to trochu jalové, jazyk poměrně neohrabaný. Působí to jako prvotina mladého autora (což, podle medailonku na konci, není ten případ).
Postavově je největším úskalím přímo Tempest. Ona totiž není jako ostatní holky a ráda vám to řekne. Byla vychována muži (což se opakuje téměř každou kapitolu), takže je v podstatě jeden z týpků, holkám nerozumí, vlastně jí přijdou jako takové pitvořící se blběnky. Za celou knihu tu máme tři pojmenované ženské postavy na tucty mužských - to mi prostě vadilo. Nemluvě o tom, že Tempest je pochopitelně kráska nesmírná a každý by si ji rád urval pro sebe. Vedle toho působí její adoptivní rodina Ohařů nesmyslně idylicky, na to, že nám Tempest současně tvrdí, jak drsné bylo její dětství. Proti tomu, Lišák je vykreslený snesitelněji, zajímavěji, ale i on nakonec spadne do vrnící, šklebící se, emočně nestabilní karikatury. Vývoj postav není nijak zázračný, "plot twist" předvídatelný (vyloženě žánrová klasika). Inteligence všech zúčastněných záleží na tom, co si příběh (a Tempest) žádá. Její samolibost a pocit, že je v podstatně strategický génius, působí tím víc směšně. A já tomu rozumím -příběh začíná, Tempest je osmnáct, postupně se mění, ale ten posun byl neskutečně kostrbatý a frustrující. Co jsem naopak dokázala ocenit, je realistické uvědomění si, jaká nebezpečí na ni číhají ve světě a kolik z nich může být horších než "prostá" smrt. Padla zmínka o menstruaci, což mě realisticky těší. Originální mi přišlo i dát rasu měňavců do popředí, některé reálie si sedly hezky. A nakonec, je to fakt oddechovka a vlastně mě zajímá, co si autorka vymyslí dál a jestli se něco z výše zmíněného ubere lepším směrem. Dám šanci i dalšímu dílu.

Fortuna7
21.08.2026

Ohař a liška začínal velmi slibně, po chvíli se ale z příběhu stala taková ohraná písnička žánru young adult.
Jestli něco nemám ráda, tak je to uspěchaný styl psaní, na což jsem tady bohužel narazila. Autorka na malém prostoru pracovala s velkým množstvím postav, které kvůli tomu působily ploše a naivně. Jakékoliv vztahy mezi nimi pak postrádaly hloubku a měly zcela neuvěřitelný vývoj. Obzvlášť mě iritovalo to, jak všichni ihned propadli hrdince Tempest.
Do pokračování se pouštět nebudu, nebýt toho, že mi kniha pasovala do čtenářské výzvy, tak bych ji asi ani nedočítala.

kolacky
15.08.2026

Zase trochu jinak podaná fantasy. Kdo je tady vlastně dobrý a kdo špatný? Tempest bude muset přehodnotit všechno, čemu doposud věřila. Král je padouch od pohledu i poslechu, ale co strýčkové? A jak je to s Lišákem? Sice předvídatelné, ale přesto napínavé.

whiolet
31.07.2026

Tohle mě dost bavilo, takže se hned vrhnu na druhý díl.
Příběh byl vtipný, originální a postavy sympatické i bez erotického dusna jim to spolu ladilo,super.

HelVall
28.07.2026

Nádherná, čtivá kniha plná humoru, napětí, flirtu a intrik. Vše je zabaleno do dobře fungujícího světa. Nedokázala jsem se od toho odtrhnout. Konec tak dokonalý, že chci popadnou druhý díla začít číst.
Doporučuji

Liška007
02.06.2026

Kniha Ohař a liška od Frost Kay je prvním dílem fantasy série plné dobrodružství, napětí a lehké romantiky. Hlavní hrdinkou je Tempest, která se po smrti své matky rozhodne stát první Ohařkou v historii, tedy členkou elitní královské stráže. Jejím cílem je pomstít matčinu smrt. Od krále dostane nebezpečný úkol, dopadnout vůdce povstání měňavců známého jako Šprýmař. Pokud selže, sama se stane královskou kořistí. Během své mise však začíná zjišťovat, že celý její dosavadní život možná stál na lžích.

Tempest je odvážná, tvrdohlavá a nikdy se nevzdává. Na své cestě potkává několik zajímavých postav, v čele se záhadným Lišákem. Právě fantasy svět založený na měňavcích, bytostech schopných měnit podobu mezi člověkem a zvířetem, si mě získal hned od začátku. Nechybí ani království plné politických konfliktů a intrik. Příběh je velmi čtivý a rychle odsýpá, takže mě opravdu bavil, i když se v závěru nestane nic vyloženě převratného. Objevuje se zde i jemná romantická linka mezi hlavními postavami, jejíž pokračování si ale budeme muset nechat až na další díly, snad :)

Nevýhodou knihy je ale předvídatelnost děje. Kniha nepřináší mnoho nového a poměrně brzy lze odhadnout, kam bude příběh směřovat. Také vykreslení zajímavého světa zůstává spíše na povrchu, což je podle mě škoda. Doufám však, že se mu autorka bude v dalších dílech věnovat více.

Přesto mě kniha dokázala udržet u čtení natolik, že jsem ji téměř celou přečetla za jediný den. Musím ale přiznat svou zaujatost, postava Lišáka mě jednoduše bavila. Je tajemný, vtipný, okouzlující a přestože někdy jde doslova přes mrtvoly, jeho motivace působí čestně. A navíc je to Lišák. Co víc si přát?

Ohař a liška nabízí zajímavý svět, sympatické postavy a napínavý děj. Není to kniha s hlubokým poselstvím ani složitými myšlenkami, ale jako oddechové čtení na jedno či dvě odpoledne funguje skvěle.

Malinali
01.06.2026

Kniha nabízí zajímavý fantasy svět a několik originálních nápadů, které dokážou čtenáře zaujmout. Oceňuji především atmosféru a postupné budování vztahů mezi postavami. Na druhou stranu mi tempo vyprávění přišlo místy pomalejší a některé části děje se zbytečně vlekly, což trochu oslabovalo napětí. Celkově hodnotím knihu spíše kladně, i když bych uvítala svižnější tempo v některých pasážích. A jdu na další díl.

mekli
28.05.2026

Autorka nepíše, špatně dokonce to ze začátku vypadalo i nadějně. Ale tak nějak čtu a čtu a pořád čekám a nic. Napětí, touha, romantika cokoliv ta kniha nějak nemá nic. Po dočtení mě vůbec nezajímá pokračování. Je to kniha co si přečtete a po 5 min. zapomenete. A srovnání ohledně S.J. Maas tak to leda k nalákaní čtenářů kolem Maas to neprojelo ani rychlíkem.

Belisima
18.05.2026

Paráda, já jsem spokojena. Hurá na druhý díl.

lydiafHQv
29.04.2026

Příběh, který vlastně není ničím nový ani překvapivý, ale přitom vás pohltí a nedovolí vám knížku odložit.

anickalysano
28.04.2026

Je to ctive, odsypa to, pribeh fajn, ale strasne mi vadi fakticke chyby. Pominu nesmyslne vzdalenosti a kontinent o velikosti okresu Liberec, ale zjevne editorske kiksy jako napr.: hrdinka si dala dyku mezi zuby a zacala splhat a pak dyka kamsi zahadne mizi, protoze divka dela kotemelce, skace a dokonce zatina zuby; bere si obrovský bagl a asi deset zbrani (vc. mece, toulce a luku) a sprintuje pred protivniky; absolutni nesmysly s barvou vlasů krale a jeho deti (jednou jsou plave, pak bronzove a pak maji jeho synove plave vlasy po matce, ne po nem) a to na dvou odstavcich. Strasne me tyhle chyby vadily a rusily a absolutne je nedokazu přehlédnout. Hrdinka navic neni moc sympaticka a jeji bojove schopnosti jsou takovemu charakteru tezko uveritelne. Rozhodne to je take spise young adult a ne new adult, jak uvadi nakladatel.

LuAran
30.03.2026

Hned od začátku je jasné, na jakou notu příběh hraje – a přesně té se drží až do konce. Děj je vystavěný na známých motivech, nijak zásadně nepřekvapí ani nevybočí ze zajetých kolejí, ale zároveň působí dostatečně jistě na to, aby fungoval jako celek.

Čtení je plynulé, tempo svižné a jednotlivé kapitoly na sebe dobře navazují. I když jsem často měla pocit, že už tuším, kam se příběh bude ubírat, nijak mi to vyloženě nevadilo. Styl je čtivý a nenásilný, takže stránky ubíhají rychle a bez hluchých míst.

Ve výsledku jde o příjemné, žánrově klasické čtení, které neurazí ani nenadchne něčím výjimečným. Nenabídne nic zásadně nového, ale spolehlivě pobaví a udrží pozornost. Pokud člověk nehledá originalitu, ale dobře napsaný příběh v osvědčeném stylu, tady ji bez problémů dostane.

Drahuska12
24.02.2026

Paniiii páánii… TAK TOHLE jsem přesně potřebovala.

Nechápu, proč mi Ohař a Liška ležela v Kindlu tak dlouho.
Od první stránky jsem potřebovala vědět, co bude dál.

Je to neskutečně čtivé. Stránky odsýpají tak rychle, že ani nevíte jak — a najednou jste na konci.

Příběh plný napětí, tajemství a postupně se rozvíjející chemie mezi dvěma silnými osobnostmi, které si možná víc rozumí, než by si chtěly přiznat.

Musím říct, že Lišák si mě naprosto získal.
Může působit tvrdě, možná i krutě… ale přesně tyhle postavy miluju. A tady to fungovalo dokonale.

Romantická linka má podle mě skvěle nakročeno. Ta energie a chemie mezi hlavními postavami je cítit i přesto, že v tomhle díle ještě nebyla úplně rozvinutá — a já se strašně těším, kam to půjde dál.

Hned po dočtení jsem objednala všechny díly.
Tomuhle říkám závislost.

Dlouho se mi nestalo, aby mě něco takhle pohltilo — a konečně tu máme první 5 knihu tohoto měsíce!

Svět není složitý, takže se v něm neztratíte, a pokud máte chuť na čtivou romantasy s napětím a jiskřením… tohle je ono.

RoseDadas
01.02.2026

4,5*
Kapitoly jsou vyprávěny převážně z pohledu Tempest, výjimečně z perspektivy Pyreho nebo Destina. Temp jsem si velice rychle oblíbila, není to totiž žádná křehotinka, umí používat mozek a jde si za tím, co chce. A Lišák? Toho jsem si zamilovala, jeho divokost a vznětlivost. Jak už název napovídá, příběh se převážně točí okolo ústřední dvojice Ohařky (Temp) a Lišáka (Šprýmaře), k tomu je děj okořeněn o politické vztahy mezi měňavci a lidmi, přičemž se čím dál tím víc dere napovrch povstání měňavců, kteří usilují o to, aby svět poznal pravdu a aby byla odhalena pravá tvář krále Destina a jeho Ohařů. Temp stojí na straně Ohařů, Šprýmař v čele měňavců. Mohou ti dva nalézt společný cíl?

Kniha se řadí do poličky new adult fantasy, a přestože je zde romantická linka hlavním pilířem, tak není zbytečně přeerotizovaná, příběh navíc přináší i něco dalšího, především pak zajímavý retelling klasické pohádky. Za zmínku ještě stojí fakt, že za ilustrací na obálce není zodpovědný nikdo jiný než Adéla Stopka, která s barvami dokáže neuvěřitelné věci.

Ohař a liška je prvním dílem trilogie Rozvrácená království. Čeká vás postupně se rozvíjející romantická linka od nenávisti k lásce, intriky a boj o přežití. A i když se spoustu věcí dá předvídat, i tak vás něco místy překvapí, především si u knihy skvěle odpočinete. Pokračování je pak nutností!

p.Rochesterová
27.01.2026

Po roce přečteno znovu i s druhým dílem ať se můžu vrhnout na třetí..a opět spokojenost.....

kniznisvetsjiri
19.01.2026

(SPOILER) „Ohař a liška“ je první díl série Rozvrácená království a musím říct, že i když mě kniha bavila, zanechala ve mně spíš smíšené pocity.

Svět, který autorka vytvořila, má potenciál, temný, nebezpečný, plný měňavců, ohařů a intrik. Jenže spousta věcí mi tam prostě nedávala smysl. Některé situace působily nelogicky a místy jsem měla pocit, že postavy jednají úplně proti tomu, jak byly do té doby vykreslené.

Hlavní hrdinka Tempest je typ postavy, která by mě měla bavit, drsná, vycvičená ohaři, odhodlaná přežít. Jenže občas působila, jako by měla dvě osobnosti. V jednu chvíli bez mrknutí oka zabije lva, a o pár stran dál se skoro hroutí ze střetu s měňavci. Na to, jaký výcvik má mít za sebou, toho moc nepředvedla.

Co mi taky chybělo, byla romantická linka mezi Tempest a Pyrem. Autorka ji tam sice naznačuje (opravdu jen naťukne), ale chemie mezi nimi skoro žádná. Chtěla jsem víc napětí, jiskření, blesky a ohňostroje, prostě něco, co by mě donutilo fandit jim jako páru, ale to se nestalo.

Frost Kay bývá často přirovnávaná k Sarah J. Maas, ale podle mě je na takové srovnání zatím trochu brzo. Styl psaní i hloubka postav mají ještě rezervy, i když příběh sám o sobě má zajímavý základ.

Celkově to nebylo špatné, četlo se to hezky ale čekala jsem víc. Druhý díl si určitě seženu, protože mě zajímá jestli se to mezi Tempest a Pyrem rozjede. Já totiž tyhle lásky z fantasy světa prostě miluju.

marianna7090
11.01.2026

3,5*
Prvá prečítaná kniha tohto roku!
Budem úprimná, zaujala ma svojou krásnou obálkou. Skoro som nečítala ani opis knihy a už ju hádzala do košíku.
Dlhšie som nečítala fantasy, takže toto bol príjemný návrat. Páčilo sa mi to, ale niečo tomu chýbalo aby som bez dychu obracala strany do noci. Čítalo sa to ľahko, nový svet bol dobre vysvetlený, linka bola zaujímavá a oceňujem, že to vôbec nie je spicy. Úplne nevinná romantická linka, ktorá sa tam skoro neobjavila a dej sa zameral na záchranu sveta, na boj medzi dobrom a zlom. Niekedy je fajn keď ten vzťah autori nechajú postupne pomaly plynúť.
Pokračovať v sérii určite budem, som veľmi zvedavá.

stgeorge
07.01.2026

Tak tahle fantasy mne nenadchla. Hloupá, namyšlená a feministická hrdinka, kterou všichni milují a která vše přežije jen díky obrovskému štěstí. Obdobně i v dalších dílech ságy. Nedoporučuji.

houdkic
19.12.2025

Dlouho jsem týhle sérii odolávala, ale teď jsem se do ní při dlouhý chvíli pustila a během několika dní slupla první díl. Mě to hodně bavilo, těším se na pokračování.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi