Rozšíření a ochrana nalezišť nickamínku

Rozšíření a ochrana nalezišť nickamínku https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501807/bmid_rozsireni-a-ochrana-nalezist-nickam-R2m-501807.jpg 4 2 2

Přidat komentář

afinabul
01.09.2023 4 z 5

K tejto knihe som sa dostal iba tak, je tam veľa - pre mňa - balastu, ale čo sa dozviete:
Vápnik? Huby? Vie jaskyňa sama vytvoriť dážď? Kyseliny a soľ? Krátky dážď po jasnom nebi je iný ako búrka.
PS: Kniha je viacmenej nedostupná, ak by ste chceli skeny ...

David81
14.09.2022 4 z 5

Naprosto raritní monografie soukromého badatele a speleologa Antonína Pakra, která se zabývá přírodní podivuhodností dříve lidově značenou jako skalní mléko, vápenná pěna, bílé nic, mléko Panny Marie a mnoha jinými názvy, které označují tzv. nickamínek - plastickou vápnitou hmotu, která se vyskytuje v jeskyních a v podzemních prostorách.
Jedná se v podstatě o rešerši všech v době vydání dostupných informací o této zajímavé hmotě. Sám autor píše roztrpčeně v závěru: "Ani přes několikaletou snahu i s celou řadou dalších spolupracovníků se mi nepodařilo soustředit vše, co o nickamínku bylo napsáno, i když jsem shromáždil a prostudoval přes 550 odborných publikací a 300 lokalit jeho rozšíření z celého světa."
Název knížky je lehce zavádějící - zřejmě kvůli vydavateli. Samotnému rozšíření je věnována jedna kapitolka a ochraně nalezišť pouze malý odstavec. Hlavní část textu se týká historie poznávání nickamínku a především fyzikálním, chemickým a biologickým faktorům, které se podílí na jeho vzniku. Text je zde poměrně odborný a rozhodně se pro lepší orientaci hodí pokročilejší znalosti chemie a fyziky.
V textu jsou velice zajímavé některé informace, které se týkají např. mikroklimatu v jeskyních (ionizace vzduchu a princip "samočištění" od prachu a mikroorganismů), nebo fotoluminiscence vápenců.
Pro mě byla docela zásadní informace o barevnosti krápníků, na kterou nemá hlavní vliv chemické složení (Fe = načervenalá barva, Mn = tmavě šedá barva - jak se všude uvádí), ale primární roli hraje krystalická struktura vápence - alespoň podle článku Zdeňka Krále v Československém krasu, na který se zde odkazuje.
Publikace obsahuje obsáhlý přehled literatury (na čtyřiceti stranách !), které se tématu týkají - bohužel občas s chybným údajem (viz výše zmíněný článek Z. Krále).
Jde o naprosto ojedinělou monografii, kterou se vyplatí sehnat.


Štítky knihy

geologie podzemí jeskyňářství, speleologie naleziště

Autorovy knížky

Antonín Pakr
česká, 1935 - 2004
1979  80%Rozšíření a ochrana nalezišť nickamínku

Kniha Rozšíření a ochrana nalezišť nickamínku je v

Přečtených2x
Knihotéce1x