Rozmluvy s Václavem Černým

Rozmluvy s Václavem Černým https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153782/rozmluvy-s-vaclavem-cernym-153782.jpg 3 5 2

Kniha rozhovorů shrnuje osobní postoje jednoho z nejvýznamnějších českých literárních kritiků.

Přidat komentář

mahdal
30.04.2022 4 z 5

Velmi zajímavá kniha; musím souhlasit s komentářem uživatele Dutch, ve kterém píše, že je v knize příliš mnoho Bělohoubka a málo Černého. To mě při čtení těchto rozhovorů velmi mrzlo, ale také i zaskočilo. Přesto si myslím, že některé slova by byla zbytečná.
Trošku nudné byly i pasáže, kdy si oba aktéři vyměňovali doporučení na četbu, možná bych radši uvítal nějaké komentáře k těm knihám.
I z toho mála, co jsme mohli o Černém vyčíst, bylo patrné, že byl velmi přísným člověkem. Nejen k okolí, ale také k sobě. Myslím, že to mu také umožňovalo mít neskutečný všeobecný přehled.
Kdo se zajímá o historii a o literaturu, tomu knihu doporučuji.

dutch
04.05.2020 3 z 5

Jako první seznámení s profesorem Černým jistě dobré. Avšak je zde příliš mnoho Bělohoubka a málo Černého (profesor přikyvuje). Co však je nepřehlédnutelné je rozhled a ponor Černého. Dokáže být i velmi přísný, ale není to jen tím, že by druhý měl jen jiné názory, ale také tím, že s oním člověkem měl on sám špatné zkušenosti. Co je zvlášť hodnotné v této publikaci je delší stať o Janu Masarykovi a polemika pana Bělohoubka s dehonestačním textem Milana Šimečky týkající se Černého Pamětí.


Autoři knihy

Václav Černý
česká, 1905 - 1987