Rozmluvy s Hitlerem

Rozmluvy s Hitlerem https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181379/mid_rozmluvy-s-hitlerem-LDu-181379.png 4 2 1

Kniha pruského důstojníka, hrdiny z první světové války a především nejvyššího představitele tehdy Pruského Gdaňsku zachycuje jeho soukromé a služební hovory s Adolfem Hitlerem z let 1932 až 1934. Autor sám je označuje za autentické, zapsané ihned po ukončení návštěvy, a některé až za doslovné citace. Rauschning roku 1936 emigroval z Německa a ještě v té době se veřejně distancoval od nacismů a jeho hrůz. Kniha poprvé vyšla roku 1940 ve Švýcarsku.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Pavel Mervart
Originální název:

Gespräche mit Hitler , 1940


více info...

Přidat komentář

XbookwormX
30.01.2021 3 z 5

V kontextu toho, co se dnes o reichu a o tom kníratym ksidlovi ví, tak musí člověk při čtení držet v paměti jeden zásadní fakt, datum prvního vydání. Tohle všechno bylo sepsáno a v exilu publikováno předtím, než se nacistická válečná mašinerie rozjela na plný obrátky.
Zároveň je kolem knihy i jistá kontroverze, která zpochybňuje její obsah, respektive autenticitu Hitlerových výroků. Popravdě měl autor asi eidetickou paměť nebo často velmi volně parafrázuje, těžko věřit, že vylezl ven a hned si ty slohový práce zapsal slovo od slova, jak sám uvádí.
Za přečtení stojí, musíte si zvyknout na archaickej jazyk a hlavně přeskočte předmluvu od překladatele, to je doslova oda na bolševismus.
Ale zase je to vtipnej paradox, kdy ďábel dští síru na čerta :D

Autorovy knížky

Hermann Rauschning
německá, 1887 - 1982
1946  70%Mluvil jsem s Hitlerem

Kniha Rozmluvy s Hitlerem je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x