Rozkládání státu

Rozkládání státu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123930/bmid_rozkladani-statu-Znv-123930.jpg 4 24 4

Známá česká politoložka hledá odpověď na řadu otázek, které si veřejnost klade – co se v této zemi děje, proč se tomu tak děje a zda existuje nějaké východisko. V sérii krátkých textů pojmenovává nešvary bující ve společnosti, hledá jejich kořeny a podstatu. Podrobně se zabývá politickou kulturou a fungováním státu, do hloubky analyzuje kauzu plzeňských práv a ukazuje možná řešení. Text oživují četné příklady z poslední doby. Knížka je určena širšímu publiku a měla by přispět k posílení kritického myšlení a zvýšení zájmu o věci veřejné.... celý text

Přidat komentář

MichelleS
06.09.2018 5 z 5

Pořád máme daleko k opravdové demokracii a právnímu státu, stále se máme co učit a poslední dobou mám obavu, že se vracíme proti proudu. Čtivé, srozumitelné i pro laiky.

Koka
29.07.2018 5 z 5

Hořko-směšné události posledních dnů, kdy pár někdejších studentů v pozici vysoce postavených státních představitelů jaksi nedovedlo vysvětlit, proč jejich diplomové práce vypadají, jak vypadají, a kde se v nich jen vzaly ty obšlehnuté nepůvodní texty, mě přiměly vzít po letech tuto knihu zas do ruky.
I jen letmé přečtení potvrzuje, co se dalo tušit už když kniha vyšla: autorka je nepochybně mistryní světa v házení hrachu na zeď. Už před léty výstižně popsala celý ten mechanismus klientelistických vazeb, podfukářství, snobské touhy po vysokoškolských diplomech bez jakékoliv touhy po vědění, zaprodanost mnoha učitelů - dokonce i nositelů vysokých akademických titulů, a také nedůtklivost podvodníků, kteří slova čest, poctivost neznají, ale jen co jsou dostiženi, rychle si na obranu těchto výsad vzpomenou a hlasitě se jí domáhají. A co se s tím apelem politoložky Dvořákové stalo? - velké NIC. Naopak – studovat za pomoci obšlehnutých ročníkových prací, dostudovat pomocí kompilátů a promovat s pomocí diplomek, sestavených a naklepaných najatými sepisovately – je už pomalu standardem.
Vždyť i v tak banálních a nezávazných situacích, jako je hádankářská hra na anonymním knižním webu, někteří lidé nedovedou ani položit dotaz, natož na něj odpovědět, aniž by vše nepřekopírovali z Wikipedie! Jak se tedy divit podvodům těch, co se na různých venkovských univerzitách připravují na náročné pozice ministrů - kdy se ti mají učit?! A vlastně – proč taky? Že je ještě pár takových, co by jim to vyčítali? Stačí pár let počkat a celému státu už bude vládnout pouze generace s tituly před i za jménem: CtrlC …. CtrlV.
Paní Dvořáková načrtla v této knize jakousi cestu ke změně, ale jízdné na té cestě by nebylo zadarmo, tak kdo by po ní šel ….


Jejda
01.06.2015 5 z 5

Velmi odvážně a zároveň čtivě napsaná kniha

mcleod
30.09.2012 5 z 5

Výborná kniha shrnující známé i méně známé problémy české politiky s důrazem na fakt, že Česku vládnou klientelistické sítě zahrnující nejen politiky, bohaté "podnikatele", členy justice, ale také členy organizovaného zločinu. Za nejsilnější kapitolu považuji případovou studii plzeňských práv z vnitřního pohledu předsedkyně Akreditační komise, kterou autorka potvrzuje výše uvedená tvrzení. Tuto silně depresivní kapitolu pak následuje výborný nadějeplný závěr "Cesta ke změně" předkládající jasná řešení, která musí především začít u každého z nás.