Rozkaz

Rozkaz https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156095/bmid_rozkaz-XS5-156095.jpg 3 13 4

Román Rozkaz je napínavý příběh lásky odehrávající se na pozadí doznívající finské občanské války v roce 1918. Zatímco bílých se zmocňuje vítězné opojení, rozprášené jednotky rudých, v jejichž řadách bojovalo se zbraní v ruce i mnoho žen, se skrývají po lesích a v močálech. V klíčové scéně románu se popravčí četa chystá popravit skupinku značně zubožených rudých zajatkyň. Jedna z nich přežije a pokusí se o útěk, následně je jeden z vojáků vyslán, aby ji eskortoval k soudu. Cestou ztroskotají a uváznou na opuštěném ostrůvku. Trvá osm dnů, než je hlídka najde a konečně dopraví k soudu. Soudce, jenž vede vyšetřování, je stejně jako voják ženou, která zarputile odmítá cokoliv říct, neodvratně přitahován. A čím se vlastně žena provinila? Pravda se odkrývá jen pozvolna a úlomkovitě a některým aktérům zůstane navždy utajena.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Käsky , 2008


více info...

Přidat komentář

knihomolka525
29.01.2020 2 z 5

Rozhodně zajímavější byl film.Scénárista moudře usoudil že scénář bude muset mít jisté odchylky od předlohy ,jinak o film nebude zájem.Kniha byla vcelku nudná ale to bude asi tím,že Finové mají jiný život.I války tam probíhaly jinak.

Devil-Ivet
02.11.2018 3 z 5

Příběh byl napsán po nalezení autentického dopisu z období finské občanské války, který napsal polní soudce. Možná proto mě kniha zaujala. Bylo to vcelku zajímavé a smutné čtení zároveň. Plné výslechů a otázek. Občas nudné, ale nakonec přece jen zvítězila zvědavost, co se ve skutečnosti stalo na tom ostrově a jak to nakonec dopadne.


Palivo
17.04.2018 2 z 5

Tak takhle by to nešlo Finsko.

Červená knihovna zabalená do příběhu o válečných zločinech a morálce, přičemž všechny postavy mluví jak Wilém Tell a hrabě monte Cristo dohromady. Světlou výjimkou je myslivec, který je spíše nemyslivec a vždycky se řádně nadře na pořádny souvětí. Do poloviny jsem to ještě nějak toleroval, ale pak mě to začalo tak ukrutně štvát, že jsem knihu hodil před obchod na zem a přejelo ji auto.

Pro knihu z finska myslím pěknej finiš!

Disease
10.04.2017 4 z 5

Podstatně lepší a komplexnější než kdysi viděný film, jak také jinak... Podle místního hodnocení patrně záležitost pro trpělivější čtenáře.

Štítky knihy

Finsko finská literatura

Autorovy knížky

Leena Lander
finská, 1955
2013  58%Rozkaz

Kniha Rozkaz je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x