Rozhoduj se jako jezuita - Krátký průvodce ignaciánským rozlišováním

Rozhoduj se jako jezuita - Krátký průvodce ignaciánským rozlišováním https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507024/mid_rozhoduj-se-jako-jezuita-kratky-pru-t4G-507024.jpg 5 3 2

"...rozhodování není záležitost pouhého rozumu, zároveň bychom se však neměli nechat vláčet emocemi či se spoléhat jen na intuici. Udělat spravné rozhodnutí v křesťanském pojetí vyžaduje tzv. rozlišování... Jedním z těch, kteří v tomto "sportu" dosáhli mistrovství, byl Ignác z Loyoly.." O Ignácovi, různých peripetiích v procesu rozhodování a jak se k nim co nejlépe postavit pojednává tato kniha, která se dá použít jako stručný a čtivý návod jak pro období náročného rozhodování, tak pro období klidu, kdy jen nevíme, jak ho prožít, aby se stalo obdobím růstu a příprav na další životní výzvy.... celý text

Přidat komentář

Vojslava
12.10.2023 5 z 5

Zajímavé, poučné, navíc přesně ve chvíli, kdy jsem podobnou knihu dostala do ruky. Autoři sice tvrdí, že rozhodně nechtěli psát popularizační titul (a pár pěkných názvů v textu vymysleli), přesto se jim to do jisté míry povedlo. Získala jsem stručný přehled, několik varování a odvahu podobné metodiky využívat. Nejsou samospasitelné, ale rozhodně užitečné - a za tenhle souhrn a úvod patří autorům dík.

adbrko
03.10.2023 4 z 5

Pěkné, poučné, objevné, ale jaksi tam vůbec nezahrnuli, jako by s tím nepočítali, že Bůh může člověku něco přímo říct, ukázat. Jakoby s Bohem počítali a chtěli na Něj dát, ale tak nějak distančně.
A podle mě znamená dar rozlišování duchů něco jiného, než jak je v knize (a v ignaciánském rozhodování) použito. Je to sice roztomilé použití tohoto pojmu a jejich pojetí rozlišování duchů je činnost vhodná pro rozhodování a sebereflexi, ale jde snad o duchovní dar rozlišování opravdu vnějších duchů, ne o reflexi vlastní nálady.


Autoři knihy

Samuel Prívara
slovenská, 1984

Kniha Rozhoduj se jako jezuita - Krátký průvodce ignaciánským rozlišováním je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x