Rozbité okno

Rozbité okno https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446329/bmid_rozbite-okno-3Sm-446329.jpg 4 82 24

Příběh ze současné Anglie plný napínavých akčních scén, nečekaných zvratů a s překvapivým závěrem. Manželé Tom a Rachel Sullivanovi, jejich třináctiletá dcera Holly a pes Buster odjedou z Londýna do luxusní horské chaty u jezera ve Skotsku, která patří jejich společnému příteli a Tomovu šéfovi Lionelovi. Tom a Rachel před nedávnem přišli o šestnáctiletého syna Michaela, jenž zahynul při autonehodě spolu se svou přítelkyní Fionou. Michael řídil otcovo auto, ačkoli ještě neměl řidičský průkaz, a auto si vzal bez otcova vědomí. Tom se jen stěží vyrovnává se synovou lehkovážností. Rachel se naopak pokouší Michaelovo selhání obhajovat a chce mu odpustit. Mezi manžely vzniká napětí, které Tom řeší odchodem od rodiny. Na večírku pořádaném pro sponzory nabídne Lionel manželům Sullivanovým možnost strávit nějaký čas v přepychové chatě u jezera ve Skotsku, aby měli možnost strávit čas v naprostém soukromí a pokusili se dát zase jako rodina dohromady. Při odchodu z večírku dochází k přepadení dcery Holly, kterému ani jeden z rodičů nedokáže zabránit, ačkoli se to stane před jejich očima. Pachatele se nepodaří chytit. První dojmy ze sídla jsou ohromující. Je zde veškeré nejmodernější vybavení, technické vymoženosti, o kterých se jim ani nesnilo. Kolem sídla je plot, který je ze všech stran zabezpečený elektronikou, takže příjezd a odjezd bez znalosti hesel je nemožný. Přesto hned první den rodina uslyší zvuky připomínající rozbíjející se sklo a šlapání ve střepech. Je třeba vypátrat, kdo a jak se dostal dovnitř, kde se ukrývá a proč přišel…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Oldag
Originální název:

A Window Breaks , 2020


více info...

Přidat komentář

Belanna
25.02.2024 4 z 5

Na mě knížka udělala dobrý dojem.
Námět, i když ne úplně originální, je dobře zpracovaný. Celý příběh se odehrává v krátkém časovém období, je plný akce, zvratů a napětí.
Tom mi v některých momentech připadal až moc váhavý, ale o patřilo k jeho stylu a smýšlení.
Buster byla třešnička na dortu.

čef
14.12.2023 3 z 5

Pan autor nám vyšpekuloval příběh, kterému prostě nejde uvěřit ani na minutu, což je pro mne dost podstatné. Dále mne unavovalo, jak se některé myšlenky a vzpomínky neustále opakovaly do zblbnutí. Rozuzlení také nestálo za mnoho, těch krkolomných zvratů bylo až příliš. Snad když se vypne mozek a jde se jen po napětí a situační hrůze, tak se to snad dá vzít, ale vím, že si to vše nebudu příliš dlouho pamatovat.


kedalch
19.11.2023 3 z 5

Poslouchal jsem. Nemám nic proti panu Švarcovi, ale jeho hlas mi spolehlivě otráví jakoukoliv audioknihu nebo film. Kniha má rychlý spád a přesto se vleče. Tuctová záležitost - všechno už jsme to někde četli nebo viděli. Nicméně jako pozadí při víkendovém štípání dříví dobrý.

janina66
16.10.2023 4 z 5

Mně se kniha líbila.
Audiokniha čtená Filipem Švarcem-nádhera. Hodně mě baví jeho hlas, takže i kniha mě bavila.
Samozřejmě, že je zde hodně nesroslovnalostí, ale v které knize nejsou?
Napínavé, boj o přežití, sympaťák pes. No ten konec byl dost překombinovaný, ale nevadilo mi to.

dlabikk
28.09.2023 1 z 5

Audiokniha - Celkem slibný začátek, který skončil bohužel jen u akčních scén a zvratů, těch tam tedy bylo do konce až až. Věčně se opakující "co kdyby" a dlouhé úvahy hlavního hrdiny a plácání všeho dokola dějem, bylo dost iritující. Tomovo stále opakující se podvědomí mi hodně lezlo na nervy. Spousta nelogických scén, např. celá rodina pomlácená, dcera s natrženou slezinou vydrží čtyři dny bez jídla a pití? Jako jo, asi adrenalin dokáže udělat z lidí nesmrtelné:o) Kdyby byla kniha zkrácena o pár kapitol, tak jde o celkem dobrý thriller. Mám ráda tento druh thrillerů z opuštěných končin, domů atd. Tady jsem ale až do konce trpěla. Ani snaha vypravěče nedodala knize napětí, ač se snažil sebevíc. Když už mi zbývaly do konce jen dvě kapitoly, zjistila jsem, že mě čeká ještě nekonečná necelá hodina. A jako třešnička na dortu byl přeslazený epilog. No za mne ne.

Imis
15.11.2022 2 z 5

(SPOILER) Poslouchala jsem jako audioknihu a měla jsem jí zdarma, takže jsem to vydržela, ale jinak bych to asi nedala :) Audio má 13 hod., což je teda dost (360 stran) a za mě když je kniha takhle dlouhá, tak by k tomu měl být opravdu důvod a tady bohužel nebyl (samozřejmě, že je to věc názoru). Ze začátku jsem se nějak nemohla zaposlouchat, autor skočil rovnou do děje, ve kterém jsem se nemohla hned nějak zorientovat. Další cca 2 hodiny se hlavní hrdina neustále stěžuje, co hrozného se mu stalo a že by chtěl, aby se to nestalo a už to opravdu bylo otravné a zbytečně zdlouhavé. Pak se děj začal rýsovat a od začátku bylo jasné jak se to asi vyvine. Už tím, že se rodina ocitla na samotě, bez mobilního signálu a za vysokou zdí dalo hodně tušit. Vzhledem k tomu, že o jich pobytu věděli jenom 2 lidé, tak bylo i docela jasné, kdo za tím celým "dobrodružstvím" stojí, takže v tomto ohledu žádné velké překvápko. Tahle hlavní část by šla tak o 1/3 nebo možná i polovinu zkrátit. Autor snad 30 x použil něco ve smyslu, že mu srdce buší do žeber, že se mu srdce rozskočilo, rozpadlo na kusy atd. Jasně, mělo to přidat na dramatičnosti, ale bylo to opravdu neustále používané. Navíc stále v hlavě přemítal jak to asi je, co ta jeho manželka, co ona ví a on ne a místo toho, aby se jí jednoduše zeptal, tak stále jenom tápal jak se věci mají. Tyhle nelogičnosti mi bohužel vadí. Sice nemohl zápletku prozradit na začátku, ale buď to tam nemuselo být nebo něco jenom naznačit. Ty úvahy byly občas otravné a člověk musel pochybovat o inteligenci hrdiny. Závěr už byl docela fajn až na kýčovitý happy end, kde jsou všichni šťastní a budou až do smrti :-)

Možná, že kdybych knihu četla, tak by vyzněla jinak, ale v té audio verzi mi některé neustále opakované výrazy docela vadily.

Vesmich
13.11.2022 2 z 5

Máma, táta, synek, dcerka, pes, náhoda, víkend v přírodě..Zpočátku mi to přišlo úplně nesmyslné, ale poslouchala jsem jako audio v autě, takže to vydržím ledacos. Někde kolem prostředka to až tak nesmyslné nebylo. Vypravěč taťka není ani akční hrdina ani nikdo, kdo by ve mně budil špetku sympatií. Ne snad proto, že je to takový žvanivý srábek, to není nic výjimečného, ale spíš v tom sebenáhledu - já myslím a konám správně, zatímco ostatní fuj! Vlastně to v těch pasážích kolem prostředka, kde to celé bylo na téma já cítím, ona cítí, já vím lépe co kdo cítit má, ale oni cítí špatně, bylo nejlepší. Potom se to znovu zvrhlo až v čiré utrpení a ještě přišel úděsný, téměř žlučopudný závěr. A to všechno na chalupě :)

Amitiel76
05.07.2022 5 z 5

Tak koukám, že tady půjdu asi proti proudu. Ale kniha mě neskutečně chytla a bavila.
Tohle byl opravdu akční thriller se vším všudy. Adrenalinová jízda od začátku do konce.
Boj o přežití v luxusní chatě u jezera, na odlehlém místě ve Skotsku. Zoufalý otec, který před pár měsíci tragicky přišel o syna, se snaží ochránit svou manželku a třináctiletou dceru před trojicí mužů, kteří se vloupají do chaty s úmyslem je všechny zabít. Není ovšem žádný akční hrdina. Je to právník. Táta. Obyčejný chlap, který nikdy nedržel v ruce zbraň. A teď je postaven před situaci, kdy je pro přežití jeho blízkých nucen udělat cokoliv.... Bavil mě ten krkolomný sled jeho myšlenek. Jeho strach, panika a pochyby. Ne každý může být supermuž. Nikdo netuší, jak by se zachoval v tak vypjaté situaci. Zda by vyděšeně utíkal a skrýval se, nebo se útočníkům postavil. Tom možná někdy zbytečně moc váhal, a promýšlel situaci déle než bylo třeba. Ale přesto byl jeho výkon obdivuhodný.
Rozuzlení příběhu mě ani v nejmenším nenapadlo. To už bylo hodně těžce vykonstruované a obtížně uvěřitelné. Trochu moc psycho. Ale přesto se s tím postavy popasovaly reálně a velmi dobře. Čtení jsem si užila, a můžu doporučit.

mimi55
19.06.2022 2 z 5

Jen díky tomu, že jsem poslouchala jako audioknihu, jsem vydržela. Ale fakt nic moc. To neustálé naříkání hlavního hrdiny bylo téměř k nevydržení. Za mě tři hvězdy jsou maximum.

Kubajzz
26.11.2021 3 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a musím říct, že dobrý a konec mě trochu překvapil.

vnimat_Krasu
21.08.2021 3 z 5

Maličko nadhodnocuju. To proto, že thrillerová hra o přežití v luxusní chalupě má docela slušnej drajv a srabáctví hlavního hrdiny mi připadalo sladce osvěžující. Z hlediska konstrukce příběhu hraje ale Rozbité okno třetí ligu. Samotná premisa je zbytečně překomplikovaná a vrstvený závěrečný twisty absolutně míjí solar.

Hella
21.08.2021 2 z 5

Lidi, to je splácanina jako hrom. Příběh vás nejdřív chytne a tajuplně naláká, abyste o pár stran dále valili oči a zůstával vám rozum stát, co že se to tam všechno v reálu děje? No... za mě moc ne, no.

IreneP
20.06.2021 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a bavilo mě to. Ale chápu ty, kteří to četli, že toho přemítání hlavního hrdiny měli dost. Zápletka zajímavá, akční, dobré vysvětlení a závěr. Spokojenost.

Kami33
30.05.2021 3 z 5

Cca v polovině jsem si říkala, že to ani nedočtu. Nakonec jsem to nevzdala, ale... Za mě nic moc.

trudoš
18.05.2021 2 z 5

Námět atraktivní, ovšem mnohem víc by slušel románu o polovinu kratšímu. Když hrajete adrenalinovou hru, ve které jde o sekundy, nemůžete se zároveň věnovat rozebírání vnitřních emocí nebo postavy nechat utápět se v morální nerozhodnosti. Tady se nebavíme o odstavci či dvou, ale o stránkách a stránkách zbytečného textu, který budované napětí rozmělňuje. V tomhle ohledu C. M. Ewan jednoznačně pohořel, třebaže mu neupírám sofistikovaně vymyšlenou konstrukci zločinu. Je to přitažené za vlasy, ale tak, že to dokáže držet čtenáře v nejistotě, o co vlastně jde, až se tomu nedá nepodlehnout. Jenže když je hlavní hrdina matlal, který víc přemýšlí nad blbostmi, než konstruktivně koná, a v důsledku si na triko nemůže připočíst jedinou smysluplnou akci (všechno za něj odřou manželka s dcerou), těžko se mi pro vlastní děj hledají nějaká pozitiva. Rozhodně to člověka přinutí uvažovat nad tím, jak by v podobné situaci jednal on sám a doufat, že by se širokým obloukem vyhnul literárnímu předobrazu.

Roseblood
20.04.2021 4 z 5

Nápaditý a čtivý thriller s tak pořádnými twisty, že se vám nepodaří odhalit, jak to vlastně je. Měla jsem tolik teorií a přesto knížka opravdu hodně překvapila.
Kniha se nedala odložit, obsahuje spoustu napjatých momentů, kdy vás jednoduše nepustí a musíte číst dál.
Hlavní postavy mi sedly, držela jsem jim palce.
I když ne všechny části knížky byly pro mě uvěřitelné, díky stylu, jakým je psaná klidně přivřu oči. Takhle napínavý thriller jsem už dlouho neměla v ruce.

Za mě velká spokojenost a můžu vřele doporučit

Izu
17.04.2021 2 z 5

Za mě tedy s bídou dvě hvězdy.Zápletka mě přestala zhruba v půli příběhů bavit.Hlavni hrdina buď fňukal jaký je bezbranný, na každé stránce popisováno jak ho mučil, lámal, pronásledoval strach, píchalo ho v útrobách.Nedoporučuji.

kofola33
09.11.2020 5 z 5

Tak to bylo napinave cteni, vrele doporucuju. Bylo to jak film pred myma ocima, chvilemi jsem musela cteni odlozit a nadechnout se...Libilo se mi premysleni otce nad situacema, do nichz se dostal, jak vahal a premyslel co delat, to se mi zdalo krasne propracovane. Clovek nemuze byt vzdycky hrdina i kdyz mu jde o zivot. Anebo jak se to vezme...to si proste musite precist a posoudit sami.

Aprilek
21.10.2020 5 z 5

Velmi napínavá kniha.

mysterygirl
20.10.2020 4 z 5

Dlouhy pomaly rozjezd, ale pak to byla paradni jizda, ktera vas drzela stale v napeti

Autorovy další knížky

C. M. Ewan (p)
anglická, 1976
2020  72%Rozbité okno
2022  63%Mrazivé interview
2008  84%Amsterdam

Kniha Rozbité okno je v

Právě čtených1x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce98x
Chystám se číst49x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x