Rorschach

Rorschach https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501595/bmid_rorschach-2nn-501595.jpg 4 25 10

Kdo je ten muž pod maskou? Je to už 35 let, co Ozymandias vypustil na New York obří interdimenzionální chobotnici. Tehdy zabila tisíce lidí a také důvěru lidstva v maskované hrdiny. Jedna maskovaná postava v plášti se ale od těch dob stala kulturní ikonou rozdělující společnost. Co to tedy může znamenat, když se Rorschach znovu objeví na scéně? V jeho masce vystupuje zabiják, který se pokusí zabít vyzyvatele prezidenta Roberta Redforda. Kdo se skrývá pod maskou a jaké jsou jeho motivace? Pravdu má odhalit jediný detektiv, který se zaplétá do pavučiny konspirací zahrnujících mimozemské invaze, zneuznané dobrodince, mystické vize a také komiksy, včetně Franka Millera osobně. A to všechno jej pochopitelně navždy změní. „Někdo masku potřebuje. Někdo ne.“ Kniha obsahuje čísla 1–12.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Rorschach , 2021


více info...

Přidat komentář

hroubek
27.11.2023 4 z 5

Na tento komiks jsem se moc těšil. Mám rád svět Strážců a popravdě jsem si užil sérii Před Strážci i Hodiny posledního soudu. Takže, když jsem zjistil, že výborný scénárista Tom King se vydá do tohoto světa a bude vyprávět příběh, kde je hlavní postava Rorschach, tak jsem byl dost zvědavý. Dával jsem si se čtením na čas. Prostě jsem čekal na tu správnou atmosféru, protože jsem si chtěl komiks užít a vychutnat si ho, tak jak si zaslouží. Včera jsem ho dočetl a stále nad tím příběhem musím přemýšlet. Jde o to, že jsem měl nějaké očekávání a King mi dal něco úplně jiného. Něco co jsem vůbec nečekal, a nebyl jsem na to připravený. V první řadě napíšu, že je to velmi kvalitně napsaný komiks, který je opravdu dospělý, nečte se snadno a vyžaduje od čtenáře trpělivost a pozornost. Rozhodně to není žádné odpočinkové čtení. King zde využívá všechny možné scénáristické postupy, takže je potřeba se soustředit , aby vám neutekl nějaký detail nebo jste se neztratili v dané myšlence. Není to lehké čtení a King nemá potřebu to čtenáři usnadňovat. Jako detektivka, temný politický thriller to funguje moc dobře. Má to tu správnou atmosféru, napětí, dobré zvraty a další věci. Bohužel i tak se zde našlo něco, co mi nesedlo. Osobně jsem měl trochu problém s tím jak to všechno do sebe zapadlo. Přišlo mi to lehce náhodné, ale na druhou stranu to patřilo k příběhu. Takový absurdní vtip, který by vám řekl Komediant. A jak jsem psal na začátku, stále si lámu hlavu, a přemýšlím, co si mám ve výsledku o komiksu myslet. Jestli to celé mělo hlubší smysl, nebo ta pointa je opravdu taková jaká je. Asi si to jednou budu muset přečíst znovu a teď, když znám konec, tak třeba uvidím i něco jiného, co mi zatím bylo skryto nebo mi to uniká. Tak jako tak, určitě doporučuji, jelikož jde o moc dobrý komiks, který má zajímavý příběh, nádhernou kresbu a pěkné barvy.

Disease
12.06.2023 5 z 5

Parádně odvyprávěný politický thriller. Rozhodně to nejlepší z watchmenovských "levobočků".


Atlantis
17.04.2023 2 z 5

Já jsem Rorschach , ty jsi Rorschach , on, ona, ono je Rorschach. Toliko shrnutí celé knihy. Já asi úplně nemusím Toma Kinga, protože jinak si nedokážu vysvětlit, proč mě Rorschach tak strašně nebavil. Ani jeho Vision mě z papučí nevystřelil, ale tady jsem se vyloženě do čtení nutil a sledoval, kdy už proboha bude konec. Dialogy mi nesedly, často se mi zdály nabubřelé a prázdné. A finále? Vzhledem k celé psycho podstatě tohoto komiksu jsem jej asi čekal, takže neurazilo.

Norri
12.03.2023 4 z 5

Opět musím před Tomem Kingem smeknout. Jeho Rorschach je úplně jiný než jsem čekal, ale o to geniálnější je. Zároveň ale musím říct, že konec jsem mu moc nevěřil. Abych se na tuto knihu připravil, tak jsem si dal v jedné řadě Strážce, Před Strážce i Hodiny posledního soudu. Více méně zbytečně. Důležité je znát pouze původní Strážce. Tom King ale nepoužil postavy ze Strážců. Ostatně děj jeho komiksu se odehrává 35 let po "útoku mimozemské chobotnice". On jenom použil jejich svět a to co v něm Strážci zanechali - traumata a legendy. Veidtova chobotnice a miliony mrtvých a psychicky postižených dali vzniknout mnoha konspiračním teoriím a skupinám. Konspirace jsou tématem, kterému musíme čelit i v reálném světě doslova každý den a proto je velmi zajímavé mít možnost sledovat to chvíli zvenčí, v jiném světě. A je to ještě zajímavější v tom, že ze Strážců víme, že lidstvo skutečně bylo obelháno, jenže konspirační teorie v této knize se rozjíždí úplně jiným směrem a staví tak nové smyšlenky na starých lžích. Když si tu situaci promítneme zpět na náš skutečný svět, tak z toho docela mrazí.

Tom King nás vtáhne do vrcholící prezidentské kampaně, kdy se demokratický prezident snaží o své páté období, a na jeho soupeře, republikánského guvernéra, se někdo neúspěšně pokusí spáchat atentát. Oba útočníci, z nichž jeden je v masce Rorschacha, jsou na místě zlikvidováni. Jde v podstatě o politický thriller. Speciální detektiv, jehož jméno se vůbec nedozvíme, se pouští do vyšetřování paralelně s FBI. Postupně odkrývá pozadí a motivaci obou útočníků, a stejně tak i všechny události a kontakty, které je dostaly až na lávku, kde zemřeli. Je to velmi poctivé a přemýšlivé vyšetřování. Je radost sledovat, jak detektiv hledá stopy a logickou dedukcí se posouvá dál. Stejně tak je zajímavé i to, co postupně odhaluje. Ale jak už to u dobrých příběhů a konspirací bývá, nic není tak, jak se to na první pohled jeví. A jak by řekl Friedrich Nietzsche: Kdo dlouho hledí do propasti, toho propast pohltí.

Tom King ten svět, který po Strážcích zůstal, uchopil velmi šikovně. Jeho Rorschach je dobrý příběh. Má mnoho momentů k zamyšlení. Ale jak už jsem zmínil, ten konec jsem Kingovi moc nevěřil. To ale neznamená, že je to úplně špatný konec. Spíše je to další věc k zamyšlení, jestli je něco takového vůbec možné?
Všiml jsem si, že je v komiksu zcela ignorovaný fakt, že ve Strážcích byla veškerá doprava elektrizovaná. Je škoda, že zde není nějaké vysvětlení, proč se o 35 let později jezdí na první pohled obyčejnými automobily.

Kresba Jorga Fornése je velmi povedená a k příběhu se dokonale hodí. Tvůrci se vykašlali na devíti-panelové rozložení stránek a to jim umožnilo používat úplně jiná kouzla s panely a zvukovými efekty. Po vizuální stránce je tento komiks moc pěkný zážitek.

3DD!3
22.02.2023 5 z 5

Pětatřicet let po svém zmizení, je muž v kostýmu Rorschacha, spolu se svou maskovanou společnicí Laurou Cummingsovou zastřelen při nevydařeném atentátu na prezidentského kandidáta, který slibuje velké změny a lepší ameriku (“MAKE AMERICA GREAT AGAIN!”) než je ta za vlády současného prezidenta Roberta Redforda. Absence tváře komplikuje identifikaci, ale otisky sejmuté z mrtvoly patří Walteru Kovacsovi, tedy skutečnému Rorschachovi, který před mnoha lety zmizel. Na pozadí detektivního vyšetřování se rozprostírá charakterová studie. Ne člověka jako takového jako spíš příběh oné masky - Rorschachova převleku a toho co zastával. Jeho mravních principů a víry, že pravdu je důležité za každou cenu odhalit, zlo za každou cenu zlikvidovat.

puml
05.01.2023 5 z 5

Po druhém čtení dávám plný počet. Je to jak to píše někdo v komentech, lze číst víckrát a vždy to bude trochu jiný komiks. Mě to na první čtení moc nesedlo, přišlo mi to překombinovaný a takový moc politický. Ale na druhý čtení... Paráda, neskutečná a rafinovaná kvalita. Jeden z top komiksů a zatím asi jediný komiks z těch poct Strážcům, který je jak poctou tak svébytným originálem. Doporučuji.

DennisMoore
10.12.2022 5 z 5

Detektivní politický thriller ze světa Strážců? Ó ano, prosím! Edici DC Black Label se zkrátka zase jednou povedlo udeřit hřebík na hlavičku, a tentokrát to bylo obzvlášť potěšení. Tom King nejspíš zúročil leccos ze své kariéry v CIA a napsal Rorschacha tak, že ze čtenáře dělá druhého detektiva a nechává ho pátrat zároveň s hlavním hrdinou, být s ním při výsleších, při hledání stop, zažívat jeho vztek i jeho pochyby. Nikdy před ním nejsme ani o krok napřed a pokud čteme pozorně, nemá až do vypjatého nejednoznačného konce náskok ani on před námi. Vynikající. A pokud máte navíc rádi Franka Millera, připravte se na něco snad až neuvěřitelného.

Ivan Kučera
16.11.2022 4 z 5

Vydarený sequel (nie prequel!) legendárnych Mooreových Watchmenov resp. sequelový spin-offový rip-off, aby som bol presný. Áno, zápletka ohľadom prezidentského atentátu nie je príliš pútavá, svet vysokej americkej politiky je tuzemskému čitateľovi zrejme na míle vzdialený. Ale zas druhou stranou mince je, že Watchmeni boli vždy politicky a spoločensky zafarbení a komiks Rorschach logicky kráča v ich stopách. Scenáristu Toma Kinga mám rád, páči sa mi, akým spôsobom uchopil Batmana (napr. v Já jsem zhouba alebo Batman / Flash: Odznak) a jeho prítomnosť vo Watchmenoch je možno prekvapivá, ale napokon tento bývalý protiteroristický dôstojník CIA (!) obstál. Tempo je príjemne pomalé, nesúc sa v noirovom znamení a v duchu postupného odhaľovania a vyšetrovania. Ak ste čítali Watchmenov, tak vás asi prekvapuje, že existuje sequel s práve Rorschachom, ale ako to s týmto temným hrdinom bolo, si už budete po dočítaní musieť odpovedať sami. Parádna je ako kresba Španiela Jorge Fornésa (Batman 11: Pád a padlí), tak farby legendárneho spolupracovníka Mikea Mignoly, Davea Stewarta (Abe Sapien, Hellboy atď.).

GoodGames
14.11.2022 4 z 5

Zaujímavá detektívka, v ktorej je príbeh poriadne zamotaný a vlastne v celej knihe sa odohráva vyšetrovanie úvodného plánovaného atentátu, ktorý sa podarilo prekaziť a atentátnici Rorschach a maskovaná žena boli zastrelení. Pripravte sa na pomalé rozprávanie, minimum akcie a sústredenie sa na rozhovory. Má to aj vydarenú atmosféru a celý čas sa to pohráva s čitateľom a možno do poslednej chvíle nebudete vedieť, ako to skončí.

trudoš
05.11.2022 5 z 5

Tom King a Jorge Fornés na sebe vzali nelehký úkol – navázat na ikonické dílo a zároveň předat nové generaci vlastní odkaz, který by byl minimálně stejně silný, jako ten Alana Moora. Nezklamali. Znovu tak zavítáme do světa Watchmenů, tentokrát však trochu jiným způsobem, než tomu bylo u Geoffa Johnse v jeho Hodinách posledního soudu. Grafický román Rorschach je prost superhrdinů a výbušné akce, dokonce by se dalo říct, že maskované ochránce zákona staví do úplně nových rolí – rolí šílenců, konspirátorů a fanatiků. Není to však tak, že by autor jen převrátil ustálené motivy a měl vystaráno. Snaží se předat myšlenku stejně temnou, jako důležitou, pravdu hořkou jako náprstek cyankáli. Hodně se v tom odráží politická realita Spojených států a především potřeba za každou cenu najít viníka, na kterého lze hodit zodpovědnost za všechna příkoří, kterých se lidem dostává.
Je to rafinované dílo, scenáristicky i výtvarně, přemýšlivé a nejednoznačné. Po každém dalším čtení přitom jiné než předtím.