Rodinné tajemství

Rodinné tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251869/bmid_rodinne-tajemstvi-sI5-251869.jpg 5 33 8

Jeroen hledá u babičky na půdě odložené věci, které by mohl prodávat na Královský den. Mezi krámy najde babiččina alba s výstřižky z doby války. Dozví se, že za druhé světové války se v jeho rodině staly věci, o kterých se vždycky mlčelo. Když pak jde Jeroen 4. května na tradiční tryznu za válečné oběti, objeví něco překvapivého… Komiksový kreslíř Eric Heuvel se v roce 2001 rozhodl studovat učitelství dějepisu. Školu sice neukončil, ale vytěžil z ní inspiraci ke své další kreslířské práci. Ke komiksu Rodinné tajemství nabízíme českým čtenářům v elektronické verzi zdarma ke stažení pracovní sešit pro střední školy. Středoškolští učitelé v něm najdou vhodný podklad pro soustavné promyšlení komiksových příběhů. Studenti se s jejich pomocí naučí v historickém kontextu chápat, co je to holocaust. Poznají, jak žili civilní obyvatelé ve vyhrocené válečné situaci. Uvidí, že lidé zaujímali různé postoje a vystupovali v odlišných rolích: někdo byl obětí, jiný obětem pomáhal, další se přiklonil k okupantům a jiný zůstával jakoby nezúčastněným divákem. Studenti se budou pomocí úkolů v pracovních sešitech snažit pochopit motivace pro tyto postoje, seznámí se s dilematy, která museli lidé za války řešit. Budou vedeni k tomu, aby pochopili, co je to diskriminace, genocida či jak lidské rozhodování ovlivňují předsudky. Naučí se vnímat rozdíl mezi totalitním (nacistickým) a demokratickým společenským zřízením. Při převodu pracovních sešitů do češtiny byla zohledněna česká historie.... celý text

Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Triáda
Originální název:

De Ontdekking


více info...

Přidat komentář

simca9342
31.01.2023 5 z 5

Přečtená na jeden zátah v knihovně. Nepustila mě :) Už obálka mě přitáhla a co teprve děj...
Jeroen by chtěl prodávat nějaké věci na pravidelně pořádaném Královském dnu.
Rozhodně se si pár věcí vzít a už sedí zavalený věcmi z krabic na půdě.
Upoutá ho hromada výstřižků s německými názvy a tématem válečné doby r. 1936, proč je tady babička schovává?
Nejdříve mu na to odmítala odpovědět, ale později pochopil proč...
Helenka a Ester, dívka z bohaté židovské rodiny a hlavně její spolužačka. Teď už jak se asi zdá bývalá, ta, co někde v Polsku zemřela. Důvod? Viní z toho dodnes někoho z rodiny , ale právě výročí oběti válečných hrůz začátkem května rozhodne o opaku. Nebo ne ? :)
Doporučuji všem, příběh je psaný formou komiksů, vyprávění babičky toho, co se za války dělo.

Aaloha
07.11.2021 5 z 5

Tak tento komiks se hodně povedl. Z pohledu rodiče doporučuji. Dcera se také nemohla od knížky odtrhnout. Dobré pro srovnání jak válka probíhala u nás a jak v Holandsku.


rarášek
19.01.2018 5 z 5

Velmi dobrý komiks se zajímavými informacemi. Výborně to kombinuje historii se zábavou. Nemohla jsem se od toho odtrhnout. :)

J_D
17.01.2018 5 z 5

Moc hezky napsané, syna jsem od toho nemohl odtrhnout ani na jídlo. Škoda jen, že to je hodně stručné, takže to je za chvíli přečtené. Líbí se mi, že se tam nastínilo i to, že ne všichni po válce měli důvod slavit, jak se pomstychtiví lidé chovali a že se nechovali spravedlivě, ale toho se kniha dotkla jen okrajově.

zuzi1162
03.11.2017 5 z 5

Cetla jsem to na jeden zatah. Je to napsano poutave. Priznam se, ze nemam moc rada kousky ve stylu "historii podavaou zabavne", ale myslim, ze tady se to povedlo hezky.

milan.krimsky
11.06.2017 5 z 5

Pěkná kniha o Nizozemsku za druhé světové války, židech, koncentr. tánorech

martinstefko
03.11.2015 4 z 5

Zábava se zde spojuje se vzděláváním, což je jedna z forem, které komiksu velmi sluší. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/944-rodinne-tajemstvi-85.html

Nielada
28.09.2015 5 z 5

Skvělý komiks, který seznámí děti s válečnou historií jedné nizozemské rodiny. Pro Čechy určitě zajímavý pohled a srvnání s událostmi ve vlastní zemi. Kromě tématu přátelství dvou děvčat, z nichž jedna má za otce kolaboranta s nacisty a druhá je Židovka, se komiksový příběh zaobírá stručným přehledem událostí druhé světové války. Je to silný příběh a výborné zpracování, idelání pro děti nad 10 let. A vyplatí se přečíst do konce - pointa je skvělá.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945)

Autorovy další knížky

Eric Heuvel
nizozemská, 1960
2015  90%Rodinné tajemství
2015  97%Hledání

Kniha Rodinné tajemství je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x
dalších seznamech5x