Rodina a jiné katastrofy

Rodina a jiné katastrofy https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402963/bmid_rodina-a-jine-katastrofy-mK3-402963.jpg 3 30 12

Emily ví, že je neurotická. Ale není to žádná katastrofa, se svými slabostmi už umí docela dobře pracovat. Má je pod kontrolou. Víceméně. Když musí letět letadlem, nosí kompresní punčochy (přece aby nedostala trombózu, to je jasné). Když se jí zdá, že ji lidé považují za starší, než ve skutečnosti je, začne chodit častěji cvičit a omezí lepek. Naštěstí má vedle sebe stabilního a spolehlivého Davida, který se už brzy stane jejím manželem – tedy za předpokladu, že přežijí svatbu, na niž se chystá dorazit celá Emilyina dysfunkční rodina. Na svatbu se těší především její matka, terapeutka Marla, která své děti diagnostikovala od útlého mládí, a nyní má pocit, že svatba je dokonalá příležitost absolvovat pár rodinných terapeutických sezení. Emily je z tohoto plánu nadšená mnohem méně, stejně jako její sourozenci. Starší sestra Lauren je navíc feministka a svatby příliš neuznává, definují totiž příliš dogmaticky genderové role. Emilyin bratr Jason je zase čerstvě rozvedený a snad až příliš horlivě se znovu vrhl do života „singles“. Korunu tomu všemu nasazuje i Davidův bratr, který má zase velmi podivnou zálibu zúčastňovat se vesnických slavností. A protože všichni příbuzní bydlí tisíce kilometrů daleko, rozumí se samo sebou, že nepřijedou pouze na svatbu samotnou, ale stráví s Emily a jejím nastávajícím již celý týden před svatbou. Když tento hororový týden nastane, každý den se děje nějaká menší či větší katastrofa. Konec konců pouta, která svazují rodinu dohromady, se sice mohou ohnout, ale zlomit se jen tak lehce nedají. Vtipný a osvěžující příběh o rodinných poutech a pohromách, ke kterým dojde, když se jedné chaotičce vymkne její chaos z rukou.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Family and Other Catastrophes , 2018


více info...

Přidat komentář

sorcxistino
12.06.2022

Podle názvu jsem čekala lehkou vtipnou četbu o nějaké "bláznivé" rodině. To se ale nestalo, kniha je naprosto o ničem, vtipná není ani trochu. Vydržela jsem 128 stran, ale říkám si, že to bylo zbytečně moc.

Dámaskloboukem
04.01.2022

Milý Ježíšku, tak ses netrefil.
Je mi to líto.
Mohu to sem klidně napsat, protože vím, že na Databázi nechodíš. Kdyby jsi sem občas kouknul, třeba by Tě odradilo nízké hodnocení knihy.
Nelíbí se mi hlavní hrdinka.
Neurotiků máme v práci tolik, že si o nich nepotřebuji číst ještě před spaním.
Já vím, že úzkostná neurotička může působit obzvlášť křehce, lehce zranitelně a tím extrémně žensky … a tak někteří muži rádi nabízejí svá ochranná křídla.
Ale to není muj případ. Bohudíky nebo bohužel??


Pavlina50
22.12.2021 3 z 5

Taková průměrná kniha, ideální odpočinková, nekomplikovaná četba založená na praštěné a nefunkční rodině. Celý děj se točí kolem příprav na svatbu neurotické Emily, jejíž nevyrovnaná povaha byla zřejmě formována výchovou svérázné matky – psycholožky, která díky profesní deformaci všechny své děti neustále analyzuje a společnými sezeními se snaží utužovat rodinné vztahy. Jak tyto snahy končí, se dá samozřejmě slušně odhadnout. Kniha nemá téměř žádný děj, zápletky jsou založené především na líčení charakterů svérázných a originálních charakterů postav. U knihy jsem se sice neválela smíchy, ale účel, kvůli kterému se si ji vybrala, což byl odpočinek od drsných thrillerů, splnila. Ovšem jsem přesvědčená, že za pár dní na ni úplně zapomenu.

Littlemonday
16.05.2021 3 z 5

Kniha je nenarocna, vtipna a oddechova. Pasuje mi do vyzvy a diky tomu jsem se k ni dostala. Od mych psycho hororovych zazitku to byl paradni odpocinek.

alzbeta4340
07.11.2020 2 z 5

Emily se má vdávat a celá rodina se sejde u jejích rodičů týden před svatbou, aby se příbuzní navzájem užili. Kniha je pojatá jako vztahová společenská komedie, tudíž jsem čekala, že mi bude tématicky vyhovovat. Bohužel ani jedna postava nebyla sympatická a co nejspíš mělo být vtipné, mi připadalo únavné. Možná to byl umělecký záměr, který se mi nepovedlo dostatečně ocenit.

Ivuska.09
22.01.2020 3 z 5

Po přečtení komentářů k této knize jsem k ní přistupovala celkem skepticky. Ale bylo to zbytečné. První kapitoly jsou sice trochu jednodušší a spíše humoristicky laděné, ale následně se autorka nebojí ani témat jako sexismus nebo rovnoprávnost mužů a žen, což bych v tomto románu vůbec nečekala. "Přesah" vidím i v rodinných vztazích a pestrosti charakterů postav. Já tedy radím vydržet, dostala jsem více, než jsem očekávala.

Znedla
19.09.2019 1 z 5

Bohužel pro mě nejhorší kniha kterou jsem letos přečetla. Hlavní hrdinka je hypochondr, který řeší pro mě naprosto nesmyslné věci. Když jsem došla do pasáže, kde se umělé přerušení těhotenství přirovnává k přerušované souloži, tak jsem měla sto chutí knihu odložit. Ale jsem zvědavá ženská, takže jsem nakonec dočetla...

terijans
29.08.2019 3 z 5

Nenáročná kniha, místy vtipná, až absurdní. Občas se četla hůře a čtení mě nebavilo. Rozhodovala jsem se mezi 2 a 3 hvězdama.

Lukana82
02.08.2019

Odkládám po 70 stranách. Vůbec mě to nebaví.

evasamankova
14.04.2019 3 z 5

Oddechový a nenáročný román s mnoha drobnými vadami na kráse, které tlumí charakterově rozmanité a přesvědčivě potrhlé postavy. A trocha toho humoru.
V porovnání s rozvláčností úvodu lehce mrzí zcela opačné pojetí závěru příběhu.

jahlina
10.02.2019 4 z 5

Odpočinkové čtení, bez složitého děje. Zajímavě jsou vykreslené postavy, které jsou hodně specifické. Čtení jsem si příjemně užila.

Verousek
06.02.2019 4 z 5

O knize Alexandry Borowitzové se v různých peritextech a epitextech píše, že je to kniha „nesmírně zábavná, místy hodně vtipná, či k popukání a roztomile surová“. Podle těchto označení jsem čekala zábavný a milý obsah, ale po dočtení knihy bych ho tak neklasifikovala. Kniha mi z nějakého důvodu připomínala standartní americký film předvídatelný svým průběhem i činností postav. Od relativně pevného nástupu, kde jsou si postavy jisty samy sebou a neochvějně trvají na svém názoru, se jejich stanoviska postupně rozmělňují a vlivem jejich proměny vše směřuje k závěrečnému šťastnému konci, který čtenáři může dát naději, že i když jde vše z kopce, stejně se jednou svět k dobému obrátí. Z tohoto důvodu mě kniha zase až tolik neoslnila a doporučila bych ji těm čtenářům, kteří mají rádi klasické romány (či novely), které jsou touto hierarchií známy nebo chtějí vyloženě oddechovou četbu. Právě z popudu typu oddechové četby ale nemůžu popřít, že by se kniha dobře nečetla.
Relativně sympatická mi byla hlavní postava Emily a její sestra Lauren, které mi zpříjemňovaly návraty ke knize svým praštěným chováním. Jako u jiných knih i zde jsem měla naopak pár postav neoblíbených, což mě nakonec dovedlo k přemýšlení o postavách v díle obecně. Alexandra Borowitzová zde totiž vykreslila širokou škálu charakterů postav. Od milých a nenápadných, po ujeté frajírky až k hypochondrické Emily. Právě tato různorodost postav, které se setkávají na společné události a jejich životy se tak propojují, je na knize nejzajímavější. Ne relativně fádní obsah, či „svatební katastrofy“, ale právě kolorit postav, které jsou čtenáři blízké i vzdálené, kolorit postav vykreslených opravdu dobře pro mě činí tuto knihu zajímavou.

Štítky knihy

humor pro ženy rodinné vztahy

Autorovy knížky

2019  61%Rodina a jiné katastrofy

Kniha Rodina a jiné katastrofy je v

Právě čtených2x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených2x
Knihotéce51x
Chystám se číst38x
Chci si koupit8x