Rituál

Rituál https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403591/bmid_ritual-6J1-403591.jpg 3 36 14

Rituál série

1. díl >

Rituál — tajemný obřad, během něhož se ze dne na den stanete dospělými. Po Soudcově rozhodnutí už nic nebude stejné jako dřív. Ve světě, kde je magie každodenní součástí života, lesy ukrývají dávná tajemství a vlastní vůli můžou mít i kameny, brzy oslaví Edra a její kamarádky šestnácté narozeniny. Více než závěrečné zkoušky ve škole je však trápí Rituál a otázka, kým se v životě stanou. Něco tady totiž nehraje. O tom, jak vlastně Rituál probíhá a nakolik o něm můžou rozhodovat ony samy, nechce nikdo mluvit. A jelikož dívky nehodlají jen čekat se založenýma rukama, vydávají se pátrat na vlastní pěst. Cesta je dovede až k základním otázkám dotýkajícím se jejich životů a postaví je tváří v tvář hrozbě nepřátelských sil, které se do jejich světa snaží proniknout.... celý text

Přidat komentář

Inugoya
19.03.2024 4 z 5

A mě to bavilo!

Asi proto, že už jsem unavená všemi těmi americkými autorkami, které z YA a fantasy dělají násilnické psychopatické p*rno (a nazývají to akcí) mezi dokonalými hrdiny (fyzicky, duševně jsou většinou nějak vyšinutí).

To tady nenajdete. Zato tu najdete noblesu, která frčela mezi fantasy komunitou za mých vysokoškolských studií a nádech toho, co připomíná Harryho Pottera nebo Rafaelovu školu.

Takže pro mě příjemná změna.

Je pravda, že jsem místy chování a motivy hrdinek nechápala, stejně jako jsem nechápala, proč tam vůbec jsou některé postavy (třeba ta čarodějnice). Ale možná se to dozvím v dalším díle.

Koncept je každopádně nadmíru zajímavý, a každý, kdo už má za sebou maturitu, se v ledasčem dokáže najít.

Za mně hezký a mainstreamu se vymykající počin, takže pokud zrovna nehledáte Tolkienovský epos, je to laskavá oddechovka.

vrana55
16.01.2021 3 z 5

(SPOILER) 400 stran je pro tuto knihu zbytečný,cokoliv zajmávého,nebo užitečného by se vešlo zhruba na 30 stran, je to škoda potenciál tam je,jen je bohužel nevyužitý.
SPOILER:ten konec a ,,vyjasnění" se soudcem rituálem a proměnou mi přišel chabý a odfláknutý,rozhodně by z toho šlo vytřískat mnohem víc...


Roscata
11.09.2020 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale skoro až do konce mě kniha nudila. I přes celkem zajímavé postavy a hlavní zápletku, příjemně tajemnou atmosféru a dobrý styl psaní, mi přišlo že se spousta věcí pořád opakuje dokola a že se děj skoro neposouvá. Trošku se to zlepšilo až v části s rituálem, ale to už je skoro konec knihy.
Mladší čtenáře by to asi bavilo víc, já už jsem na to asi už moc stará. Každopádně případné pokračování si přečtu. Už jen proto, abych zjistila jak budou některé dějové linky pokračovat.

IG: zrzi_cte

MimaJ
01.07.2020 2 z 5

Kniha nám ponúka nahliadnutie do magického sveta, kde každá osoba vo veku 16 rokov podstúpi Rituál, počas ktorého dospeje, zmení sa fyzicky a tzv. Sudca určí jej miesto v spoločnosti. O tom, ako samotná premena prebieha, sa v spoločnosti nehovorí, čo sa ale nepáči trom kamarátkam Edre, Ingerde a Malene, dievčatám, ktorých sa to bytostne dotýka, kedže sa Rituálu tento rok majú samé zúčastniť. Hrdinky by sa rady samé rozhodli, akým smerom sa bude ich život uberať, preto sa vydajú na cestu pátrania o tomto procese.

A teraz k mojim pocitom z diela.
Kniha, ktorú som po značnej chvíli otvárala iba z dôvodu, že ju mám rozčítanú, no bohužiaľ som nebola poháňaná túžbou zistiť, ako bude dej napredovať. Ale chcela som tomu dať šancu.

Trošku mi vadilo, že som nevedela zaradiť, v akom období sa dej odohráva, ale v zásade to nebolo nič odradzujuce. Čo ma trochu štvalo, bola forma rozprávania deja. Príbeh striedavo rozprávali Ingerda, Edra a Malena, (to mám v knihach veľmi rada, rôzne uhly pohľadov a pod.), no tu ma niečo na spôsobe rozprávania rušilo a prišlo mi to chaotické. Mala som trochu pocit, že postavy nemajú špecifické vyjadrovancie vlastnosti a keby autor vždy na začiatku neupozornil menom, ktoré dievča rozpráva, asi by som si myslela, že príbeh je prerozprávany jednou postavou. Samozrejme neboli úplne rovnaké, ale chybala mi markantna odlišnosť.
Ďalej musím povedať, že fantasy svet ma vôbec nepohltil spôsobom, že by som ho nechcela opustiť a knihu dočítať, čo je pre mňa v tomto žánri veľmi dôležité.

Za polovicou knihy som bola mierne znudená, gradácia deja bola na mňa pomalá. Taktiež ma sklamala dejová linka Maleny a Ingerdy, nadobudla som dojem, že sú to postavy podstatné pre príbeh, no pripadalo mi, že autori ich vývoj ku koncu akosi odbúchali, proste ich už v príbehu nijak nepotrebovali, tak ich veľmi nekreatívne odstrihli. Optimisticky a naivne som dúfala, že aspoň na konci knihy príde žiadaný wau efekt, no čím bližšie koncu som bola, tým viac ma opúšťala viera v zvrat udalosti. Posledné kapitoly som čítala už len zo zotrvačnosti a nechala voľný priebeh sklamaniu.
Aby som nebola zlá, k hodnoteniu 3 hviezdičiek určite dopomohla krásna obalka. Suma sumárum, dielo ma nijak nenadchlo.

kaffa
05.03.2020 1 z 5

achjo, nuda a šeď.... nalákalo mě to krásné zpracování.... chtěla sem knihu odložit, nakonec sem ji dočetla stylem "čti přímou řeč" a sem tam děj mezi řádky....
asi nejvíc mě naštvalo - SPOILER -, že kniha celou dobu hraje na to, jak se soudce ten zlý a pak z toho vyplynulo co? že jen trochu tak nějak patlá ty své dobré úmysly a prostě zaslepeně jedná podle toho, co si myslí, že je správné....
celý děj, zápletka, postavy mi přišly nevyužité, míň jak polovičaté.... nemůžu se zbavit dojmu, že teď jsou vlastně všichni ti zlí, co se soudci postavili, včetně edřiné babičky a matky.... přitom při četbě bylo cítit, že takovéhle manipulace se vzpomínkami, osobnostmi a dějinami nejsou správné....
a ta upovídanost popisovacích a přemýšlejících pasáží byla nadmíru unavující, spoustu písmen, kdy se nic nedělo....

janak89
26.02.2020 2 z 5

Víc než zde vzpomínaného Harryho Pottera mi Rituál připomíná Dárce Lois Lowryové - máme tu dospívající, kteří během rituálu zjišťují, co je jejich osudem, funguje tu určitý systém manipulace s individuální i kolektivní pamětí... Oproti Dárci mi ale Rituál připadal chudší, jeho fikční svět méně propracovaný a vyprávění podstatně řidší. Text obsahuje řadu drobných chytrých nápadů a aluzí, které mě přiměly během četby k pousmání, ale jako celek pro mě není kompaktní.

Elfík
21.01.2020 3 z 5

Taaaak... nejdřív jsem tu prolétla už napsané komentáře, abych si to nějak víc srovnala v hlavě. Já mám fantasy hodně ráda a tahle fantasy se mi po hodně dlouhé době dostala pod nos - nejdřív jsem, přiznávám, trochu opovrhla něčím, co je určeno o pár let mladším než jsem já, ale pak jsem se začetla a děj mne tak vtáhl, že jsem se pak už jen těšila, až budu moct oči zase přilepit k textu. (Děkuji autorům, kteří mne knihou po těžkém životním období zase vrátili do fantasie a chuti tvořit a těšit se! :))

+
Čtivé, vtahující, načrtnutá tajemství a tajemno...
Co se týče inspirace Bradavicemi - mne přišlo zajímavé to semknutí kouzelnického světa s téměř Orwellovou utopií.
Některé zápletky v knize byly velice napínavě načrtnuté, vytvořily tajemství, které mne nutilo po jeho rozuzlení přímo dychtit, ale je škoda, že potom mi přišly ne úplně dotažené do konce - předpokládám, že si autoři v tomhle díle dost připravovali půdu pro pokračování. To by možná chtělo do příště vypilovat - rozhodně by se ty věci neměly hned vysvětlovat, je super držet čtenáře v napětí, jen by chtěly nějak víc rozpracovat, přidávat polínka do ohně, aby nezhasnul... Může se pak právě stát, že čtenáře třeba promyšlené a "na-konci-wow" tajemství pustí, a to by byla opravdu škoda...

-
Souhlasím s některými komentáři, že postavy mohly být promyšlenější, děj a okolí více vykreslen a taky ve druhé polovině děj se trošku zadrhl, postavy se začaly vyvíjet možná trochu divně...
S těmi postavami souvisí, že děj tak podivně skákal od jedné dívky ke druhé, jakoby si nemohl vybrat, která je tedy ta "hlavní postava" a na kterou se zaměřit (s kterou se má tedy čtenář ztotožnit?) - pokaždé jakoby tou ústřední postavou byla některá jiná z dívek a ta další byla v tu chvíli "ta záporná" - a já tak měla problém se s jednou nějak víc sžít nebo jednu považovat za sympatičtější než druhou. Na druhou stranu jsem potom alespoň mohla zůstat v pozici pozorovatele příběhu a byla jsem zvědavá, jak se tedy dívky charakterově vybarví - a nejspíš se budou ještě vybarvovat v pokračování...
Ještě tedy by dívky mohly nějak víc pospolitě procházet příběhem - zkrátka, vypadaly nejdřív jako tři hlavní hrdinky a nakonec je to jedna a ještě spíš její kamarád? To mne tam chvílemi vadilo, působilo to neujasněně, kdo nás tedy příběhem provází...

Celkově:
Příběh není uzavřen a zápletku, kterou jeho konec otevírá se chci prostě dozvědět! Protože, za tím vším dobrodružstvíčkem třech mladých holek a ještě pár dalších postav se skrývá něco ohromně tajemného a napínavého a velkého a já se na to strašně těším! Já autorům moc fandím, protože je fakt těžký dotáhnout takhle rozsáhlý příběh do konce a navíc, text je hladký, čtivý, plynulý, myslím, že nedostatky dotáhnou hravě a bude z toho další dobrá fantasy sága! :)

Těžko se mi hodnotí něco, nad čím někdo strávil tolik hodin svého života a já sama si tu práci nedovedu představit... A taky by ode mne bylo víc fér, kdybych si knihu přečetla znova, než napíšu recenzi, protože mi teď třeba spoustu detailů uniklo a nemohu ji naprosto s čistým svědomím zhodnotit - mé hodnocení budiž tedy spíš dojmem, který ve mne po prvním přečtení zanechala.
(Dám 3 hvězdičky, protože si potřebuji nechat nějaké v záloze pro růst příběhu, ve který pevně věřím, protože má opravdu dobře našlápnuto!)

I když jsem tu vytkla některé věci, což míním jen a jen v dobrém, celkově je ta knížka super a klobouk dolů, Lenko a Marku, jen tak dál! :))

evey987
26.11.2019 4 z 5

Čtivě napsané YA fantasy o tom, jak by to asi vypadalo, kdyby Bradavice nestály u nejmenovaného skotského lochu, ale vznikly v totalitním státě, který tak trochu uvízl v čase a kde praktická magie, která je tu běžně používaná, nahradila technologický pokrok. Ano, inspirace Harrym Potterem je tu patrná, a v ledasčem.
Příběh je napínavý, postavy a jejich smýšlení sympatické a autoři se po většinu času úspěšně vyvarovávají žánrovým klišé. Jednu hvězdičku sundávám snad jen proto, že v případě fantasy mám ráda, když se o onom neznámém světě, o kterém čtu, dočtu co nejvíc a když mi při čtení živě vyvstává před očima. Vypravěč(i) ale na tento aspekt svého fantasy trochu rezignují a o jejich smyšleném světě se tolik nedozvíme. Škoda. Tak třeba v dalších dílech :)

firebringer
24.11.2019 5 z 5

Skvělá kniha, která mě bavila od první do poslední stránky. Není to stereotypní fantasy, kde mezi sebou válčí celé říše, neporazitelní hrdinové likvidují jednu nestvůru za druhou a celé to skončí monumentální bitvou. Takových knih už tu bylo dost. Tohle je psychologický příběh o hledání pravdy, v němž je tak akorát tajemna a magie na to, aby to ještě byla fantasy, ale zároveň je svět příběhu natolik uvěřitelný, že se čtenář může s postavami ztotožnit (a my starší nostalgicky zavzpomínat na středoškolská léta). Postavy jsou uvěřitelné a mají psychologickou hloubku, žádní nablýskaní superhrdinové ani jednoznační padouši. Vyprávění je svěží, dobře plyne a nechybí v něm decentní humor. Dávám plný počet hvězdiček a napjatě očekávám další díl!

Marushka27
04.11.2019 2 z 5

Je vidět, že to je prvotina, i když na autorech je vidět, že styl psaní pro ně není problém. Přesto to postrádá trochu lepší práci s dějem i psychologií postav. Přiznám se, že možná mi někde unikala ta nadsázka, ale bylo plno věcí, které se mi tu nelíbily nebo chyběly. V první řadě to byl alespoň trochu propracovaný svět. V druhé řadě nějaké logické posuny v příběhu a postavách - proč se co děje a proč to tak je. Námět byl zajímavý v anotaci, ale ve výsledku mi přišel dost chudý a nevyužitý. Chvílemi mi to prostě připadalo jako krásná osnova s poznámkami. Určitě si to najde své čtenáře, ale já to nebudu.

Alex.Barunka
14.10.2019 1 z 5

Co pro mě v této knize absolutně chybělo byla veškerá infrastruktura, která má sílu čtenáře nalákat zpět. V jakém světě jsme se to octli? V jakém období a hlavně za jakým účelem? Když pominu účel, tak vše ostatní chybělo. Doslova a naprosto. Středobodem celého příběhu se stává samotný Rituál, kterým prochází starší děti, a který je tak trochu tajemstvím. Nicméně ani zápletka nebyla takovým tahounem, jakým být mohla. Příběh brázdila nezajímavost, nuda a předvídatelnost. Sem tam se sice nějaké to překvapení objevilo, ale to jen zřídka. První půlka knihy je rozhodně zajímavější, některé momenty jsou zbytečně vycpávkové a s půlkou druhou kniha ztrácí tempo.

Příběh sledujeme očima hlavně třech dívek, které se na Rituál chystají. Ani ty se nijakým způsobem nevymykají průměru.

Co se ovšem povedlo bylo navození tajemna a částečného středověku. Styl psaní je také velice sympatický. Ale toho ostatního je zkrátka škoda. Ten námět je výborný, ale potřebuje daleko více péče, daleko více zázemí. Je to velká škoda.

celyl
17.09.2019 3 z 5

Takže... je vidět, že je to autorská prvotina. První polovina se mi líbila, musím říct že bych to dokonce hodnotil jako nadrůměr, což mě velmi překvapilo. Naneštěští ve druhé polovině přišly bezvýznamné zbytečné kapitoly jako třeba ples. Kniha ztrácela tempo a vytratilo se napětí. Velká škoda! Pokud by to mysteriózno ze začátku vydrželo až do konce a vyřadily se zbytečné kapitoly rušící běh děje, byla kniha super.

kolacky
14.09.2019 5 z 5

Tak jsme si zase naběhli... Jestli tohle nebude mít aspoň jedno pokračování, tak sním svůj klobouk. No, ten nemám, tak třeba koláček. Chci vědět, s čím Soudce zápasí! Chci vědět, jak to bylo dál s Edrou, její babičkou a kamarádkami a taky s Erivojem, to bylo hodně useknuté... Prostě, Šíkovi, prosím si další díl. Určitě nejsem sama :-).

Alphwen
01.09.2019 5 z 5

Tři kamarádky, zvědavost a tajuplný rituál. Čistokrevná fantasy s poselstvím a znepokojivými otázkami. A to úplně nejlepší – inteligentní humor a žánrová klišé převrácená naruby.

Autoři knihy

Lenka Šíková
česká, 1988
Jan Marek Šík
česká, 1988

Kniha Rituál je v

Právě čtených1x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce47x
Chystám se číst37x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x