Královská spravedlnost

Královská spravedlnost https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499033/bmid_kralovska-spravedlnost-5hB-499033.jpeg 4 26 11

Říše vlka série

1. díl

Temná fantasy plná tajemství a detektivního pátrání. V císařství to vře, všude bují nepokoje, kacíři a mocní patriciové vzdorují moci císařského trůnu. Chaosu stojí v cestě pouze řád justiciárů. Sir Konrad Vonvalt je nejobávanějším justiciárem, který prosazuje zákon pomocí své bystré mysli, tajemných sil i šermířské obratnosti. Po boku mu stojí jeho nadaná osiřelá chráněnka Helena Sedanka. Během vyšetřování vraždy jedné provinční šlechtičny však odhalí spiknutí sahající až na sám vrchol císařské společnosti. Sázky se zvyšují a jsou stále osobnější a Vonvalt s Helenou se musejí rozhodnout: přestanou prosazovat zákony, na které přísahali, aby ochránili říši?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Justice of Kings , 2022


více info...

Přidat komentář

cathyblack
01.04.2024 3 z 5

Oceňuji celou linku vyšetřování Sira Konráda Vonvalta. Nicméně Helenku beru jako velké mínus celé knihy. Hrdinka, která mi vůbec nepadla do noty a navíc mám výhrady i k jejímu logickému uvažování.

Škoda, že Vonvaltovi nedal autor více prostoru.

akinomV
05.01.2024 3 z 5

Příběh se mi líbil, ale předpokládám, že pokračování bude ještě lepší. Zpočátku to bylo takové pomalé až zdlouhavé, ale konec knihy už byl slušně našlápnutý. Líbí se mi vypravěčka Helena a jsem zvědavá, jak bude pokračovat její putování s jejími společníky.


knihomolkajanca
10.09.2023 4 z 5

Královská spravedlnost je jedním z největších letošních překvapení. I když se zprvu tváří nenápadně, projde obrovskou proměnou až k velkolepému konci a nabídne čtenáři opravdu to nejlepší z fantasy a detektivky. Propracovaný svět, zajímavé charaktery postav a detektivní linku, u níž jen velmi těžce odhadnete, kudy se bude ubírat.

Konrad Vonvalt je obávaným justiciárem, císařovou prodlouženou rukou spravednosti. Společně se svou pomocnicí a písařkou Helenou, jíž si vzal pod svá ochranná křídla, putuje říší křížem krážem. Jejich povinnosti je zavedou i do daleké provincie, přímo k vraždě jedné z místních šlechtičen. Ač se zprvu zdá, že případ nebude ničím výjimečný, postupně se vynořují propletená vlákna spiknutí, která sahají až do nejvyšších vrstev společnosti. V sázce jsou najednou nejen jejich vlastní životy, ale i víra v říši a zákony, které přísahali chránit.

Vypravěčem je Helena, v níž se perou myšlenky dospívající ženy a smysl pro zodpovědnost. Přestože jí odvaha nechybí, má své vlastní strachy, touhy, plány i chyby. O to realističtěji však působí a dokáže si získat srdce čtenáře. Celkově to však autor s postavami umí - vytvořil nemalé množství morálně šedých charakterů, jenž dělají dobrá i špatná rozhodnutí a postupně se vyvíjí.

Největší pochvalu si ale zaslouží detektivní linka, která všemu dodala punc neotřelosti. Swan si vše promyslel do detailů, pořádně to zamotal a pak to pro jistotu zopakoval ještě třikrát, abyste náhodou nic neodhalili. Události gradují, přibývá akce a když k tomu připočtete i neobvyklou magii, funguje to až překvapivě dobře.

Mohla bych sice mluvit o pár momentech, kdy Královská spravedlnost ztratila dech, já si ale vyberu raději velkolepý závěr, kde jsem ztratila dech zase já. Milujete-li akci, boj, řež, i to, když se autor s ničím nepáře - najdete tu vše. Dodat tak mohu jen to, že jsem dočítala nevěřící, nadšená a také neuvěřitelně zvědavá na pokračování.

Hodnocení: 85%

Za knihu k recenzi v rámci spolupráce moc děkuji Knihy Dobrovský.

janca6129
02.09.2023 4 z 5

Královská spravedlnost není dokonalá. Možná ani není dokonale promyšlená. Ale je to zatraceně čtivé a člověka to vtáhne, ani neví jak. Nudnější pasáže? Jo. Zdlouhavé pátrání po pachateli? Možná. I navzdory tomu se ale jedná o neotřelý počin na hranicích několika žánrů, na jehož pokračování se třesu jako osika.

Kyri
06.08.2023 3 z 5

Celkově se mi kniha poměrně líbila. Je to čtivý fantasy detektivní příběh. Jen mi přišlo zbytečné si vymýšlet nový svět a pak tam kopírovat prvky současného (opakované vysvětlování pojištění mi přišlo opravdu mimo). Politické souvislosti otravovaly, zřejmě si autor zakládá na nějakou ságu.

Frizer
18.07.2023 4 z 5

Jako autorova prvotina se mi to líbilo. Jsou tam neotřelé nápady a jde o lehce čitelnou "fantasy detektivku". Svět není ještě tolik prokreslený, vzhledem k tomu že děj sledujeme většinu času v jednom městě, ale myslím že v dalších dílech se dočkáme větší porce. Příběh sledujeme zrakem Heleny Sedanky, učednice "potulného soudce", která mi byla jakožto postava dosti sympatická. Dospělá, temnější a moderní fantasy kniha. Co víc si v záplavě YA balastu přát.

M.C.SMITH
28.06.2023 4 z 5

Tato kniha nebyla vůbec špatná, četla se dobře a i přes nudnější pasáže mne bavila.
Fantasy detektivka, která má zajímavý námět.
Hlavní hrdinka Helena mne bavila.
Jistě, mělo to své mouchy, ale šanci si zaslouží.

čef
21.06.2023 4 z 5

Fantasy už moc nečtu, vadí mi ta kouzla, což je ovšem podstatná část těchto děl včetně tohoto románu. Také se zde hojně cestuje, takže se zde vyskytují dlouhé pasáže šli a šli. Naštěstí jsou zde také boje mezi církví a moci světskou. Tato kniha tedy respektuje všechny zásady tohoto žánru měrou vrchovatou. Také se zde připravuje půda pro další díly. Pro čtenáře fantasy tedy výborné čtení, pro mne nuda.

luculi
14.05.2023 3 z 5

Jakmile jsem si přečetla fantasy detektivka, chtěla jsem to zkusit. Taková netypická kombinace žánrů zněla dost zajímavě a já byla zvědavá...

Vypravěčem je devatenáctiletá Helena, která pracuje jako písařka. Velkou část knihy jsem nechápala, proč se celý příběh odehrává zrovna z jejího pohledu. Je to v podstatě její vyprávění ze starších let, zapisované asi jako deník, vzpomínky, vrací se zpět do minulosti a občas promlouvá přímo k čtenáři. Podle mě není zrovna ideální průvodce, protože je mladá, nezkušená, docela slabá, nerozhodná a hlavně hodně ubrečená a uslzená, což mě často štvalo.

Helena doprovází justiciára Vonvalta, něco jako soudce a šerif v jednom a jeho pomocníka Bressingera. Ti dva by byli rozhodně lepšími ústředními postavami než ona. Všichni jsou roky na cestách a vykonávají spravedlnost po celém císařství. Jedna z cest je však zavede do města, kde se děje něco nekalého. To však postupně odkrývají až při vyšetřování vraždy... Samotné pátrání je docela zdlouhavé, zmatené a neucelené, ale to jen proto, aby se všechno spojilo při soudním přelíčení, kde to v souhrnu dá konečně význam. Jenže věci nejsou jen o tomto případu, vše se zvrtne a opět přichází odstavce plné polovičatých věcí.

Jako fantasy detektivka to nebylo špatné. Z počátku je kniha dost kostrbatá, takže trvá se do ní začíst. Detektivní linka byla o něco lepší, i když řádné vyšetřování bych si představovala trošku lépe rozvinuté a probírané, s více logickými a chytrými tahy hlavních hrdinů. Postavy jsou dost neosobní a sympatie k nim taky zrovna mít nebudete. Autor není schopný je ani představit v dostatečném světle, abyste si udělali obsáhlejší obrázek o charakteru, vzhledu, věku atd. Těch informací bylo zoufale málo. A já obvykle potřebuji hlavní postavy poznat co nejvíce. Většina zmíněných mi většinou lezla na nervy svojí umanutostí, umíněností, dokonce i hloupostí. Celá kniha, hrdinové i další věci mi přišly holé, suchoprázdné a nedokončené. Při popisech se skákalo sem a tam, jen velice povrchově a tak celkový obraz působil spíše jako kostra příběhu než jeho plné vyznění. Kniha by potřebovala ještě hodně práce, aby mě opravdu přesvědčila... 2.5*

Alex.Barunka
27.04.2023 2 z 5

A jest dobojováno.
Tak moc jsem se těšila na právo a spravedlnost, jejich aplikování, potírání a šíření uvnitř císařství. Tak moc jsem se těšila na fantasy, ve které klíčí detektivní a mysteriózní zápletka. Rozuměj, tohle není špatná věc, i po zklamaném otočení posledních stránek si pořád myslím, že je na tom něco zajímavýho a atmosferickýho

Ale k pocitu spokojenosti mi bránilo až přiliš vysokých překážek.

Nevím, jestli styl vyprávění, ich forma a zároveň oslovující vypravěčka zlomily vaz mě nebo autorovi. V první řadě je to moc hezky napsaný, ale tam kde nepromlouvá hrdinka, ani nikdo jiný, je těžké se k čemukoliv a komukoliv připoutat. Dynamičnost, přímost, nekomplikovanost, stránky utíkají pod rukama..

Ale motivy a směřování postav si autor tahá z paty bez jakékoliv výstavby, myšlenky a bortí tím jejich role. Kdo jsou? Co chtějí? Kam směřují? Proč? Kdy? A nejde o to, že hledají svoje místo. Ale o to, že jsou nedokončené, polovičaté, stojí na místě a autor před ně hází zápletky. A já jim prostě nevěřím.

Bez emocí, suché, přímo směřující do dalšího dobrodružství, ale změny vepsané do papíru, nejsou změny vepsané do duší postav.

trudoš
26.04.2023 4 z 5

Čekáte-li tradiční příběh o pádu mocné říše, otevřete si raději učebnici dějepisu. Richard Swan většinu své pozornosti soustředí na detektivní linii, evokující díla Roberta van Gulika či Erle Stanley Gardnera. Motiv hrdiny, jenž se obklopí partou pomocníků, zde funguje skvěle, přičemž samotný detektiv není zdaleka tou nejdůležitější figurou na šachovnici. V tomhle ohledu autor inovuje zaběhnuté standardy, polidšťuje neomylné detektivy a především jim dopřává v průběhu vyprávění vývoj. A ne vždycky k lepšímu.
Zároveň neopomíjí epickou stránku dobrodružství, jen namísto neurčité fantaskní hrozby pracuje s konkrétními lidmi a jejich zvrácenou myslí. Celek pak působí realisticky, až by snadno šel zaměnit za klasickou historickou detektivku.
A tak jedinou vadou na kráse může být až přílišná rozšafnost osnovy, nemluvě o neuzavřené hlavní dějové lince. Zde se pak nabízí otázka, nakolik v dalším díle dokáže autor udržet detektivní charakter románu, či zda pro příště zcela změní pravidla hry.

Autorovy knížky

2023  71%Královská spravedlnost

Kniha Královská spravedlnost je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce48x
Chystám se číst83x
Chci si koupit25x
dalších seznamech3x