Římský misál

Římský misál https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325228/bmid_rimsky-misal-soa-325228.jpg 5 5 2

Po rychle rozebraných třech vydáních vyšlo toto čtvrté vydání misálu pro lid i vzdělance, v němž jsou k Nejsvětější Oběti (mši svaté) texty české i latinské. Do čtvrtého vydání byl pojat nový formulář Mše Neposkvrněného Srdce Panny Marie a formulář pro společné Mše papežů. Mešní Řád a Mešní Kánon byly tentokrát zasunuty do středu celé knihy. Vazbu navrhl Oldřich Menhart.... celý text

Přidat komentář

TaliAn
14.08.2020 5 z 5

Doposud nejlepší, nejvydávanější a nejpoužívanější latinsko-český Římský Misál (Missale Romanum) pro Mši Svatou všech dob (též zvanou Tridentská Mše Svatá) před II. Vatikánským koncilem. Snad jediná vada na kráse je dnes již poněkud archaická čeština, použitá v překladu latinského textu. Misál obsahuje latinsko-české texty pro liturgické doby (zjednodušeně Vánoce, Velikonoce, Seslání Ducha Svatého a příslušné doby kolem těchto svátků), Ordo Missæ (tedy Mešní Řád), kalendárium světců s jejich propriem (vlastní texty) a všeobecné mešní texty o svatých, votivní Mše Svaté atd. Na rozdíl od jeho reprintu z roku 2015 tento Schallerův Římský Misál ve svých několika vydáních samozřejmě nereflektuje liturgické změny z roku 1962. Nesmrtelné dílo!

JLČ
19.12.2016 5 z 5

To je krása na malém prostoru! Když jsem ten misálek ("do kapsy") v době bezbřehého modernismu kolem roku 2000 získal, měl jsem radost, jako bych našel cihličku zlata.