Říjen je přítel

Říjen je přítel https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314088/mid_rijen-je-pritel-WZt-314088.png 5 5 3

Sbírka křehké poezie a sentencí vyznačujících se aforistickou stručností má osm částí, jež jsou zasvěceny dívkám, naději, vzpomínkám, bolesti, lásce, lidem, vášni a víře. Autorka v nich prokázala cit jak pro zvolená témata, tak i pro formu. K dosažení maximálního účinku se nebojí využít ani formálního experimentu (básně Tak šel čas, Zklamání, Puzzle, „M“ aj.), ba i podoby jakési hádanky či hry se slovy, a to hlavně v druhé polovině sbírky, kde převažují právě úvahy na různá témata vzatá ze života či podnícená četbou a výtvarným uměním (např. v básni Houpačka jsou vtipně využity názvy Renoirových obrazů). Nechybí ani ojedinělé pokusy o angažovanou poezii. Přehledně, jasně psané texty budou inspirativní četbou pro vnímavé čtenáře. Znám křišťálovou studánku Je nedaleko toho srubu Sním o hrách na indiány Kousek od silného dubu... Noc byla černočerná Duchna pruhovaná Tetelila jsem se blahem i strachem Dnes bych ten srub už nenašla Třeba ani nebyl Zimní růže Jinovatka na tenkých plátcích Namísto krůpějí rosy Ta květina Dávno přece měla uvadnout Už vím Trpělivě čeká na Malého prince Je/to/tak/o/sob/ní Vel/ké/kap/ky/deš/tě Stá/le/stej/ný/ryt/mus Ko/nej/ši/vý/spá/nek A/pak/pro/lha/ný/sen... celý text

Přidat komentář

jadwiga
06.08.2021 5 z 5

Krásná hra se slovy. Pro mě to byl nádherný zážitek a také plno vzpomínek..

triatlet
21.10.2019 5 z 5

"Naše písmo je jako náš život." (s. 63)

Milé překvapení z nakladatelství Šuplík. Veršovánky tvoří puzzle, jehož dílky tvoří odžité situace (např. vzpomínka na babičku). I když autorka volá:
"Samota
Obavy
Strádání" (s. 32)
z niterných veršů je cítit pokora, radost z žití.

Líbí se mi, když je základem básnění hravost se slovy:

"Život je dobrý
Život je řešení
Život je dobré řešení
Dobrý život je řešení" (s. 68)

"Láska
páska (svazuje nám ruce)
sázka (na nejistotu)
kráska (jistě)
vráska (na srdci)
hláska (je jich pět)" (s. 45)

Je obdivuhodné, jak pomocí minimálního počtu slov autorka vyjádřila myšlenku, pointu aneb radosti a starosti v básni Tak šel čas.

Gra/fic/ká/ú/pra/va
je/ná/pa/di/tá


DadulaZ
18.05.2019 3 z 5

Po knize jsem sáhla díky čtenářské výzvě. Na poezii moc nejsem, ale přesto mě kniha mile překvapila. Poezie je procítěná.

Autorovy knížky

Michaela Bothová
česká, 1976
2016  92%Říjen je přítel

Kniha Říjen je přítel je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x