Rezervoár č.13

Rezervoár č.13 https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411896/bmid_rezervoar-c-13-F61-411896.jpg 3 34 13

Pozoruhodný psychologický román o komunitě lidí v anglické vesnici, v jejíž blízkosti zmizí nezletilá turistka. Na výletě do malebné oblasti Peak District se dvojici turistů ztratí dcera Becky – zmizí, jako by do země propadla. Pátrání nevede nikam. Místní lidé tragickou záhadou nejprve žijí, ale časem se jejich životy vrátí k normálu. Uběhne spousta let, než se jisté stopy po zmizelé dívce přece jen objeví, ale kdo ví, zda budou stačit k jejímu nalezení…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Reservoir 13 , 2017


více info...

Přidat komentář

esma
20.10.2023 2 z 5

Kniha hned na začátku vzbudila mou zvědavost, ale pak už jsem jenom těkala po stránkách a marně hledala nosný příběh, pointu, hlubší sdělení. Prostě jsme si nerozuměly.
Zaujal mně ale ten zvláštní, popisný, oznamovací styl, to bylo novum.

Chesterton
22.06.2023 5 z 5

[audiokniha]
Vůbec netuším, proč mám averzi k nakladatelství Argo, ale zařazením této knihy do škatulky 'thrillery' moje obliba klesla k bodu mrazu.
Souzním s popisem od eiramka, ale nesmíte nic moc očekávat a mít blízko poklidnému rytmu venkovské pospolitosti. Taky dost času a soustředění.
Bude se vám dlouho plést, kdo je kdo, ale autor dokáže pár slovy a mezi řádky říci mnoho.
Přesně jak to mám ráda. K tomu má obrovský dar popsat křehkou poezii přírody a jak píše puml - stále je v pozadí napětí a melancholie. A chvostoskoci - musela jsem si nakonec vyhooglit jak vypadají ;o)
Povedená pomalá prázdninová záležitost, co jistě není pro každého a do plného počtu možná cosi chybí . . . nějak to vede odnikud nikam, ale stejně to bylo fajn.
Ondřej Brousek je výborný interpret! Audiokniha hodně přispěla k mojí spokojenosti.
5/4


Čmeláček
23.05.2022 1 z 5

Tahle kniha se strašně špatně čte. Je napsaná zdlouhavě a nudně.

puml
01.11.2021 3 z 5

Ta kniha klame svou anotací. To zmizení je spíš jen taková stafáž pro samotný děj, který se ale točí kolem postav jednoho zapadlého městečka v Peak District v Anglii. Občas to zmizení jako by naruší tok vyprávění, později se z něho stává jen jakási mlhavá připomínka. Děj je o rázovitých postavách městečka a ve své podstatě není ničím nijak zvlášť zajímavý. Knih podobného ražení je tisíce, tahle vybočuje jen tím, že nějak podvědomě neustále cítíme jakési napětí vyvolané tím nevysvětlitelným zmizením. Je to jako nějaká zející rána, která se nikdy nezacelí. Často je v těch rádoby lyrických popisech přírody a jejích změn takový melancholický osten a očekávání, že se zmizelá náhle odněkud objeví, že se vše nakonec nějak vysvětlí. V tomhle ohledu je to docela originální a jiné, ale viděl bych to tak na delší povídku nebo novelu, jako román o skoro 250 stránkách to moc nefunguje. Ale někomu ta "poklidná zdlouhavost" může přijít jako plus; dobře to vystihl uživatel eiramka. Rozhodně bych tuhle knihu nezatracoval a myslím, že by si zasloužila tak 70%. Osobně to vidím na silné tři hvězdy. Chápu ale frustraci "detektivkářů".

Zara
21.01.2021 4 z 5

Přidávám se k předchozím hodnocením.
Čtení se nedá urychlit, ale netrpělivý čtenář jako já stejně přelétal očima stránky a zastavil se pouze u vyprávění, jehož osoby byly něčím signifikantní a tím získaly mé sympatie.
Zřejmě jsem v tom přelétávání stačila přelétnout i rozuzlení úvodní zápletky, aneb proč ten název????

Izu
29.08.2020 5 z 5

Kdo čeká od knihy že bude detektivkou tak by ji nejspíše neměl číst.Pri čtení jsem se někdy cítila jako když čtu časopis Zahrádkář a kutil ale postavy malé vesnice mě začaly zajímat a ráda jsem sledovala jejich životní cestu.

aginecka
31.03.2020 3 z 5

Souhlasím, že to není lehké čtení. Musíte se skutečně soustředit, ideálně si dělat poznámky, a to já moc neumím. Takže ano, ztrácela jsem se v postavách a musela jsem se vracet. Závěr mě malinko zklamal. Ale musím uznat, že mě kroužení po spirále osudů obyvatel vesničky vlastně bavilo. Atmosféra vás vtáhne.

shootingstar
22.11.2019 2 z 5

Je to pravý opak knih z takové té edice "světový bestseller". Doporučila bych to zkušeným čtenářům a lidem, kteří si mohou na přečtení vyhradit celý jeden den a dát to najednou. Pokud si mezi dvěma kapitolami dáte pauzu, nebudete si později pamatovat, kdo je Richard, s kým se rozvedl Martin, kolik synů má Jackson ani že Su je Číňanka.

mintha
28.10.2019 5 z 5

Knihu jsem přečetla za jediný den, velmi mě zaujala a připomněla mi mé oblíbené Archerovi (radiový pořad na BBC) z prostředí anglického venkova. Spoustu postav jsem si oblíbila a byla jsem zvědavá, jak se jejich dějová linka vyvine.

karol.cadex
08.10.2019 2 z 5

Tak mě to moje hodnocení mrzí, vkládala jsem do této knihy hodně nadějí.
Jediné, co mě bavilo, byl snad jen popis bahnění oveček a jak neustále mrholilo nebo mrzlo...

eiramka
04.08.2019 4 z 5

Marně přemýšlím, proč zde má tato kniha tak špatné hodnocení - pro mne je to jeden z nejlepších letošních objevů. V anglické vesnici se ztratí dívka - tak kniha začíná, možná někdo čekal klasickou detektivku a proto je zklamán. To je škoda, protože tenhle malý poklad sleduje osudy vesničanů po dobu několika let od zmizení dívky, sleduje proměny přírody a proměny postav - je to kniha poklidná a obyčejná, jako život na anglické vesnici - a je tam přitom všechno: láska a nenávist, zrada, bolest i klidné štěstí. Snad se tohle všechno neztratilo v překladu, protože v angličtině se to četlo jako meditace, jako příležitost k přemýšlení o velkých i malých věcech života.

Pepina19
01.08.2019 4 z 5

Kniha se mi hodně líbila. Je pravda, že je nezvykle napsaná, ale moc mi líbilo, že autor popisoval co se v průběhu uběhlých let od zmizení dívky děje nejen mezi lidmi, ale i v přírodě. Zajímavé, určitě si ji budu dlouho pamatovat.

85098211
19.04.2019 1 z 5

(audiokniha)
Poslouchala jsem ve skvělém podání Otakara Brouska a jen díky jeho interpretaci jsem knihu vůbec přežila, bohužel. Jinak bych ji určitě odložila nedokončenou. Přitom začátek je hodně slibný. Jenomže potom se příběh táhne a koná se už jenom nekonečná nuda a šeď. Asi jsem od knihy očekávala něco jiného, absolutně trpí absencí napětí, postrádá jakoukoliv dynamiku vyprávění, autor jen zdlouhavě popisuje životy několika lidí. A to mě opravdu nezajímalo ani trochu. Ani bych neřekla, že se jedná o psychologický román (i když to je jen můj vlastní subjektivní názor), spíš možná ještě společenský - a ani to ne. Mně to připadlo jako kniha o ničem. Navíc jsem celou dobu doufala aspoň v nějaký převratný závěr - a ono nic! Nekonalo se žádné překvapení, ať už v pozitivním nebo negativním smyslu, prostě nic. Ke knize se určitě už nikdy nevrátím, pro mě to byla ztráta času.

Štítky knihy

psychologické romány

Autorovy další knížky

Jon McGregor
britská, 1976
2019  53%Rezervoár č. 13
2019  70%Začátek na řadu způsobů