Řez do živého

Řez do živého https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114154/bmid_rez-do-ziveho-hcV-114154.jpg 5 75 27

Strhující sága vzdává hold náročné práci chirurgů a umožňuje zblízka nahlédnout do života lidí, kteří své úsilí zasvětili poslání lékaře. Marion a Shiva Stoneovi jsou dvojčata narozená z tajného vztahu krásné indické jeptišky a britského lékaře v etiopské misijní nemocnici. Mezi chlapci vládne výjimečná duševní spřízněnost a spojuje je i zájem o medicínu, i když u každého se projevuje jinak. Bolestněji než skalpel je však rozdělí láska k ženě.... celý text

Literatura světová Romány Zdravotnictví
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Cutting for Stone , 2011


více info...

Přidat komentář

Sixtínka
31.10.2022 5 z 5

Veľmi pekný príbeh. Niektoré pasáže sa mi zdali trošku zdĺhavejšie, ale napriek tomu ma čítanie bavilo. Bolo to zaujímavé, emotívne. Odporúčam.

Hobo
03.01.2022 5 z 5

Dokonalý románový příběh, dokonale zpracovaný. Ponořit se do něj znamená připravit si krásné zážitky a látky k přemýšlení. Přitom zachází do skutečně podrobných popisů operací a chorob; ani od toho se však nelze odtrhnout. Jsem rád, že autor nepřeskakoval, nikam nepospíchal a držel se detailně příběhu, jsem rád za každou stránku, do které jsem se mohl ponořit a příběh si prožít. Detaily tvoří příběh a není kam pospíchat.
Nemohu říci, že bych byl nějakým zvláštním příznivcem románů z lékařského prostředí, ale během četby jsem si uvědomil, že těch pár přečtených patří k nejlepším čtenářským zážitkům, počínaje Nežádoucím od Ch. Barnarda. Ten mi před víc než 30 lety vzala moje novomanželka na dovolenou v Bulharsku a já se skoro vykašlal na moře...


EvikU.
07.11.2021 5 z 5

Ten konec! Nebo skoro konec, 100 stran do konce vše vynahradilo. Bylo to velmi emotivní a napínavý a prostě vše co má kniha s takhle vysokým hodnocením mít. Ale přiznám se, že začátek plynul na 3 hvězdy, pak chvíli na 4 hvězdy, pak zas na 3 možná na 2, po čase se to zase zlepšilo. Zbytečně natahovaná kniha do nekonečna a nudných pasáží hodně. Přitom i o 400 stranách by to byl dokonalý příběh.

Nakonec jsem teda ráda, že jsem u knihy vydržela. Stálo to za to! Doporučuji.

Radeon
02.04.2021 5 z 5

Tenhle román mě dost pohltil, opravdu bavil a obohatil svojí šíří i hloubkou. Knihu jsem našel na popelnici a věřím tomu, že co vás potká, tak vás má nějak posunout, něco vám sdělit a obohatit a to se také stalo.

Doubravka1975
24.08.2019 5 z 5

Knihu jsem četla na doporučení a i když jsem se ze začátku nemohla začíst, tak moc pěkný, silný příběh z lékařského prostředí v Etiopii a pak v USA. Kniha teda obsahuje hodně lékařské termíny, které jsem si musela ze zvědavosti googlit. A je vidět, že autor není obyčejný románopisec, ale člověk, který se v Etiopii narodil, lékařství studoval a po ukončení studií odešel do USA, kde zpočátku pracoval v chudých příměstských nemocnicích a postupně se vypracoval na uznávaného specialistu na léčbu infekčních chorob včetně AIDS. Tím jsem chtěla jenom říct, že kniha má vysokou úrověň i když příběh je vymyšlený

lidunka1
21.02.2019 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, jaké jsem v životě četla.

Urbana
05.01.2019 5 z 5

Mohu jen a jen souhlasit s komentářem od čtenáře "Intelektuálka"
BYL TO OPRAVDU ČTENÁŘSKÝ ZÁŽITEK .... životní příběh lásky, zrady a odpuštění stojí určitě za přečtení.

intelektuálka
30.08.2018 5 z 5

Tahle kniha je opravdu čtenářský zážitek...

O práci lékařů v misijní nemocnici v Etiopii, tam příběh začíná...

Narozením dvojčat - Mariona A Shivy - už jejich příchod na svět je komplikovaný...

Po těžkém porodu a chirurgickém zásahu jsou
bez rodičů...





"Rodíme se do tohoto světa nezváni, a když máme štěstí, najdeme svůj smysl života
povzneseni nad hladovění, bídu a smrt v útlém věku..."

Mezi chlapci, kteří vyrůstají v adoptivní rodině, panuje duševní spřízněnost...
Ale rozdělí je vztah k jedné ženě...

A pak nastane moment velkorysosti, pochopení
a odpuštění...

Když se znovu setkají - jde jim o život...

Kniha obsahuje množství informací - já měla po ruce atlas a lékařský slovník.

Velmi čtivé- humánní a pocta všem lékařům, kteří svou profesi vnímají jako poslání
/nakonec v knize je i citace Hippokratovy přísahy/

Určitě doporučím.

tereza1198
14.08.2018 4 z 5

Líbil se mi popis fungování a života v misijní nemocnici. Celá část v Etiopii se mi líbila víc než Amerika. Oba systémy zdravotní péče tedy "stojí za to." Příběh dvojčat byl zvláštní - tak propojení a přeci tolik rozdílní. A ten konec....

lidunka1
09.07.2018 5 z 5

Byla to jedna z nejčtivějších knih, jaké jsem kdy četla. Výborně vystavěný příběh, skvělé napsáno.

Mindy
14.11.2017 5 z 5

Až po přečtení knihy jsem si uvědomila,jak byla vlastně krásná. Silný a dojemný příběh.

allyce
05.11.2017 4 z 5

Kniha, která má co říci, doporučuji. Je velmi zajímavé sledovat, jak jednotlivým postavám určitá životní rozhodnutí mění život a ovlivňují životy druhých.

cukrovka
10.12.2016 5 z 5

Zajímavý příběh o dvojčatech narozených v Etiopii a vyrůstajících v lékařském prostředí misijní nemocnice. Jejich pěstouny se stávají indičtí lékaři Hema a Ghosh, kteří v této misijní nemocnici pracují. Příběh nás seznamuje s životem v Etiopii. Tato kniha určitě stojí za přečtení.

limetka2008
03.09.2016 5 z 5

Tato knížka je prostě nádherná - hluboký a mistrně vystavěný příběh - je hodně odlišná od většiny dnešní běžné knižní produkce a na rozdíl od spousty jiných mi v hlavě určitě utkví trvale.

Georgie1
06.04.2016 5 z 5

Silný příběh, který mne vtáhl a nepustil. Pravda, pár odstavců jsem vynechala, ale fakt jen pár.
Moc pěkné, dojemné, zajímavé, hluboké,........moc pěkné.

Pedros
18.07.2015

Ten kdo tuhle knihu dočetl, klobouk dolů. Né že by byla ošklivá, ale spíš je hrozně složitá. Navíc pro lajka, který vůbec nic neví o medicíně, takže čte a vůbec neví, jestli má pacient zlomenou nohu nebo vnitřní krvácení (poukazuju tím i na sebe, protože i na mě byla knížka moc velký sousto). Byla jsem na 60. stránce a to se ani dvojčata nenarodila...Věřím, že v závěru bude knížka skvělá, ta, na kterou dlouho nezapomenete a ráda bych se dozvěděla jak to s dvojčaty dopadne. Ale jak sem psala, skončila jsem na 60. stránce a kdybych si na zadní upoutávce nepřečetla o dvojčatech, tak o ničem nevím. Podle mě by měla nastat zápletka o něco dřív a možná proto mě i kniha odradila. Nevím, ale určitě v tom budou i ty šílené medicínské názvy. Pro ty, co jsou medicíně blíž a vyhledávají tento styl psaní, to bude trhák, ale pro mě bohužel ne...

neringa
28.12.2014

Výborná kniha, vřele doporučuji i když občas jsem se nechytala v odborných lékařských výrazech.

RADOST
09.12.2014 4 z 5

Zajímavý, i když smyšlený, životní příběh etiopských dvojčat, vyrůstajících v lékařském prostředí. Román o kráse i zhoubnosti propadnutí něčemu - profesi, lásce, odkazu předků, touze něčeho dosáhnout, pomáhat nebo se jen zviditelnit. Hodně zajímavých postav i poznatků z oblasti lékařství a života v Etiopii ve 2. polovině 20. století.

zulanek
02.10.2014 5 z 5

Strhující,úžasné,nepopsatelné!!!Vůbec nedokážu popsat,co s vámi tahle kniha udělá,jak vás pohltí od první do poslední stránky.Tak poutavě líčené osudy dvojčat Shivy a Mariona,které osud vložil do náruče tak skvělých lidí,jako byla dr.Hema a dr.Ghosh,to oni jim vytvořili tu krásnou rodinu a zasvětili je do tajů lékařství,které se stalo jejich posláním a životní láskou.
Tahle kniha je jednou z nejlepších,co jsem kdy četla a řadím ji mezi své favority!

tynda
13.09.2014 5 z 5

Dávám plný počt hvězdiček. Prvních pár stránek jsem se musela začít,ale pak jsem se začetla do nádherného příběhu. Po přečtení jsem v noci nad knihou musela přemýšlet,jak nám prakticky jeden člověk dokáže zamotat život.