Rembrandtův trojúhelník

Rembrandtův trojúhelník https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11428/rembrandtuv-trojuhel-11428.jpg 3 15 2

Dramatický, bezmála detektivní příběh ze života jednoho z nejslavnějších malířů všech dob… Od autorky knihy Zahrada pozemských rozkoší… Rembrandtovi je pětatřicet a jeho žena Saskia trpí depresemi poté, co jim krátce po sobě zemřely dvě sotva narozené děti. Vzápětí přijdou o další, a teprve čtvrté dítě, syn Titus, se má k světu. Nedlouho po jeho narození však umírá Saskia. Malému Titovi najdou chůvu, mladou vdovu Geertji, která Rembrandta okouzlí a nutí ho do sňatku. Zadlužený malíř si to však nemůže ani nechce dovolit. Když jejich spory dosahují vrcholu, objeví se v domě mladá vychovatelka Hendrickje - netrvá dlouho a Rembrandt se zamiluje. Titovi posléze přibude sestra Cornelie. Peripetie Rembrandtova života v druhé linii doplňuje téměř detektivní příběh ženy s velice temnou minulostí, původní Saskiiny ošetřovatelky Agnety Buddové. Román se tak stává čtivým příběhem plným vášní, intrik a zoufalé malířovy snahy uspořádat přijatelným způsobem své hmotné záležitosti.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Il triangolo di Rembrandt , 2006


více info...

Přidat komentář

babicka_amalka
15.08.2018 4 z 5

detektivka to sice není ani náhodou, nicméně je to dost zajímavé čtení o Rembrandtovi, jeho obrazech i skutečných historických osobách z jeho okolí;

efka.saf
28.01.2014 4 z 5

Druhá kniha od Giacinty Carusové s názvem Rembrandtův trojúhelník nedopadla zase tak špatně, jak jsem původně očekávala, ale rozhodně se tato kniha nedá hodnotit jako detektivka, ale spíše jako fiktivní životopisný, částečně historický román s prvky červené knihovny a s prvky detektivky. Opět se nejednalo o knihu nějak náročnou, jazyk byl jednoduchý, ale chytlavý, příběh byl vyprávěn v podstatě po jedné linii neustále se točící kolem Rembrandta, který byl vykreslen jako pracovitý, téměř geniální malíř, ovšem mající nejen dost problematické a těžko snesitelné nálady, ale který dokáže být rovněž velmi krutý a nelítostný.

Co se příběhu týče, tak fungoval, myslím si, dobře. Nutno na něj ale nahlížet opravdu jako na dílo romanopisce fascinovaného tímto umělcem, protože po historické stránce by šlo knize vyčíst opravdu ledacos, ale to nemám v úmyslu :). Snad jediné, co mi tam opravdu trochu chybělo, bylo něco víc kolem obrazu zvaném Noční hlídka. Opravdu to pro Rembrandta byla obrovská a stěžejní zakázka, ale po té, co byl obraz objednavateli zkritizován a odmítnut, zároveň také důvod, proč se dostal do dluhů a do problémů, ze kterých se vlastně už nikdy nedostal. V knize to tak nevyznívá, což mně osobně trochu vadí.

Docela zajímavá byla i ona detektivní linie příběhu točící se kolem ošetřovatelky Agnety. Autorka nás nechává napnuté skutečně až do konce, než tuto linii rozplete a dle mého názoru tento hřích minulosti zase tak špatný nebyl, vlastně na tehdejší dobu to byla skutečně opravdová pikantnost a důvod, proč se skrývat a neustále utíkat by to byl i v dnešní době :).


Štítky knihy

malíři Rembrandt

Autorovy další knížky

Giacinta Caruso
italská, 1958
2009  65%Magický čtverec Albrechta Dürera
2008  68%Zahrada pozemských rozkoší
2009  53%Muž, který kradl rukopisy
2008  67%Rembrandtův trojúhelník