Řeka bez mostu

Řeka bez mostu https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153076/bmid_reka-bez-mostu-HV3-153076.jpg 3 4 1

Píše se rok 1540. Pod velením Gonzala Pizarra, bratra proslulého Franciska Pizarra, vyráží z peruánského Quita na velikou výpravu tři sta padesát Španělů spolu s třítisícovým průvodem indiánských nosičů. Španělští dobyvatelé se bezohledně ženou za svou nutkavou vidinou. Chtějí najít zemi, oplývající zlatem a kořením, zemi, nazývanou exotickými jmény Canela, Eldorádo, Curicuri…, ale i neúprosný boj indiánských domorodců proti španělským vetřelcům.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Strom ohne Brücke , 1980


více info...

Přidat komentář

BabaJaga11
04.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Myslela jsem, že půjde o klasický dobrodružný román s historickou linkou, ale úplně tak tomu není. Výprava zprvu hrdých, bezohledných Španělů za zlatem bájného Eldoráda naráží v tropických pralesích na své limity.

Autor sugestivně líčí, čemu všemu jsou účastníci expedice vystaveni. Možná někoho překvapí neustále dotírající hlad. Jenže v Amazonii, ráji biodiverzity, sice nacházíme mnoho druhů rostlin i živočichů, ale jejich populace jsou vesměs nevelké (to je velký rozdíl oproti polárním krajům málo druhů, ale v obrovských masách), velcí savci v pralese zcela chybějí a ani těch menších není dost pro uživení výpravy. Nehledě na to, že bílý muž neví, čím by se v pralese mohl uživit.

A pak přicházejí pochybnosti ve jménu krále spáchali spoustu zlých skutků. Bude jim odpuštěno? Co je víc čest, nebo sláva a bohatství? Zvláště na příkladu Sáncheze, chudého šlechtice, který volí to první, autor ukazuje, jak je osud někdy vrtkavý. Nevím ovšem, kolik podrobností obsahují archivní materiály z té doby. Zda se skutečně dochovaly zmínky i o dalších mužích, kromě velitele výpravy Gonzala Pizarra a jeho zástupce a posléze samozvaného velitele Francisca Orellana. Žádný doslov s informacemi tohoto typu bohužel kniha neobsahuje. A tak nevíme, jak ti muži v tvrdých podmínkách skutečně uvažovali, ať už ve vztahu ke svému životu, k ostatním členům výpravy, či indiánům, kteří jim pomáhali a sami nakonec z velké části zahynuli... Čeho se báli, v co věřili a jak se jejich vnímání hodnot změnilo v boji o holé přežití... tedy, zda autor nerozvíjel psychologii postav spíše podle dnešních měřítek.

Štítky knihy

16. století Indiáni Jižní Amerika Inkové Peru dobývání, dobyvatelé

Autorovy knížky

Otto Emersleben
německá, 1940
1983  65%Řeka bez mostu

Kniha Řeka bez mostu je v

Přečtených5x
Knihotéce13x
dalších seznamech1x