Rasputin

Rasputin https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24293/bmid_rasputin-DWJ-24293.jpg 4 24 4

Životopis jedné z nejkontroverznějších postav moderních ruských dějin. Grigorij Jefimovič Rasputin - Bůh či ďábel, vizionář nebo sektář, sexuální démon, člověk, který způsobil svým vlivem na carskou rodinu pád samoděržaví? To jsou jen některé z otázek, na které se snaží odpovědět tato práce, která vznikla na základě autorova pečlivého studia nově přístupných dobových dokumentů, z nichž stěžejní je spis, který zaznamenal výslechy významných Rasputinových příznivců. Přínosná a zajímavá jsou nejen fakta týkající se přímo Rasputinovy osobnosti, ale i společensko-politické a filozoficko-náboženské úvahy o tehdejším Rusku.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Dělo Rasputin , 1998


více info...

Přidat komentář

Kerberos
24.10.2022 4 z 5

Dlouho jsem hledala knihu ve které by bylo o Rasputinovi víc.Vždy byl tak na okraji, teď jsem spokojená.Musel mít velké charisma když mu podlehlo tolik významných lidí. Určitě mužů doporučit.

Messilina
27.03.2019 5 z 5

Velmi pěkné čtení. Rasputin byl nepochybně zvláštní člověk a velmi dobrý manipulátor. Na první pohled může být člověku divné, že se mu podařilo získat takový vliv, ale na straně druhé i dnes se můžeme setkat s různými sektáři a jinými podivíny, kteří manipulují s ostatními a to jsme o víc jak sto let chytřejší.


jelad
08.01.2018 5 z 5

Pologramotný mužik, „svatý muž“, „Přítel“ carů, nemrava. Grigorij Jefimovič Rasputin se stal mýtem již za svého života - část Ruska jej fanaticky milovala pro jeho uhrančivost spojovanou s jistými až nadpřirozenými schopnostmi, zbytek země jej zatracoval a nenáviděl pro jeho schopnost manipulace a obrovský vliv, který měl na rodinu posledního ruského cara Mikuláše II. Z jeho života zbyly jen fámy a povídačky o tom, jak se proháněl po Petrohradu nahý a proháněl děvky, v dnešní kultuře je prezentován jako černokněžník a démon. Až s nalezením Tajného spisu, který na Rasputina nechali vypracovat porevoluční vyšetřovatelé, vznikl ucelený literární a historický „portrét“ jedné z nejvlivnějších osobností dvacátého století. Ten spis objevil při svém historickém bádání autor knihy Edvard Radzinskij. Kromě výpovědí Rasputinových odpůrců, jež se snažili muže démonizovat, se v dokumentech objevují zásadní výpovědi Rasputinových přátel, kteří z „mýtu Rasputin“ tvoří člověka a staví jej pevně na zem, i když jej dokonale nezbavují „něčeho“ mystického. Jak se ukazuje, nejednalo se o kolotočového mága, který se zviditelnil v poblázněném předrevolučním Rusku, ale o člověka, který disponoval léčivými schopnostmi, kterými si získal i carovu manželku Alix, protože jí léčil jejího nemocného syna, následníka trůnu careviče Nikolaje Alexejeviče, který trpěl hemofilií. Podle dokladů byl skutečně až fanaticky nábožný, víru ovšem pokřivil tak, aby vyhovovala jeho tělesným potřebám. Sexuálním chtíčem odhaloval hříchy u jiných, po orgiích se svými následovnicemi přicházelo toužebné pokání. Svého vlivu na carevnu využíval ve svůj i cizí prospěch, pomáhal „prosebníkům“, kteří mu za jeho přímluvu u carů platili obrovské částky. V čase blížící se tragédie romanovské rodiny vybíral a dosazoval ministry, předsedy dumy i hlavy synodu. Nenávist celého Rusku k tak mocnému pologramotnému mužikovi se přelila jak přes něj, tak přes cary jako tsunami, a autor knihy se právem domnívá, že také díky Rasputinovi (slovo znamená „nemrava“) a jeho „těžké ruce“, jež byla zhoubná pro všechny v její blízkosti, padla ohromná carská říše a k moci se na dlouhá léta dostali bolševici.

Vidlička
13.10.2017 5 z 5

Vyčerpávající životopis jedné z nejvíce fascinujících osob v lidských dějinách. Byl skutečně nadán zvláštní mocí, nebo byl jen zručný manipulant? Dozvíte se po přečtení, které vřele doporučuji!

Štítky knihy

carské Rusko Rasputin

Autorovy další knížky

2002  78%Rasputin
2002  93%Poslední car
1998  84%Stalin
2007  91%Alexandr II.
1980  70%Lunin aneb Smrt Žaka v přítomnosti pána