Raffael/Kresby

Raffael/Kresby https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507979/raffael-kresbyFESMVH-Duf-.jpg 5 1 1

Úvod napsal a uspořádal Jiří Siblík, edice Mistři světové kresby. 8 barevných příloh, 10 reprodukcí v textu a 70 reprodukcí v obrazové části. Textová část 48 stránek (včetně přílohy s popisem děl).

Umění
Vydáno: , Odeon
více info...

Přidat komentář

xulij01
23.12.2022 5 z 5

Jak již název napovídá, věnuje se tato obrazová monografie kresbám. Některé z nich jsou rychle pořízené náčrtky budoucích děl, jiné lze považovat za svébytná umělecká díla, kdy umělec využil šrafování, stínování, uhlu, běloby, inkoustu, křídy... Kresbu používal Raffael k rozvržení budoucího díla, případně zachycení určitých detailů (například variantě rozpracované gesto ruky), celkově lze tedy jeho kresby považovat za přípravu ke konečnému dílu. Patřil mezi umělce, kteří se nechali značně ovlivnit ostatními (byla jich celá řada, ale nejvíce na něj zapůsobili Leonardo da Vinci a Michelangelo), někteří až tvrdili, že byl pouhým napodobitelem, to ale rozhodně neplatí, sice čerpal od ostatních umělců, ale vždy jejich „rukopis“ upravil k obrazu svému. Raffael byl neskutečný kreslíř, měl zároveň dobře fungující dílnu, takže ne vždy lze s jistotou určit, zda dané dílo bylo zcela vytvořeno jeho rukou.

Nejprve jsou stručně rozebrána jednotlivá období vývoje jeho kresby a zároveň je popsáno, jací umělci na něj v té době měli největší vliv. Text se zároveň odkazuje na bohatou obrazovou přílohu. Jádro knihy je tvořeno reprodukcemi jeho kreseb, přičemž na levé straně je prázdná stránka a na pravé pak kresba. Vlastní seznam kreseb je uveden na konci knihy, kdy se u daného díla dozvíme rok vzniku, rozměry díla, použitou techniku a vlastníka.

Autorovy další knížky

Jiří Siblík
česká, 1912 - 2004
1980  0%Otakar Kubín
1965  90%Morandi
1969  90%Paul Cezanne - Kresby
1967  100%Hartung
1974  100%Raffael Zeichnungen