Radost

Radost https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517775/bmid_radost-6482c4e9c57fb.jpg 4 6 3

„Je horký letní den. Nořím se pomalu do vody. Příjemný chlad prostoupí mé tělo a já vnímám pouze vůni řas a lesního rybníka. Jen několik temp a ztrácím pojem o čase. Připadám si najednou tak lehká. Obracím se naznak a nechám se nést. Pozoruji blankytné nebe a vrcholky stromů kolébající se v lehkém vánku, který roznáší po břehu zvuky léta. Veselé dovádění dětí, rytmickou hudbu bavících se teenagerů, šplouchání vody. Lenivě zamžourám směrem ke břehu, který je posetý slunečníky a osuškami. Lidé nechali své starosti před branami přírody a nyní si užívají slastné nicnedělání.“ Čím déle jsem o radosti přemýšlela, tím více jsem toužila ji prozkoumat. Zmapovat ji jako neznámou krajinu. Co se odehrává v mozku, když se radujeme? Jak na tyto procesy reaguje naše tělo? Jak se radost proměňuje v průběhu života? Co je to za pocit, co jej vyvolává a jak jej lidé oslavují v různých kulturách? Tato kniha je výpravou do neodolatelné země. Země radosti. Skvělý dárek pro všechny, kdo touží po krásných stránkách života.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Freude: Über die Entdeckung der Leichtigkeit , 2022


více info...

Přidat komentář

Áňa 998
10.03.2024 4 z 5

Radostí není nikdy dost. Drobnosti, co vám vyčarují úsměv na tváři. Nebo ten moment, kdy uděláte radost někomu jinému a vidíte ten moment, kdy se rozzáří pohled nekomu jinému. Radosti by v našem životě měly mít zvláštní místo a nemělo by se jimi šetřit. Jen je vidět, umět hledat... Což není vždycky snadné.
.
Německá autorka Angela Köckritz dala dohromady knihu o radosti. Že si pod tím nedokážete nic představit? Nejste sami. Při výběru této knihy mě přemohla zvědavost a taky ta neskutečně milá obálka. Sama jsem poslední dobou docela utrápená, je toho moc. Říkala jsem si, hele tohle je něco, co by ti mohlo pomoct.
.
Kniha je rozdělená na mraky krátkých kapitol. Mají jednoduché názvy a já si čtení rozkousovala. Když jsem měla špatný den, dala jsem si kapitolu. Když se něco nepovedlo, když mě něco mrzelo. Pomalu jsem se tak knihou prokousávala.
.
Autorka se dělí se svými čtenáři o to, co jí samotné dělá radost. Moc se mi líbily její popisy. Krásně si hraje se slovy, překlad se opravdu povedl. Představuje ale i to, jak radost vlastně funguje v naší hlavě.
.
Kniha je dle mého názoru krásný dárek pro někoho blízkého, ale i pokud sami sobě potřebujete dodat nějaké... světlo. A co si budeme, je ho potřeba. Moc milá kniha!

Kudlanka03
30.07.2023 3 z 5

Pevná vazba, která skrývá 57 kapitol, které mají třeba i jen jednu stranu nám nabízí možnosti, jak opět najít radost. Že radost můžete mít ze všeho. I největší zarputilec při této knize dostane alespoň na chvíli nutkání knihu otevřít a nahlédnout do tajů lehkosti bytí skrze radost z maličkostí i velikostí.
Touto knihou uděláte radost hned 4x. Autorce, knihkupci, sobě i obdarovanému. A třeba i další.
Jakou knihou jste vlastně naposledy udělali někomu radost? Ať už tím, že jste nějakou doporučili nebo koupili nebo půjčili?:)


denisa7430
08.07.2023 3 z 5

Pěkné a poklidné čtení o radosti z obyčejných, každodenních činností. Člověk má po přečtení tendenci vyhledávat radost i tam, kde ji prvně vůbec nevidíme.

Autorovy knížky

Angela Köckritz
německá, 1977
2023  70%Radost

Kniha Radost je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst18x
Chci si koupit8x